Tramper Goes | Mitsubishi Outlander PHEV 2019 Mitsubishi Outlander PHEV 2019
Blog

Blog | Ondernemers opgelet: talent als rendement

door Maurice van den Hemel

Jaren geleden las ik enthousiast een boek over omdenken. Steeds meer realiseer ik me dat “omdenken” een noodzakelijk iets wordt om te komen tot succes en gewoon lekker leven.

Iedereen is overtuigd dat het goede tegenovergesteld is van het verkeerde. De mensheid is echter al eeuwenlang gefixeerd op het opsporen en verbeteren van fouten en mislukkingen. Medici onderzoeken ziekten om meer aan de weet te komen over gezondheid; psychologen bestudeerden verdriet om meer kennis te vergaren over vreugde; gezinstherapeuten verdiepten zich in de oorzaken van echtscheidingen om erachter te komen wat een goed huwelijk is. Overal ter wereld worden mensen op schoolinstellingen aangemoedigd tot het opsporen van de zwakke punten om die te verbeteren. Met een 4 op je rapport kan je niet naar de volgende klas. Stop dus al je energie hierin en als die 9 een 7 wordt, is dat geen probleem.

Lionel Messi wordt toch ook niet gevraagd om de hele wedstrijd te verdedigen en achter zijn man aan te lopen?

Lionel Messi

Bizarre conclusie toch? We stoppen veel te veel tijd in aandacht voor wat we niet kunnen i.p.v. wat we goed kunnen en vaak ook leuk vinden! Lionel Messi wordt toch ook niet gevraagd om de hele wedstrijd te verdedigen en achter zijn man aan te lopen?

The Gallup Organization vroeg aan 1,7 miljoen medewerkers in 63 landen de vraag of zij elke dag konden doen waarin zij het beste waren. Hoe groot zal het percentage zijn dat van mening is dat hun sterke zijden optimaal benut worden? Twintig procent! Dit percentage is natuurlijk alarmerend maar als we het dan over omdenken hebben, biedt dit natuurlijk een geweldige kans voor bedrijven die hiermee aan de slag gaan!

Kostenpost

Gek eigenlijk dat als je bovenstaande leest en je realiseert dat er zo weinig (MKB) ondernemers bezig zijn met dit onderwerp. Men is veel meer bezig met de “waan van de dag” en te zorgen dat het werk gedaan wordt. Soms is er een jaarlijks functioneringsgesprek waarbij vooral gekeken wordt wat beter kan. De tijd nemen om te inventariseren wat je team allemaal voor talenten heeft en deze inzetten voor je bedrijf gebeurd niet. Wat een gemiste kans! Wat een boel verloren energie! Wat een kostenpost!

Alleen al het inzicht in elkaars sterke punten/talenten, kan een enorm verschil maken

Besef als ondernemer dat het jouw verantwoordelijkheid is dat je mensen doen wat ze goed kunnen en leuk vinden. Maak hier bewust tijd voor. Er zijn prima, goedkope en snel toepasbare onderzoeksmogelijkheden die ontdekken wat de talenten zijn van je mensen (en van jezelf). Alleen al het inzicht in elkaars sterke punten/talenten, kan een enorm verschil maken! Iedereen weet dat als je doet wat je goed kan en leuk vindt, resultaat vanzelf zal komen. Zorg dat je mensen werken vanuit hun talenten en stuur vooral resultaatgericht. Laat mensen vrij in de manier waarop zij het resultaat halen. Zij hebben immers het talent om dit te bereiken. En motivatie? Helemaal niet nodig als je doet wat je leuk vind.

Werktevredenheid

Bij vele ondernemers blijkt bovenstaand besef te zorgen voor een enorme positieve puls en willen ze gelijk aan de slag. Het resultaat kan enorm zijn. Meer werktevredenheid, hogere betrokken- en verantwoordelijkheid, lager verzuim. En uiteindelijk uiteraard ook een beter financieel resultaat.

Ik wens jullie allen veel inzicht (in jullie talenten).

Geïnteresseerd om eens verder te praten over dit onderwerp of andere onderwerpen die te maken hebben met succesvol ondernemerschap? Ik hoor het graag.

Maurice van den Hemel zit met 'Gewoon Lekker Leven' bovenop de harde cijfers, maar begeleidt ondernemers ook met een stukje coaching om hun doelen te behalen: ,,Wij hebben geleerd voor de financiële zaken, maar leggen de focus op persoonlijk leiderschap en coaching. Het is niet ingewikkeld, maar wel uniek.” Maurice van den Hemel zit met ‘Gewoon Lekker Leven‘ bovenop de harde cijfers, maar begeleidt ondernemers ook met een stukje coaching om hun doelen te behalen: ,,Wij hebben geleerd voor de financiële zaken, maar leggen de focus op persoonlijk leiderschap en coaching. Het is niet ingewikkeld, maar wel uniek.”

Bent u er klaar voor? Gewoon Lekker Leven
Tags
Zeeland Zakelijk wordt mede mogelijk gemaakt door:
<

Related Articles

Geef een reactie