Blog

Blog: Succesvol ondernemen? Ja graag!

Blog van Maurice van den Hemel

Ondernemerschap is prachtig en tegelijkertijd de grootste uitdaging die er is volgens mij. Wat wordt er veel gevraagd en verwacht van een ondernemer! Naast vakkennis, wordt o.a. kennis gevraagd op het gebied van leiderschap, visie ontwikkeling, management, marketing en sales, financiën, administratie, personeel en organisatie, etc. Daarom stel ik dat ondernemerschap geen vak is, maar een roeping!

Blog: Maurice van den Hemel

Feit is dat het Nederlandse MKB de motor is van de economie! Exclusief ZZP-ers zijn er in Nederland ongeveer 250.000 MKB bedrijven actief. Als dan ingezoomd wordt op de ondernemer achter deze bedrijven, blijkt met grote regelmaat:
• Te hoge werkdruk
• Verstoorde werk – privé balans
• Te weinig tijd voor alles
• Interen op gezondheid
• Financiële druk
• Leven met de waan van de dag

‘Doorgaan tot je niet meer kunt’

Bovenstaande wordt bevestigd door een onderzoek van de Amersfoorste van afgelopen jaar. Tevens blijkt dit uit een onderzoek waarop Prof. Josette Dijkhuizen in 2015 promoveerde (“stress bij ondernemers”). In deze onderzoeken wordt geconstateerd dat ondernemers echte winnaars zijn en daarom altijd doorgaan. Doorgaan tot ze letterlijk niet meer kunnen. Als gevolg hiervan gaat de motor van de Nederlandse economie haperen. Belangrijkste advies die wordt gegeven is te werken met reflectie. Zorg als ondernemer dat je iemand hebt waarmee je het volledige speelveld van het ondernemerschap kunt spiegelen. Hiermee zorg je dat je een frisse blik houdt op je bedrijf en de omgeving. Er wordt zelfs gesteld dat dit een belangrijk concurrentievoordeel biedt voor ondernemers, omdat weinigen hier gebruik van maken. Regelmatig hoor ik de uitspraak dat ondernemen net topsport is. Leef dan ook als een topsporter en zorg dat je een goed team om je heen hebt en passende begeleiding.

Regelmatig hoor ik de uitspraak dat ondernemen net topsport is. Leef dan ook als een topsporter en zorg dat je een goed team om je heen hebt en passende begeleiding.

Toen ik deze onderzoeken las, moest ik weer denken aan de verhalen van Sander de Hosson (bekend longarts). Boodschap van Sander komt uit de vraag: “wanneer gaan mensen echt leven?” Uit zijn verhalen concludeer ik dat dit pas gebeurd op het moment dat je als mens te horen krijgt dat je niet lang meer te leven hebt. Dan gooi je alle schroom van je af, focus je je alleen nog maar op de echt belangrijke zaken in het leven en leef je zeer bewust de uren, dagen, weken die je nog hebt.
Met deze boodschap in gedachten ontstond jaren geleden de missie om het MKB echt te ondersteunen. Ondernemers, mensen die vol gaan voor anderen en die nauwelijks tot geen steun hebben bij het uitvoeren van hun droom, visie en passie. Hen echt willen helpen op het brede vlak van ondernemerschap. De afgelopen jaren heb ik met mijn collega’s, adviseurs, trainers, etc. veel kennis opgedaan op de verschillende gebieden waar de ondernemer mee te maken heeft. Blij, trots en enthousiast ben ik om te kunnen zeggen dat onze unieke, totaal omvattende werkmethode vertaald is in een unieke training. Een training die zowel voor de bestaande ondernemer als de startende ondernemer het verschil kan en zal maken. Eind deze maand (mei 2018) starten wij met de eerste training. Hierbij alvast een summier inzicht in de opbouw:

Stap 1 individuele intake – de basis

Ieder mens en daarmee iedere organisatie is anders! Wie ben jij en wat wil jij betekenen? Welke motivatie is er voor ondernemerschap? Een inspirerend gesprek waarbij de ondernemer wordt uitgedaagd om een verdieping te maken binnen zichzelf. Deze zal en moet de basis vormen van de training en daarmee de grondslag van het succes van het bedrijf.

