Blog

Onze hersenen: van rem naar katalysator en medicijn

Blog: Maurice van den Hemel

Wie wil de beste versie van zichzelf zijn? Iedereen toch?! Hoe komt het dan toch dat zo velen hiermee worstelen? Hoe komt het dat er zoveel mensen rondlopen met burn-out verschijnselen en/of depressie? De laatste tijd heb ik veel tijd gespendeerd aan het bestuderen van de werking van onze hersenen. N.a.v. boeken, filmpjes, gesprekken met deskundigen tracht ik altijd voor mezelf een “Jip en Janneke” samenvatting te maken. Gaandeweg ging ik inzien welke simpele en logische conclusie te maken is van onze problemen. Tegelijkertijd werd ik enorm enthousiast door het inzicht, omdat er goed nieuws is: het is op te lossen!

Blog: Maurice van den Hemel

Onze hersenen, de oertijd en het logische gevolg: een “ongelukkige maatschappij”

Ons brein stamt uit de oertijd en is eigenlijk niet geëvolueerd met onze moderne en snelle maatschappij. Ons brein is van oudsher geconditioneerd rekening te houden met korte termijn (bijvoorbeeld een tijger die mogelijk achter een bosje kan zitten dat ritselt) en lange termijn gevaar (koude wintermaanden). De belangrijkste taak van ons brein is in wezen veiligheid en overleving te garanderen. Angst hield ons vroeger in leven en ons brein maakte volledig de dienst uit. Voor reflexen overlegt ons brein niet en reageert instinctief. Deze hersenactiviteit is prima en noodzakelijk om ook in deze tijd te overleven.

Als voorbeeld kan benoemd worden het oversteken van een drukke straat en het niet gezien hebben van het snel naderen van een bus. Wel zo handig dat je hersenen instinctief handelen en zorgen dat je een stap terug zet. Een tweede vorm van hersenactiviteit heeft te maken met de lange termijn. In de oertijd was men altijd bezig met overleven om een goede slaap- en schuilplek te zoeken en eten voor de koude dagen. Angst was altijd de raadgever. Angst zodat we scherp waren om te overleven. Dat is in deze tijd niet meer nodig. Het grootste gedeelte van onze maatschappij hoeft zich geen zorgen te maken om te overleven. Zij heeft een huis welke geïsoleerd is en kan naar de supermarkt voor zijn of haar eten.

Ons brein is echter niet met de tijd meegegaan. Daarom baseren wij onze beslissingen vooral op het voorkomen van pijn en/of verlies. Dit betekent dat velen blijven hangen in het verleden, omdat onze hersenen bang zijn voor verandering. Voor verandering moet je uit je comfort zone stappen en dat vinden onze hersenen dus niet prettig. Daarom  houden ze dit tegen. Als we beseffen dat de inhoud van ons leven wordt gevormd door de beslissingen die we nemen en deze gebaseerd zijn op het tegengaan van verandering, is het logisch dat we niet veranderen. En als we blijven doen wat we altijd deden, krijg je volgens mij in een snel veranderende wereld steeds minder van wat je al kreeg. Met alle gevolgen van dien.

Het goede nieuws

Toen ik bovenstaande op me liet inwerken, werd ik natuurlijk niet vrolijk. Als we leven vanuit angst is het logisch dat we ongelukkig zijn en een depressie krijgen. Dan is het logisch dat we de oorzaak niet aanpakken, maar ons liever (tijdelijk) met pillen, alcohol of drugs naar een andere staat van zijn bewegen. Maar dat is natuurlijk geen duurzame oplossing! Dan het goede nieuws! Er is nog niet zo heel veel bekend over hoe onze hersenen echt werken. Maar uit wetenschappelijk onderzoek van de afgelopen 10-15 jaar blijkt dat onze hersenen te trainen zijn! We kunnen dus ons gedrag veranderen. We kunnen dus bewust kiezen voor geluk! Geluk wordt dus een keuze en niet iets wat je toevallig overkomt! Wauw!

Geluk is een keuze!

Het is dus aan een ieder zelf. Wil je echt de beste versie van jezelf zijn? Kies je voor geluk? Neem je 100% verantwoordelijkheid voor je eigen leven? De mate van geluk hangt volgens mij niet af van de wereld om je heen, maar de gedachte die je erover creëert. Kunnen we dit helemaal zelf? Wellicht, maar ik geloof daar niet zo in.

Een mooi onderzoek vind ik hierbij hetgeen Prof. Josette Dijkhuizen deed onder vele MKB ondernemers. Waar het hen vooral aan ontbrak om beter te presteren en lekkerder te leven, is de tijd nemen voor reflectie. Zorg dat je je laat begeleiden in je leven. Zorg voor een professionele spiegel of klankbord. Een topsporter is hierbij een treffend voorbeeld. Die weet precies wat hij of zij goed kan en heeft daarbij een begeleidingsteam die zorgen voor reflectie en focus. Ik wens iedere ondernemer, nee: ik wens ieder mens deze reflectie en ondersteuning om je beste versie te zijn zodoende een veel mooiere wereld te creëren.

Durf je de uitdaging aan om de beste versie van jezelf te worden of de beste versie van je bedrijf/organisatie te creëren? Laat het mij weten en wij helpen graag.

Tags

Related Articles

Geef een reactie