Blog

Column: ‘Wandel naar je Werk-dag’

Column Menno Kole

Met een schuin oog kijk ik iedere week naar de Issue-kalender 2018 die ik begin dit jaar van een goede vriendin heb gekregen. Op wat voor intrigerende dag, week of maand zijn we nu weer aanbeland? 

Column: Menno Kole

Zo was het afgelopen donderdag ‘Wandel naar je Werk-dag‘. Ben jij naar he werk gewandeld? Ik had donderdag toevallig een thuiswerkdag, dus het heeft mij weinig extra meters opgeleverd. Maar het idee is natuurlijk niet zo gek voor het gros van de mensen -waaronder ik- dat hele dagen zittend werk achter een beeldscherm verricht. Alleen 1 dag in het jaar is dan wel weer een beetje karig en zet weinig zoden aan de dijk. De ambtenaren hier tegenover doen het wat dat betreft beter. Die lopen iedere dag tussen de middag hetzelfde rondje. Toegegeven, het klinkt misschien een beetje stoffig (dat komt vooral door het woordje ambtenaren…), maar het werkt wel tegen de stress en is goed voor je creativiteit.

Al lopende en pratende wist ze mij als persoon te ‘ontmaskeren’

Mijn gedachten dwaalden ook meteen af naar een gesprek dat ik een tijdje geleden had in Terneuzen met change consultant en coach Viola Poppe. Het leverde een mooi verhaal op, maar de manier waarop het tot stand kwam was eigenlijk nog veel specialer. Viola nodigde me uit voor een wandeling rondom de kreek. Het gesprek verliep heel natuurlijk, maar zonder dat ik het door had wist ze al lopende en pratende mij als persoon te ‘ontmaskeren’. Op subtiele wijze kwamen mijn kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën (de kernkwadranten van Daniel Ofman) naar boven, waarbij de natuur veelal als metafoor werd gebruikt.

Hetzelfde gesprek hadden we nooit gevoerd als we bij haar aan de keukentafel hadden gezeten

Verbazingwekkend vond ik het hoe ze, zonder mijn achtergrond te kennen, mijn persoonlijkheid binnen een uurtje bijna compleet wist bloot te leggen. Hetzelfde gesprek hadden we nooit gevoerd als we bij haar aan de keukentafel hadden gezeten. De wandeling en de natuur werden door haar als instrumenten gebruikt. Zij gebruikt het vooral in haar werk, want het blijkt zeer effectief te zijn wanneer mensen -of soms hele afdelingen- vastlopen door veranderingen binnen een organisatie.

Het geeft maar aan wat voor een stille kracht er in een ‘simpele’ wandeling kan schuilen. Ik stel dan ook voor dat we vanaf nu ten minste één keer per week, maar het liefste iedere dag, massaal ‘Wandel naar je Werk-dag’ gaan vieren…

Fijn weekend en zeg nou zelf, met dit weer is een wandeling ook geen straf toch?

Tags

Related Articles

Geef een reactie