Op welke manier wil jij gezien worden en hoe realiseer je dit? Wat is je droom?

Stap 2 sessie één – onderscheidend vermogen

Wat is het verschil tussen de vele “gewone” bedrijven en de echt onderscheidende, succesvolle bedrijven? Wat maakt jou uniek en hoe vertaal je dat naar je bedrijf? Hoe “verkoop” je jouw talent en zorg je dat concurrentie niet bestaat? Op welke manier wil jij gezien worden en hoe realiseer je dit? Wat is je droom?

Stap 3 sessie twee – jouw businessmodel

Hoe transformeer je jouw passie, droom, visie in een winnend businessmodel? Een businessmodel die recht doet aan jouw talent en drijfveer, maar die ook zorgt voor balans, plezier en waarbij financiën een logisch resultaat is. Wat zijn je sterke punten en waar liggen de grootste uitdagingen in de markt? Wat zijn je zwakke punten en hoe kan je hier passend mee omgaan?

Hoe kan alle informatie met jouw antwoorden worden samengevat in een bedrijfsstrategie op één A3?

Stap 4 sessie drie – een structuur van continue ontwikkeling en prioritering

De wereld verandert sneller en sneller. Technologische ontwikkeling zorgt dat werk van vandaag over een paar jaar niet meer bestaat. Hoe zorg je dat jouw bedrijf, zo klein of zo groot als deze is, hier bestand tegen is? Hoe creëer je een bedrijf die hier organisch op inspeelt? Wat vraagt dit van jouzelf? Hoe ga je om met verschillende zaken als marketing, sales, personeel, (financiële) administratie, leveranciers, etc? Hoe kan alle informatie met jouw antwoorden worden samengevat in een bedrijfsstrategie op één A3? Een strategie die borgt dat continu gewerkt wordt aan jouw missie, visie, droom!

Stap 5 sessie vier – individuele overhandiging en bespreking van jouw bedrijfsstrategie op één A3

Eind deze maand willen we al starten met de eerste training om nog voor de zomervakantie het traject te hebben afgerond. Een proces die intensief, uitdagend en vol kennis zal zijn. Een proces die antwoorden geeft op vele vragen en moet borgen dat jij, de ondernemer, gewoon lekker kan ondernemen en als je personeel hebt dat zij gewoon lekker kunnen werken. Een training die moet zorgen dat de motor van de Nederlandse economie op volle toeren kan en mag draaien. Ik kijk er enorm naar uit en zal via deze weg uiteraard de bevindingen delen. Geïnteresseerd? Vragen? Bel of mail mij gerust (maurice@gewoonlekkerleven.nl) of laat een bericht achter bij de blog. Inschrijven kan via de website waarna je door mij persoonlijk benaderd wordt ter voorbereiding op de training. Met kennis, passie en plezier kijken wij uit naar deze uitdaging!

Lees ook: uw bedrijfsstrategie op een A3 »

Maurice van den Hemel zit met 'Gewoon Lekker Leven' bovenop de harde cijfers, maar begeleidt ondernemers ook met een stukje coaching om hun doelen te behalen: ,,Wij hebben geleerd voor de financiële zaken, maar leggen de focus op persoonlijk leiderschap en coaching. Het is niet ingewikkeld, maar wel uniek.”
Maurice van den Hemel zit met ‘Gewoon Lekker Leven‘ bovenop de harde cijfers, maar begeleidt ondernemers ook met een stukje coaching om hun doelen te behalen: ,,Wij hebben geleerd voor de financiële zaken, maar leggen de focus op persoonlijk leiderschap en coaching. Het is niet ingewikkeld, maar wel uniek.”
Tags

Related Articles

Geef een reactie