ColumnsStarters

Column: De Zeeuwse Star(t)bucks

Column Menno Kole

Woensdagavond mocht ik als kennispartner namens Zeeland Zakelijk aanwezig zijn op de Startersdag Walcheren in DOK41. Een leuk opgezet evenement door onze collega’s van Zeeland Business & Startersdagen.com voor startende ondernemers.

Startende ondernemers, het blijft een fascinerende doelgroep. Niet in de laatste plaats vanwege de uiteenlopende beweegredenen om voor zichzelf te beginnen. De houdbaarheidsdatum voor starters is dan ook wel een dingetje. Als ik goed naar presentator Marc Volleman heb geluisterd zijn er dit jaar al bijna 3.600 Zeeuwse starters en is -volgens de huidige cijfers- de helft daarvan binnen vier jaar weer alweer gestopt met zijn of haar onderneming. ,,Voor degenen die hier vanavond aanwezig zijn zal dat niet gelden, want zij laten zich goed voorlichten”, sprak Marc aan het begin van de avond nog met een knipoog.

Gewoon met een goed idee waar ze vooral zelf ook echt in geloven.

Vele nieuwe gezichten kwamen in de loop van de avond informatie inwinnen en wij mochten uitleggen wat we voor deze nieuwe of aanstaande ondernemers konden betekenen in het oerwoud genaamd ‘ondernemerschap’. Na afloop van de avond sprak ik met een collega ‘kennispartner’, die net als ik ook vorig jaar hier aanwezig was. Tussen de bedrijven door merkte hij wel wel iets essentieels op naar aanleiding van alle gesprekken die we deze avond gevoerd hadden met de (pre-)starters. Vorig jaar was de indruk nog dat er veel mensen ‘gedwongen’ voor zichzelf begonnen. U weet wel, ontslagen en dus begin je maar voor jezelf. De trend van dit jaar is wat ons betreft dat er meer ‘vrijwillige’ starters rondliepen. Gewoon met een goed idee waar ze vooral zelf ook echt in geloven. Dat laatste is wat mij betreft de sleutel naar succesvol ondernemerschap.

Van een oesterzwamkwekerij in de achtertuin tot de ‘Zeeuwse Starbucks’

Er zaten dan ook oprecht leuke ideeën tussen. Heel variërend natuurlijk, van een oesterzwamkwekerij in de achtertuin tot de ‘Zeeuwse Starbucks’. Die laatste heeft haar eerste klant in ieder geval al binnen. Tot grote tevredenheid van deze ‘addict’ bleek deze week uit onderzoek namelijk nog maar eens dat koffie wel degelijk goed voor de mens is. Buitenom dat klonk het vooral als een heel interessant en enthousiast plan van iemand die er zelf enorm in gelooft. Net als ik. Mocht u nog een mooie investering aan de Zeeuwse kust zoeken, dan verbind ik u met liefde door naar deze onderneemster in spe.

Ik wens alle enthousiaste (aanstaande) ondernemers heel veel succes met hun plannen, ik hoop dat Marc gelijk krijgt en ik hoop vooral dat ik over vijf jaar nog een ‘lekker bakkie’ kan doen in de Zeeuwse Star(t)bucks.

Fijn weekend! – Menno

Volg Menno Kole:

linkedinTwitterInstagram

Tags

Related Articles

Geef een reactie