Meelwormen blazen Edwin Vinke niet van tafel

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft meelwormen als eerste insect goedgekeurd als voedsel voor mensen. Chef-kok Edwin Vinke van tweesterren restaurant De Kromme Watergang in Slijkplaat is niet onder de indruk van de smaak. “We hebben al een aantal keren geëxperimenteerd met meelwormen, onder andere in energyrepen en een broodje bapao. Het is lekker, maar ik word nog niet echt van tafel geblazen. Natuurlijk sta ik altijd open voor nieuwe producten en nieuwe inzichten. Ik blijf dus experimenteren. Pas als iets 100% naar mijn zin is, komt het op de kaart.”

Sprinkhanen, meelwormen, rupsen, termieten: Edwin Vinke is niet snel onder de indruk. Hij proeft álles. Natuurlijk begrijpt hij de weerstand die sommige mensen voelen bij deze insecten. Anderzijds, hij ziet hij ook in de zee genoeg beestjes, waar veel mensen met argusogen naar kijken. “Kijk eens goed naar een garnaal; die ziet er toch eigenlijk ook uit als sprinkhaan? Daar hebben de meeste mensen geen moeite mee. Het wordt al anders als we schelpjes serveren, zoals palourdes, kokkels of witte venusschelpen. En wat mij betreft: niets is zo lekker als een levende scheermes.”

Volop inspiratie
De gedwongen horeca sluiting is voor Edwin een soort ‘blessing in disguise’. Hij benut deze maanden om her en der nieuwe inspiratie op te doen. “Momenteel hebben we afhaal- en bezorgmenu’s, maar ik beloof je, zodra we weer open mogen, knallen we met een compleet nieuw en bijzonder menu. We gebruiken deze coronaperiode om er straks tien keer sterker uit te komen.”

Op het Youtube kanaal van Edwin Vinke en de Kromme Watergang vind je tal van inspiratievolle filmpjes, onder andere één waarin hij met insecten kookt.  

Zeeland Zakelijk is een onderdeel van LMG strategie + creatie