Blog

Zandpaviljoen Pier 7 te Vlissingen: lef, plezier en weten waarom je iets doet is belangrijker dan ervaring!

Blog: Maurice van den Hemel

Een bijzondere ontmoeting had ik met mede eigenaar Niek Damen van Zandpaviljoen Pier 7 onderaan de boulevard in Vlissingen. Je zal 24 jaar jong zijn en praten als een zeer ervaren Horeca ondernemer. Dat ondervond ik tijdens het gesprek met Niek. Samen met zijn twee broers runt hij het prachtige en nieuwe zandpaviljoen. Zijn broers zullen waarschijnlijk een stuk ouder zijn bedacht ik me tijdens het begin van het gesprek. Dat kan niet anders. Voor de zekerheid vraag ik het even. Valentijn is 20 en Jelle 18. Het ongeloof zal van mijn gezicht te lezen zijn geweest. Welk verhaal zit er achter deze succesformule?

In 2015 kwam de gemeente met de uitdaging voor ondernemers om zich in te schrijven om een zandpaviljoen te creëren direct onder de boulevard. Vanuit alle plannen werd het plan van de gebroeders Damen gekozen. Het zal ongetwijfeld een combinatie zijn geweest van het enthousiasme, de inhoud van het plan en het plezier dat Niek uitstraalt waardoor de keuze op hen is gevallen. Op dat moment studeerden alle drie de broers nog. Niek studeerde op dat moment nog aan de Hogeschool Zeeland (Commerciële economie). Een tijd van plannen, vergunningen en bouwen kon beginnen. Dit alles vroeg veel aandacht en al snel werd duidelijk dat we te maken hebben met creatieve ondernemers.

Het eerste “tussenjaar” werden twee zeecontainers geplaatst, een tent neergezet en wat picknicktafels zodat de mensen in Vlissingen en de toeristen alvast konden wennen aan het feit dat een paviljoen zou ontstaan op deze plek. Een regenachtige zomer bracht het besef niet volledig afhankelijk te willen zijn van het weer. Daarmee ontstond het idee om het paviljoen te combineren met slapen op het strand. Ondanks het slechte weer werd in het eerste jaar wel geld verdiend. Het tweede “tussenjaar” kwam er een stukje uitbreiding en was ook weer een financieel succes. In het derde jaar, ofwel vanaf 31 maart 2018, kon men helemaal los. Het paviljoen werd geopend. Geluk dwing je af, zegt men vaak. Dan hebben de gebroeders ongetwijfeld de lange en prachtige zomer van 2018 afgedwongen. De weersomstandigheden, de uitstraling van het nieuwe paviljoen op unieke locatie brachten een spectaculair begin waarbij alle verwachtingen werden overtroffen.

Niek praat alsof alles logisch is en vanzelf gaat. Zijn er nooit problemen geweest? Hebben jullie dan geen moeite personeel te vinden en te binden? Uiteraard gaat niet alles gelijk goed, geeft Niek eerlijk aan. Zo is er een chef kok in dienst geweest die niet leverde wat men verwachtte en dat bracht teleurstelling. Bij de klant, maar ook bij de broers. Belangrijk is dan om je fout te erkennen, deze op te lossen en als les mee te nemen. Een nieuwe chef kok werd aangenomen en het probleem was verholpen. Niet blijven hangen in misère en ellende zoals vele ondernemers doen. Accepteren, handelen en vooruit denken. Dat is het devies.

En hoe zorgen jullie voor voldoende en gemotiveerd personeel? Betrek ze bij de zaak, geeft Niek aan. Gun ze een fijne tijd tijdens het werk en als het echt nodig is (zakelijk of privé) wees er dan voor je mensen. Ga net dat stapje verder! Waarom? Omdat dat logisch is en geweldig om te doen! Iets betekenen voor je mensen. Net zo logisch als je gasten een geweldige ervaring mee willen geven. Investeer in trainingen en nieuwe technologieën, creëer een cultuur waar werken fijn is en het gevolg zal zijn dat je eigen personeel nieuw personeel aantrekt. Een voorbeeld voor vele Horeca ondernemers met personeelskrapte dus!

Wat zijn andere succesfactoren? Dingen durven te doen die nog nooit zijn gedaan. Niek straalt een enorme rust en vertrouwen uit die fijn moet zijn voor de gast, het personeel en samenwerkingspartners.

Drie broers met een uniek concept. Ik ben onder de indruk en zal ze blijven volgen, want ik geloof niet dat dit het eindstation zal zijn van deze ondernemende broers. Plezier staat aan de basis van alles bij Pier 7 en dat zie, hoor en proef je. Een felicitatie aan de broers Damen voor wat zij gerealiseerd hebben en een absolute aanrader voor een ieder om het zelf te eens ervaren. Of het nu drinken, eten, slapen of vergaderen is. Want dat laatste kan ook.

Tags

Related Articles

Geef een reactie