Vers van de pers Jubileumbedrijven

Een zorgeloze start voor internationals

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

“De keuze om in een ander land te gaan werken, behelst zoveel meer dan het vinden van een baan. Nu werkgevers steeds vaker over de Nederlandse grens kijken om hun vacatures in te vullen, is aandacht voor dit aspect heel belangrijk. Een werknemer maakt nu eenmaal een betere start als alles goed geregeld is en zich over praktische zaken geen zorgen hoeft te maken. Dat betekent niet alleen een baan, maar ook een huis, een bankrekeningnummer, scholen en eigenlijk alles wat bij wonen en werken in een nieuw land komt kijken. Het is die dienstverlening, die we namens werkgevers, aanbieden. En wat mij betreft de mooiste baan van de wereld.”

We spreken Coby Verschelling, directeur-eigenaar van HR Expat Services. Dertig jaar geleden startte ze deze dienstverlening. Inmiddels zijn haar drie dochters actief bij het bedrijf betrokken en werken circa 11 consultants op zzp-basis voor HR Expat Services voornamelijk in Zuidwest Nederland en Vlaanderen, vanuit de vestigingen in Terneuzen en Breda. De vele Engelse woorden die Coby gebruikt, verraden dat ze dagelijks veel met buitenlanders van doen heeft. Dat ze inmiddels samenwerkt met haar dochters is wat haar betreft dus de ‘icing on the cake’.

Veel waardering
De mooiste baan? Coby: “Misschien wel ja. Je krijgt zoveel waardering terug. De voor ons meest eenvoudige zaken kunnen voor veel hoofdbrekens zorgen als je niet uit Nederland komt. Juist omdat ik dit werk zo leuk vind, probeer ik zelf ook nog regelmatig internationals te begeleiden. Zo heb ik onlangs nog met een gezin een oriëntatie gedaan. Dat betekent gewoon letterlijk samen op pad gaan en laten zien waar de school is, de supermarkt met de zelfscans, het wat en hoe van de OV kaart, welke huisarts je kunt kiezen en hoe de nachtapotheek werkt. Zelf vind je dit allemaal heel normaal, maar als je uit het buitenland komt, is alles vreemd. We helpen de mensen hiermee enorm op weg.”

Succesvolle arbeidsrelatie, zorgeloos privéleven
Goed op weg helpen, dat is wellicht in essentie waar het bij HR Expat Services omdraait. Waren het vroeger ‘echte expats’ (mensen die tijdelijk, voor een paar jaar naar Nederland kwamen), nu zijn het hoofdzakelijk mensen die zich hier min of meer definitief willen vestigen. “De arbeidsmarkt is voor veel functies internationaal. Dat betekent dat werkgevers medewerkers werven uit alle windstreken en alle talen. Ook onder de buitenlandse studenten, die in Nederland afstuderen, wordt volop gerekruteerd. In onze ogen is het vinden van de baan, of in termen van de werkgever, het aannemen van de werknemer pas het begin. Een succesvolle arbeidsrelatie en een zorgeloos privéleven staat of valt met de juiste persoonlijke begeleiding.Brede dienstverlening
De dienstverlening van HR Expat Services gaat zo ver als werkgevers wensen. Dit betekent dat Coby en haar collega’s kunnen zorgdragen voor het immigratieproces en de (tijdelijke) huisvesting, maar het kan ook een volledige begeleiding omvatten, tot en met de aankoop van een woning, hulp bij verzekeringen of zorgen voor een babysit tot omzetting van het buitenlandse rijbewijs naar een EU versie aan toe. Het beste is in elk geval de begeleiding al te starten voordat de international naar Nederland komt. “Expectation management is in mijn ogen belangrijk. Buitenlandse medewerkers moeten goed weten hoe het in ons land werkt om de juiste keuzes te kunnen maken. Om die reden gaan wij graag al in een vroeg stadium aan de slag, bijvoorbeeld om informatie te geven over de kosten van levensonderhoud, de situatie op de woningmarkt, de kansen op de arbeidsmarkt voor eventuele partners. Het is absoluut noodzakelijk om vooraf de papierwinkel rond immigratie van buiten de EU in orde te maken.”

Sterk in persoonlijke service
Dertig jaar nu zit Coby in het vak. Zij prijst zich gelukkig met het sterke team dat ze om zich heen heeft verzameld. Haar dochters Merel, Josca en Evi spelen daarbij een belangrijke rol. Alle neuzen staan dezelfde kant op en ieder succes wordt samen gevierd. Het klantenbestand strekt zich inmiddels uit tot Rotterdam, Breda, Antwerpen, Gent en Brussel. “We werken voor uiteenlopende bedrijven. Sommige aanvragen zijn eenmalig, met andere bedrijven hebben we vaste contracten vanwege de frequentie en het volume. Ook wat dat betreft zijn we flexibel.”

www.hrexpatservices.com

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement