Blog

De sleutel naar succes en geluk

20 maart jl. was het de internationale dag van het geluk… Bij de melding op internet dacht ik: waarom slechts één dag en geen week, maand, jaar of gewoon heel je leven vol geluk? De dagelijkse uitdaging van mij en mijn team is om mensen (vooral ondernemers) te begeleiden bij een gelukkig leven. De mooiste baan die er bestaat natuurlijk! Durf ik, na 10 jaar honderden mensen en organisaties begeleid te hebben, te zeggen hoe je gelukkig kan leven… Ook als ondernemer? Ja en Nee! In ieder geval, na de internationale dag van het geluk, een prachtig onderwerp voor een blog.

Blog: Maurice van den Hemel

De praktijk laat zien dat veel ondernemers niet direct een antwoord kunnen geven op de vraag of ze écht gelukkig zijn. De frons op het gezicht bij de ondernemer bij het stellen van deze vraag zegt vaak genoeg. Veel ondernemers worstelen met alle uitdagingen binnen de waan van de dag. En dat maakt ze vaak niet gelukkiger. Welke lessen heb ikzelf geleerd en wat kan ik meegeven? Mijn visie naar gelukkig leven en ondernemen:

Vele succesvolle en bekende mensen werken altijd vanuit de kracht van drie, te denken aan Steve Jobs, Martin Luther King en Churchill

Balans, Focus en Plezier zijn de toverwoorden en met deze drie woorden ontstaat gelijk de eerste les: werk altijd vanuit het getal drie. Vele succesvolle en bekende mensen werken altijd vanuit de kracht van drie, te denken aan Steve Jobs, Martin Luther King en Churchill. En denk aan gezegdes als “ik zag, ik kwam en ik overwon”. Nu verder naar de inhoud van de andere drie “verschilmakers”.

klavers

Balans
Iedereen heeft het in deze drukke, snelle, digitale wereld over balans… En dan met name de hunkering naar balans. De balans tussen privé en werk, de balans tussen lekker en gezond, de balans tussen “we-time en me-time”, etc. Ik zie dat voor een gelukkig leven er een balans moet zijn tussen je persoonlijk leiderschap (wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik), vitaliteit (gezondheid en energie) en geld (alles in het leven heeft te maken met geld, of we dat nu leuk vinden of niet). Bijzonder dat ondernemers, maar ook mensen in loondienst of pensionado’s niet bezig zijn met de balans tussen deze drie. Als er al aandacht is voor ontwikkeling, is deze vaak gericht op één of hooguit twee deelgebieden. En dat werkt dus niet. Als één van de drie “uit” balans is, zal het niet lang duren of de andere twee worden meegetrokken. Uiteraard kan verklaard worden waarom de focus meestal op slechts één onderdeel ligt: mensen zijn zich gaan specialiseren en dit zien we terug in trainingen, coaching en andere begeleiding. Zonder integrale visie is de tijd en energie gestoken in één onderdeel uiteindelijk weggegooid geld en energie. Zonde! Dat kan dus anders, zonder dat het moeilijk hoeft te zijn! Werk met een integrale visie en waar gewenst/benodigd met een coach met een integrale aanpak die specialisten kan inschakelen.

Waarom laten zoveel mensen de dagen voorbij gaan zonder bewust te zijn of dit het leven is wat ze willen leven?

Focus
Er is zoveel te doen op een dag dat het gemakkelijk is om te “verdrinken” in de waan van de dag. Waarom werken zo weinig ondernemers zonder duidelijke strategie en week- en dagplanning? Waarom laten zoveel mensen de dagen voorbij gaan zonder bewust te zijn of dit het leven is wat ze willen leven? Het ontbreekt simpelweg aan een plan, focus en doorzettingsvermogen! Zonder plan is focus natuurlijk niet mogelijk. “Als je geen plan maakt voor je eigen leven, word je ingezet in andermans plannen” is een veelgehoorde uitspraak en daar ben ik het volledig mee eens. Met een duidelijk plan wordt het gemakkelijker prioriteiten te stellen. Belangrijke zaken eerst! Er is tijd en er is priori(tijd)! Aanvullend adviseer ik te meten of de uitdagingen behaald worden en of het plan werkt. Het leuke is om korte termijn doelstellingen vast te stellen. Vier ze als deze behaald worden. Succes leidt immers tot plezier en vice versa!

Plezier
Het blijkt dat de mens in verhouding meer aandacht heeft voor negatieve zaken dan voor positieve. Gevolg is dat de mens zich hier door laat leiden. Uit wetenschappelijk onderzoek is verklaard hoe dat komt. Ons brein is gemaakt om te overleven. Vanaf het ontstaan van de mens was het “eten of gegeten worden”. Deze tijd is voor het grootste gedeelte van de mensen gelukkig voorbij, maar ons brein heeft zich hier nog niet op aangepast en dat kan nog vele jaren duren. Ons brein is echter wel trainbaar! Door bewust te zijn van bovenstaande kan je je brein trainen om focus te leggen op positieve zaken. Sta de dag op en sluit de dag af met hetgeen je dankbaar voor bent. Neem drie keer per dag twee minuten de tijd om te bedenken wat goed ging en leuk was. Deel dit met de mensen om je heen en je zal na ongeveer drie maanden merken dat je onbewust positiever bent geworden. En daarmee een fijner mens… Voor jezelf en degenen om je heen. Is het zo eenvoudig? Ja en nee! Het is niet de complexiteit, maar de uitdaging om te veranderen. Veranderen kost energie. Hoe graag wil je veranderen is de vraag?

Geïnspireerd door bovenstaande of geïnteresseerd wat bovenstaande voor u of uw bedrijf/organisatie kan betekenen? Laat een bericht achter of mail mij: maurice@gewoonlekkerleven.nl.

 

NB: Maurice van den Hemel zit met zijn bedrijf ‘Gewoon Lekker Leven‘ bovenop de harde cijfers, maar begeleidt ondernemers ook met een stukje coaching om hun doelen te behalen: ,,Wij hebben geleerd voor de financiële zaken, maar leggen de focus op persoonlijk leiderschap en coaching. Het is niet ingewikkeld, maar wel uniek.”

Tags

Related Articles

Geef een reactie

Check Also

Close