Columns

De waarde van (privacy) instellingen

Wanneer je als bedrijf of persoon Social Media ontdekt, zul je merken dat de mogelijkheden heel groot zijn. Ernst Jan had het er in zijn laatste column al over: “Gebruik is één, maar goed gebruik én goed opzetten is veel belangrijker.” Het verdiepen in een platform is juist belangrijk om te zien wat er zoal bij komt kijken als je het (goed) gaat gebruiken.

We verspreiden met z’n allen heel veel berichten via Social Media, maar zijn we ook bewust hoe openbaar deze (of onze) kennis is?

Zelf loop ik dagelijks tegen zaken aan bij het delen van berichten waarbij ik me afvraag hoe je iets beter of ‘het beste’ kunt doen. We verspreiden met z’n allen heel veel berichten met teksten, foto’s en video’s via de mediakanalen op Social Media. Goed om kennis te delen… maar zijn we dan ook bewust hoe openbaar deze (of onze) kennis is? Vaak niet lijkt mij. Althans, dat geldt voor mij. Kennis delen is mooi zolang het gewenste informatie is over jezelf of jouw bedrijf. Het delen van foto’s van anderen is ook een punt van aandacht. Willen ze dat wel?

Zonder (de juiste) instellingen geen privacy…

safebookGelukkig kun je een hoop reguleren door gebruik te maken van de juiste privacy-instellingen. Deze worden (te) vaak vergeten. Van belang is wel te weten dat échte privacy via de diverse mediakanalen niet bestaat. Je kunt jezelf beschermen voor zover dat kan. Belangrijker is dat je bewust bepaalde zaken deelt of juist beter niet deelt. Klik bij je persoonlijke pagina van Facebook eens rechtsboven op het pijltje naar beneden (naast het pictogram met het slotje) en vervolgens op instellingen. Bij een bedrijfspagina van Facebook op instellingen bovenaan. Doorloop de verschillende opties eens en kijk wat er allemaal mogelijk is. Houd in je achterhoofd daarbij wie én wat je wilt bereiken. Bij Twitter en Instagram kun je bijvoorbeeld bepalen hoe open of privé je jouw account wilt hebben. Om je account ‘helemaal’ af te schermen, kun je een slotje op jouw account zetten via instellingen. In sommige gevallen, zoals bij juridische beroepen, kan ik me daar iets bij voorstellen om dat te doen. Zelf ben ik er geen voorstander van. Het gaat uiteindelijk om het ontdekken van Social Media voor én door jezelf waardoor er kennis gedeeld kan worden. Dit begint mede met het instellen van de juiste privacy-instellingen. Kijk eens op www.mijnonlineidentiteit.nl voor praktische tips over hoe je jouw online informatie en online identiteit kan managen. Want zonder (de juiste) instellingen geen privacy…

EricE150x150Eric Eversdijk wil zijn passie voor én over Social Media graag op u overbrengen. “Het is veel meer dan alleen een mediakanaal. Door eigen ervaringen heb ik dat wel ingezien. Zelf werk ik graag visueel en hou van het goede leven.”

Tags

Related Articles

Geef een reactie