Stap in de maritieme wereld van het Portaal

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

Het Portaal van Vlaanderen bestaat 30 jaar. Een jubileum dat nu al via social media breed wordt uitgemeten. En terecht. Het maritieme informatie- en bezoekerscentrum wijst mensen de weg in een unieke, maritieme wereld. Om die reden is een bezoek aan het Portaal van Vlaanderen voor iedereen interessant. Voor toeristen, scholieren, maar zéker ook voor Zeeuwen zelf. Zelfs voor een vergadering of een personeelsuitje is het Portaal van Vlaanderen een geslaagde keuze.

Liselotte Spuesens is manager van het Portaal van Vlaanderen. Zij vertelt dat medewerkers van Rijkswaterstaat op het idee kwamen om een informatiecentrum op de sluizen te openen. Dit werd omarmd door de gemeente Terneuzen, het havenschap, Rijkswaterstaat, Provincie Zeeland en de VVV. “Het viel die medewerkers op dat er zoveel fietsers en automobilisten stopten om het enorme sluizencomplex in Terneuzen te bekijken. Logisch, het is natuurlijk ook reuze interessant. Als er van die mega containerschepen geschut worden, kijk je je ogen uit. Dat gegeven vormde in 1991 de basis om met het Portaal van Vlaanderen te starten.”

Aan de Terneuzense binnenhaven
Destijds kreeg het Portaal het zogeheten gebouw H toegewezen, echt midden op het sluizencomplex. Een locatie die, volgens Liselotte, nu nooit meer geaccepteerd zou worden. “In feite was dat gebouw vooral een verzamelpunt voor de deelnemers aan de rondleidingen en rondvaarten. Dat is eigenlijk nog steeds de ‘core business’ van het Portaal.” Na een aantal jaar werd het aanbod uitgebreid met het toeristentreintje. Pas in 2010 werd besloten om een en ander wat professioneler aan te pakken. Er werd een manager aangesteld en het informatiecentrum werd vakkundig heringericht. “Het Portaal kreeg steeds meer een educatief karakter. Ook de locatie was inmiddels veranderd. We zaten toen aan de Zeevaartweg, met een uniek terras aan de achterzijde. De schepen voeren daar vrijwel door onze achtertuin.” Toen in 2017 de bouw startte voor De Nieuwe Sluis lag opnieuw een verhuizing in het verschiet. Het Portaal van Vlaanderen verhuisde naar de huidige locatie aan Beneluxweg, pal aan de binnenhaven van Terneuzen.

De Nieuwe Sluis
Wie het Portaal van Vlaanderen  nu wil bezoeken, heeft een heus keuzemenu. Naast een rondleiding over het sluizencomplex en de imposante kelder van de basculebrug! of een rondvaart over het Kanaal van Gent naar Terneuzen is ook het bezoekerscentrum bijzonder interessant. Daar leer je alles over de sluizen, het schutten van schepen en het reilen en zeilen in de derde  grootste haven van Nederland. “Sinds 2017 fungeert het Portaal van Vlaanderen ook als informatiecentrum voor het imposante infrastructurele project De Nieuwe Sluis. Wat hier gebouwd wordt, is echt uniek en alleen daarom al een kijkje waard. Verder huisvesten we sinds kort ook het Tourist Information Point.”

Interessant voor bedrijven
Na door corona zeven maanden gesloten geweest te zijn, is het weer druk en bedrijvig bij het Portaal. Het centrum heeft een belangrijke functie in de regio. Om die reden zijn er tal van bedrijven die als sponsor een bijdrage leveren. Een bijdrage leveren ook de ruim vijftig vrijwilligers. “Zowel deze  bedrijven als de vrijwilligers zijn cruciaal voor ons bestaan”, legt Liselotte uit. Zij benadrukt dat  een bezoek aan het Portaal van Vlaanderen de moeite waard is. “We ontvangen veel groepen, maar ook toeristen, gezinnen en familie-uitjes. Daarnaast richten we ons meer en meer op de bedrijvenmarkt. We hebben alles in huis om een vergadering optimaal te faciliteren. Ook uitjes met de medewerkers of personeelsvereniging verzorgen we graag. De mogelijkheden zijn legio en ik weet inmiddels uit ervaring dat echt iedereen hier iets opsteekt. Het Portaal van Vlaanderen is uniek. Je leert een compleet nieuwe, maritieme wereld kennen.”

www.portaalvanvlaanderen.nl

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement