Blog

“Ik wens je veel personeel”

Blog: Maurice van den Hemel

Wie heeft bovenstaande zin niet eens gehoord? Welke ondernemer heeft bovenstaande zin niet één of meerdere keren uitgesproken?

Het afgelopen jaar heb ik dit onderdeel van ondernemerschap met bijzondere interesse gevolgd. Waarom? Ondertussen mag ik mezelf ongeveer 15 jaar ondernemer noemen en merk dat het creëren van een team van medewerkers die doen wat ze moeten doen een enorme uitdaging blijkt. Regelmatig kwam ik behoorlijk gefrustreerd thuis omdat iemand niet deed wat ik van hem of haar verwachtte….en als na een hoeveelheid aantal gesprekken bleek dat er geen verandering ontstond, was er nog maar één oplossing: exit, inclusief een zak geld. Uit de vele gesprekken met ondernemers blijkt dat ik “gelukkig” niet de enige was. Het blijkt dat aansturen van “het personeel” misschien wel het moeilijkste onderdeel is van ondernemerschap. In 2015 besloot ik dat het anders moest en ik was oprecht overtuigd dat het anders  kon. Eerderschreef ik al een blog over Buurtzorg Nederland, ik heb boeken gelezen en een intensieve training gevolgd welke gebaseerd is op het inspirerende boek Reinventing Organizations van Frederic Laloux.

Conclusies

Ondernemers van het MKB: opgelet! Het kan anders! De tijd dat je als ondernemer het gevoel had voor alles verantwoordelijk te zijn, niet “ongestoord” op vakantie kon, altijd moest controleren en niet kon vertrouwen zijn voorbij. Steeds meer organisaties zijn succesvol met het werken o.b.v. zelfsturing. Gekscherend denken sommige ondernemers hierbij dat dit betekent dat ze lui achterover kunnen hangen en het werk vanzelf gaat. Het enige wat ze nog moeten doen is maandelijks te tellen hoeveel geld ze hebben verdiend. Maar dat is natuurlijk onzin. Zelfsturende organisaties zijn alleen succesvol als ze duidelijk en strak georganiseerd zijn. De manier waarop maakt het grote verschil! Ik merk veel weerstand bij ondernemers als er gesproken wordt over zelfsturing. Het werkt alleen in goede tijden, maar als er crisis is moet toch de leider opstaan zeggen velen mij…..vele ondernemers blijven daarom vasthouden aan oude principes en de hiërarchie van macht……belangrijke vraag is of deze manier van organiseren toekomst heeft. Accepteren mensen werk enkel en alleen voor een salaris of wil men meer? De wereld ontwikkelt en er komt een enorme groep (jonge) mensen aan die meer willen dan alleen salaris. Ze willen voldoening, een uitdaging, bij een organisatie werken waar ze trots op kunnen zijn! Het is dus niet de vraag of veranderd moet worden, alleen wanneer en hoe.

De wereld ontwikkelt en er komt een enorme groep (jonge) mensen aan die meer willen dan alleen salaris. Ze willen voldoening, een uitdaging, bij een organisatie werken waar ze trots op kunnen zijn!

 

Hoe naar een nieuwe organisatie o.b.v. zelfsturing en waar een ieder zichzelf mag zijn?

Is de transitie eenvoudig? Nee! Kan het een prachtig proces zijn met ongekende uitkomst? Jazeker! Het afgelopen jaar heb ik genoeg voorbeelden gehoord, gezien en gelezen! Er is al veel materiaal beschikbaar om de stap te maken. Belangrijkste basis is de vraag voor de ondernemer of hij deze stap wil maken. Wil je naar een organisatie waarbij een ieder zijn of haar verantwoordelijkheid neemt, waarbij een ieder met plezier en passie werkt aan het gezamenlijke doel en waar een ieder zichzelf kan en mag zijn? Dit laatste is volgens mij de grootste uitdaging. Bedenk zelf wie je bent en wie je wil zijn. Als je later terugkijkt naar je organisatie: wanneer ben je “tevreden”? Wanneer ben je trots? Wanneer ben je gelukkig? Is dat de ondernemer die je nu bent of is er meer? Het MKB is de motor van de Nederlandse economie en wat zou ik het prachtig vinden als deze motor gedraaid zou worden door mensen die zichzelf kunnen en mogen zijn en allen met passie en plezier werken aan iets geweldigs……en ja…….financieel gewin zal dan zeker ook een resultaat zijn, maar wel een resultaat en geen doel op zich!

Geïnteresseerd in bovenstaande en geloof je ook in een nieuwe, uitdagende wereld? Het boek van Frederic Laloux, vertaald door het Eerste Huis, is een absolute aanrader en neem gerust contact met mij op. Ik vind het een geweldig onderwerp voor een inspirerend gesprek.

 

Maurice van den Hemel zit met ‘Gewoon Lekker Leven‘ bovenop de harde cijfers, maar begeleidt ondernemers ook met een stukje coaching om hun doelen te behalen: ,,Wij hebben geleerd voor de financiële zaken, maar leggen de focus op persoonlijk leiderschap en coaching. Het is niet ingewikkeld, maar wel uniek.”

 

Tags

Related Articles

Geef een reactie