Bij Meliefste knalt de champagnekurk

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

Een feestje in een gesloten restaurant. Het mag maandag in Wolphaartsdijk waar Thijs en Anuschka Meliefste van restaurant Meliefste de champagnekurk laten knallen nu de langverwachte eerste Michelinster binnen is.  ,,Dit is echt een kroon op ons werk. Nu op naar de volgende ster.”

Net een uur is hij terug in Wolphaartsdijk, want eigenaar en chef-kok Thijs Meliefste stond afgelopen weekeinde aan het fornuis van hotel Mercure in Han-sur-Lesse. Op weg naar de Ardennen vernam hij het nieuws dat de Michelingids zaterdag per abuis naar buiten bracht. Edwin Vinke van de Kromme Watergang (twee Michelinsterren) appte Thijs: ,,Vriend, je hebt ‘m.” Daarna ontplofte zijn whatsapp en sms-inbox.

Koksbuis
Een doos met lekkernijen en een koksbuis met zijn naam erop liggen maandag al klaar als Thijs uit de auto stapt. Een attentie van Michelin. Het voltallige team zit hutjemutje in het restaurant. Samen gaan ze de officiële uitreiking van de Michelinsterren in het DeLaMar Theater in Amsterdam online volgen. De crew van Meliefste omhelst en knuffelt elkaar. Dat kan volgens Thijs. ,,We testen regelmatig omdat we in het weekend afhaalmaaltijden bereiden. We zijn pas nog getest. Allemaal negatief.”

Thijs en Anuschka zitten strategisch voor de laptop. Vrij snel is Meliefste aan de beurt. ,,Deze ster is de kers op de taart. Een jongensdroom die werkelijkheid wordt”, glundert Thijs in de camera. Na de gebruikelijke felicitaties gaat de kurk van de champagnefles en juicht het Meliefste-team. Enkele vrienden zijn speciaal naar Wolphaartsdijk afgereisd om de kersverse sterrenchef te feliciteren. Zo komt zijn vriend en bekende dj Stefan den Daas uit Den Haag naar Zeeland om een heuse Michelintaart te overhandigen. ,,Die heb ik snel laten maken. Ik heb Thijs ontmoet op Tomorrowland. Het gesprek kwam op passie en inzet. In die zin lijken we op elkaar. We willen de beste zijn”, zegt Den Daas.

Thijs knikt: ,,We zijn nu zes jaar bezig met Meliefste. Ik heb altijd de ambitie gehad om de beste te zijn. Ik ga nu voor twee sterren en misschien komt er ooit een derde. Ik wil de top bereiken.” Hij geeft toe dat hij wel eens tandenknarsend het Michelinsterrenevenement heeft gevolgd. Bijvoorbeeld toen in 2017 AIRrepublic in Cadzand-Bad na enkele maanden al een ster kreeg, terwijl insiders Meliefste al een tijd tipten. ,,Voor hen is dat schitterend. Geen scheve gezichten. Maar goed, die ster is nu binnen en dat is een waanzinnige erkenning voor vele jaren hard werken. Door het team, want we doen dit samen.”

Thijs en Anuschka begonnen zes jaar geleden met zijn tweetjes in wat vroeger Het Veerhuis heette. ,,Nu hebben we 18 mensen op de loonlijst. Door de pandemie hebben we 6 mensen moeten laten gaan. Financieel is de horecasluiting een enorme domper. Alles waar we jaren voor hebben gewerkt is op. Mensen beseffen het niet, maar dit kost honderdduizenden euro's. De steunmaatregelen zijn fijn, maar bij lange na niet genoeg. Met afhaalmaaltijden  verdien je ook weinig. Ik verdien er in een weekend evenveel mee als met één lunch in het restaurant. Ik probeer nu mijn team bij elkaar te houden. Ik ben strijdvaardig. Hopelijk kunnen we in juni open. Dan gaan we weer volle bak. Dan is het ook nodig dat er mensen komen. Ga lekker uit eten!”

Zeeland telt nu acht restaurants met in totaal twaalf sterren. Dat zijn Inter Scaldes in Kruiningen (***), De Kromme Watergang in Slijkplaat (**), Pure C in Cadzand-Bad (**), AIRrepublic in Cadzand-Bad (*), Spetters in Breskens (*), 't Vlasbloemeken in Koewacht (*), Katseveer in Wilhelminadorp (*) en Meliefste in Wolphaartsdijk (*).

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement