Columns

Er is meer nodig voor succes

Ik kijk graag naar ‘Voetbal Inside’. Heerlijke ontspannen onzin-gesprekken, kansloze geagiteerde reacties en, ten opzichte van de realiteit, zwaar overtrokken meningen van de welbekende heren. Ze herinneren mij aan menige derde helft in de voetbalkantine van de vv De Meeuwen te Zoutelande. Onderuit op de bank volg ik, zo vaak het kan, de uitzending. Onderuit is bij mij echt onderuit. Ik zit dan op mijn rug. Er is een tijd geweest dat mijn ogen, net als na een derde helft op zaterdag, vanzelf dichtvielen. Maar sinds dat alcohol nog maar sporadisch de binnenkant van mijn lichaam ziet en mijn medicijnkastje langzaam maar zeker wordt uitgedund, blijf ik gemakkelijk tot 22.00 uur klaarwakker.

VIVaardigheden garanderen geen succes
Zo ook twee weken geleden. Zoals gezegd zittend op mijn rug werd plotseling mijn aandacht getrokken. Ik herkende iets uit mijn eigen praktijk. Ik schoot overeind en liet de woorden van Johan Derksen op mij inwerken. ‘Hij heeft erover nagedacht. Hij heeft middagen met zijn technische staf vergaderd over het strategisch plan. Nu blijkt dat de tegenstander anders speelt, kunnen ze er niet mee omgaan.’ Elke dag tweemaal trainen met de, volgens sommige fans, beste technische spelers die op de Nederlandse velden rondlopen. Strategische plannen maken met de staf. Het is ook in de voetbalwereld geen garantie voor succes. Johan Derksen trok de juiste conclusie uit de reactie van Ajax-trainer Frank de Boer op de wedstrijd Roda JC-Ajax waarin Ajax geen antwoord had op de veranderde opstelling van Roda JC.

Ik vraag me af wat er tijdens de trainingssessies, nabesprekingen aangevuld met video, en wedstrijdbesprekingen gebeurt. Het alleen trainen van vaardigheden is onvoldoende. Net als in elke onderneming is vaardigheid een eis. Maar kansen zien en bedreigingen ontwijken in altijd weer veranderende omstandigheden hangt af van meer dan alleen de vaardigheid. Het gaat ook om:

  • initiatief nemen– niet bang om iets uit eigen beweging te ondernemen, zonder aansporing van iemand anders, in plaats van af te wachten;
  • gestructureerd werken– volgens een plan werken, waarbij je het werk overziet, prioriteiten kunt stellen en deze kunt bijstellen zonder het doel uit het oog te verliezen;
  • succesvol (samen)werken– ambitieus en enthousiast succesvol je werk verrichten, met voldoende empathisch vermogen om in prettige werksfeer met collega’s te kunnen samenwerken aan een gezamenlijk doel;
  • resultaatgericht werken– in staat om plannen en opdrachten in concrete acties om te zetten en verantwoordelijkheid te nemen voor (je aandeel in) het eindresultaat.

Geen focus op ontwikkeling
We kunnen er nog wel vijftig benoemen, maar hoe worden deze competenties ontwikkeld? Ook trainers binnen het bedrijfsleven ondervinden in de praktijk dat trainen alleen maar een basis vormt. De ontwikkeling naar strategische meerwaarde; de competentieontwikkeling, is een proces van vallen en opstaan in de praktijk van alle dag. Daar komt het aan op feedback, begeleiding en facilitering. Maar daar wordt de tijd en het budget niet voor vrijgemaakt. Waar zeker ook bij Ajax de laatste weken de focus lag op het eindresultaat is dat binnen de meeste ondernemingen niet anders.

Soms kost het miljoenen
Twee weken geleden schreef ik al: aantallen offertes en de win-ratio worden nauwgezet gevolgd, maar analyses van verkeerd afgelopen verkoopprocessen verzanden in excuses. Oorzaken liggen altijd bij anderen en successen worden gevierd als persoonlijk behaalde overwinningen. Het als team leren van mislukkingen en overwinningen is de belangrijkste fase in de ontwikkeling van competenties. Daar heb je naast training ook coaching voor nodig. Een coach die je feedback geeft. Niet op je resultaten, maar op de weg die jij naar dat resultaat hebt afgelegd. In die fase van het leren in de praktijk gaat het al mis door onvoldoende aandacht. Hoe denken we dan ooit succesvolle antwoorden te vinden op de steeds sneller op ons afkomende veranderingen? Het kan je het kampioenschap kosten. Hoeveel miljoenen loop je dan mis?

 

JanWillemJan-Willem Wisse werkt elke dag met ondernemers, management-, sales en ontwikkelteams aan betere resultaten en helpt bij het implementeren van de hedendaagse en toekomstige ontwikkelingen in het strategische beleid binnen MKB en Retail. Hij is ervan overtuigd dat leren in de meest brede zin van het woord een wezenlijke bijdrage levert aan het succes van ondernemingen. Voor MKB en Retail ondernemingen heeft hij tools ontwikkeld waarbinnen ook kleine ondernemingen betaalbaar antwoord kunnen geven op wereldwijde trends en daarmee kunnen werken aan hun onderscheidende waarde ten opzichte van de concurrentie. Hij is actief bij het daadwerkelijk ontwikkelen en realiseren van totaaloplossingen als antwoorden op wereldwijde trends voor overheden, winkelcentra, Retail ondernemingen en het MKB. Als interim-directeur bij een particulier onderwijsinstituut gaf hij vorm aan een nieuwe focus en doelstelling op het snijvlak van innovatie, onderwijs, arbeidsmarkt en ondernemerschap.

Tags

Related Articles

Geef een reactie