Columns

Het ontdekken van Social Media

In de laatste column ging Eric in op het (ont)moeten van Social Media. ‘Het moet niet’ is een belangrijke boodschap. Als je er als bedrijf of persoon geen goed gevoel bij hebt, zal het ook niet voor je gaan werken. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat wanneer het binnen een bedrijf wordt opgedragen aan iedereen, “en nu moeten we allemaal gaan twitteren”, het niet gaat werken. Er ontstaat veelal een veel grotere antipathie tegen het gebruik van Social Media dan dat het positief benut wordt.

“Waar voel je jezelf prettig bij…”

Dat positief benutten begint met het werkelijk eens goed kijken wat je er nu mee kan en hoe de platformen hun plaats in het gehele spectrum innemen. Als je van korte berichtjes en vele contacten houdt dan kan Twitter een zeer goede optie zijn. Wil je meer visueel gaan doen dan zijn Pinterest of Instagram goede opties. Wil je van alles wat dan is Facebook een mooie optie. Of wil je alleen een zakelijk netwerk opbouwen dan is LinkedIn de keuze. Een stukje verdiepen in de opties van een platform is aan te bevelen. Het geeft meer inzicht in wat er zoal mogelijk is. Maar net zo belangrijk is waar voel je jezelf prettig op en bij. Als je weinig wilt vertellen omdat je er gewoon te weinig tijd voor hebt dan zou ik zeggen sla dan Twitter over. Twitter is een platform waar je toch wel met regelmaat iets op zou moeten zetten om je zichtbaarheid in stand te houden. Eenmaal per maand iets daar op plaatsen heeft erg weinig zin. Dan zijn Facebook en LinkedIn een betere keuze. Bij deze platformen is het minder van belang om met grote regelmaat er iets op te zetten. Maak daar hele bewuste keuzes in als je iets met Social Media wilt doen.

Gebruik is één, maar goed gebruik én goed opzetten is veel belangrijker…

Verdiep je eens in de platformen. Wat komt er zoal bij kijken als je het gaat gebruiken? Dit wordt vaak overgeslagen. “Jammer”, denk ik dan. Want als we een nieuwe machine kopen, een nieuwe computer of een nieuwe auto, dan willen we veelal alles weten van dat nieuwe. Gaan we op Social Media dan wordt er direct een account aangemaakt en gaan we aan de slag. Soms zeg ik dan wel eens: “Tel even tot 10 en bekijk vanaf tel 2 tot en met 9 wat het platform is, kan en in zich heeft.” Want gebruik is één, maar goed gebruik én goed opzetten is veel belangrijker. Lees eens een boekje over het platform en ontdek dan wat de mogelijkheden daarvan zijn. Bekijk het platform zelf eens goed, te beginnen bij de instellingen en andere zaken. Je zal merken dat daarna het gebruik veel gemakkelijker gaat. Maar vraag vooral eens aan iemand in je netwerk naar zijn of haar ervaringen. Kennis mag immers gedeeld worden…….. En erg belangrijk: kijk eens naar de privacy instellingen. Die worden zó vaak vergeten!!

EJBos150x1§50Ernst Jan Bos zet zich graag samen met u in om van Social een business generator te maken. “Ik adem en leef Social Media. En nu we toch persoonlijk worden… ik hou van een goed glas wijn en lekker wandelen.”

Tags

Related Articles

Geef een reactie

Check Also

Close