Vers van de pers Succesvolle Zeeuwen

Auto van de week


2017
pk (KW)
Automaat
54459 km
Hybride benzine
SUV

€ 21945,-

Bekijk deze auto op www.autozeeland.nl
chevron

Weg van de ‘ratrace’, op naar Samos!

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

Drukke banen en lange werkdagen, voor Jolanda Fieret en Jan-Willem de Regt uit Terneuzen was circa twee jaar geleden de maat vol. Ze besloten uit de ‘ratrace’ te stappen en het over een andere boeg te gooien. Ze pakten hun hele hebben en houden in hun bus en reden daarmee maart vorig jaar naar het Griekse eiland Samos om daar boottochten te gaan organiseren. Corona kwam, het eiland bleef leeg, maar nu al zijn zij een schat aan ervaringen rijker.

Het lijkt wel of de Griekse zon alles wat vrolijker maakt. Hoe kan het ook anders, als je, zoals Jolanda, bijna iedere dag nieuwe kleuren en geuren ontdekt. In zo’n omgeving kijk je anders naar zaken en besef je dat het leven loopt, zoals het moet lopen. “Natuurlijk was de uitbraak van de coronapandemie even een domper. Maar achteraf is het misschien wel goed dat het ons is overkomen. Het heeft ons gedwongen een stap terug te doen en dingen zijn beloop te laten. Dat is in Griekenland nodig, want je regelt hier niets zomaar. Digitaal kun je niets beginnen en toen door de lockdown zelfs het stadhuis, de belastingdienst en de banken stillagen, konden we niets anders doen dan ons oriënteren op de omgeving en kennismaken met de inwoners. Nu zijn we blij dat het zo gelopen is. In plaats van ons direct in een druk toeristenseizoen te storten, hebben we de tijd kunnen nemen om te aarden en de Griekse volksaard te leren begrijpen.”

Zeeuws-Vlaanderen en Samos
Jolanda kende Samos al. Als echte globetrotter heeft ze in vrijwel alle windstreken rondgereisd, maar bleef Samos een vaste waarde in haar leven. “Het eiland en ik hebben een klik. Misschien omdat het qua grootte en de ons-kent-ons mentaliteit op Zeeuws-Vlaanderen lijkt.” Ze is onder de indruk van de lokale samenleving; er wordt daadwerkelijk sámen geleefd. “Er is hier bijvoorbeeld nog een levendige ruilhandel, waaraan we volop hebben meegedaan. We verbouwen niets, maar kunnen wel werken. Dat hebben we gedaan: bij een imker, in een wijngaard, op het land, noem maar op. Telkens kregen we daarvoor producten terug, zoals honing, wijn en groentes. Bovendien leerden we mensen kennen, de natuur en de geschiedenis. Dat alles komt ons komend seizoen van pas.” Jolanda vertelt dat zij en Jan-Willem afgelopen winterperiode wel enkele maanden naar Zeeuws-Vlaanderen zijn terug gegaan. Jolanda voor haar eigen bedrijf Fieret Coaching & HR Consultancy en Jan-Willem kon tijdelijk weer bij zijn oude werkgever aan de slag. “We moesten natuurlijk toch ook gewoon geld verdienen”, lacht ze.

Ecologische boottochten
Het zomerseizoen komt volgens Jolanda eindelijk op gang. Haar enthousiasme om een start te maken, werkt aanstekelijk. Ze vertelt dat het afgelopen jaar hen geleerd heeft, dat ze hun plannen moeten downsizen. “We gaan voor echt kleinschalig en persoonlijk contact. Ik verwacht dat we onze boottochten per 1 juli kunnen starten. Daarbij ontvangen we kleine groepen aan boord. We blijven ver van de commercie en doen alles met respect voor de natuur. We bezoeken kleine baaitjes waar je met de auto nauwelijks kunt komen en werken samen met kleine tavernes die zelf vissen en hun groente verbouwen. Kunnen we niet tot aan het strandje varen, dan haalt een vissersbootje ons op. Alleen dat is al een beleving en die kleine, verlaten strandjes al helemaal. Het moet aangenaam zijn en ecologisch verantwoord. Dat vinden we zelf enorm belangrijk en ik denk een bepaalde groep toeristen ook.”  

Private wine tasting
Om voor komend seizoen ook een plan B te hebben, bieden Jolanda en Jan-Willem ook private island tours aan. Het summum, als je Jolanda hoort vertellen, is wel de private tour met private wine tasting. “Dat is echt geweldig! We gaan daarvoor naar een biodynamische wijngaard, waar je alleen met 4-wheel drive kunt komen. Hoog in de bergen; het uitzicht is er magnifiek! Na een rondleiding langs de druivenranken en de wijnkelder staat er een prachtig gedekte tafel op je te wachten. We serveren vijf wijnen en bijpassende, verse gerechten. Geloof me, dat is een ervaring die onbetaalbaar is.”

Materieel bezit niet belangrijk
Jolanda straalt als ze het verhaal doet van Jan-Willem en haarzelf. Hoe lang ze gaan blijven op Samos, dat staat vast ergens in de sterren geschreven. Zij genieten vooralsnog elke dag van het leven daar en laten ook graag anderen daarmee kennismaken. “Het is een enorme verrijking om te ontdekken dat je met veel minder kunt. Mensen hier komen met weinig rond, ze knappen spullen op als ze kapot zijn in plaats van nieuw te kopen, ze werken hard in de zomer en hebben alle tijd voor elkaar in de winter. Zo leer je dat materieel bezit niet belangrijk, het gaat om de mensen om je heen.”

www.samosdreamtours.com

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement