Columns

Is Snapchat leuk?

Het leuke van samen columns schrijven, is dat je nieuwe inzichten in andere sociale platformen krijgt. Dit geldt voor mij zeker wat betreft Snapchat. Ernst Jan had het in zijn laatste column er al over. Snapchat, er mee aan de slag of niet? Nou, ben ermee aan de slag gegaan. Benieuwd naar het onbekende voor mij.

Ben erachter gekomen dat het totaal anders is dan de ‘bekende sociale platformen’. Veel sneller, grappiger en anders. Zelf houd ik o.a. van Instagram vanwege de mooie en indrukwekkende foto’s en video’s die mensen maken. Daar lijkt Snapchat enigszins op. Alleen zien de foto’s en video’s bij Instagram er vaak iets (meer) gelikter uit. Bij Snapchat gaat het niet om het perfecte en mooie plaatje. Nee, veel belangrijker is de snelheid waarmee iets gemaakt wordt en de korte tijd (maximaal 10 seconden) dat de creatie door de ontvanger bekeken kan worden. Een Snap die niet wordt geopend, wordt na 24 uur verwijderd, net als chats. Het gaat bij Snapchat om het delen van het hier en nu. De content is dus altijd actueel. Het is een persoonlijk middel om op informele wijze een band met anderen (vrienden of je doelgroep) te creëren. Om je volgers (nog) beter te leren kennen kun je ze bijvoorbeeld vragen om een Snap terug te sturen. En kun je via de chat direct reageren op foto’s of video’s van anderen waardoor er interactie ontstaat.

EE column 20 jan
De NOS geeft een kijkje achter de schermen en vraagt de volgers tegelijkertijd om hun feedback

Nadat ik de Snapchat-app gedownload had, heb ik me aangemeld. Waar je goed over moet nadenken bij het aanmelden, is het kiezen van je gebruikersnaam. Deze is namelijk jouw identiteit op Snapchat die je niet meer kunt veranderen. Als je je account verwijdert, is je gebruikersnaam niet meer beschikbaar. Bedenk dus een naam waarbij mensen jou makkelijk kunnen zoeken én dus vinden. Dan komt het leuke en begint het ‘echte’ werk…

Snapchat opent altijd met de camera zodat je jouw moment meteen kunt vastleggen. Tik op de cameraknop om een Fotosnap te nemen of houd de knop ingedrukt om een Videosnap op te nemen. Het is handig om te weten dat je alle schermen en functionaliteiten bedient door te ‘swipen’ (vegen van boven naar beneden, van beneden naar boven, van links naar rechts of omgekeerd) of door te klikken en vast te houden. Op het camerascherm zie je ook andere tools, zoals een selfiecamera in de rechterbovenhoek waarmee je kunt wisselen tussen de front-camera en de camera aan de achterkant. Je kunt ook op het timer-pictogram tikken om aan te geven hoe lang je vrienden je Snap kunnen bekijken. Maar vergeet niet: vrienden kunnen je Snap altijd opslaan door er een screenshot van te maken. Na het maken van een Snap verschijnen er bovenin verschillende icoontjes om zelf de Snap met stickers te versieren, iets (persoonlijks) te schrijven, te tekenen, de huidige tijd en plaats toe te voegen en gekleurde filters te gebruiken. Door verschillende foto’s te maken en veel te ‘swipen’ kreeg ik deze mogelijkheden een beetje door. Je creativiteit kun je hier ieder geval flink mee stimuleren. Het is een kwestie van gewoon doen.
Als je kijkt naar de doeleinden waarvoor je Snapchat kunt gebruiken, moet je o.a. denken aan:
* dat het een ideaal middel is om (snel) iets (actueels) van jou of jouw bedrijf te laten zien.
* het maakt het een geschikt medium om de interactie op te zoeken en een band op te bouwen met je (jongere) doelgroep door het gebruik van de verschillende effecten.
* omdat de foto’s en filmpjes maar korte tijd te zien zijn, kun je de interesse en nieuwsgierigheid van jouw doelgroep wekken door een ‘sneak preview’ van bijvoorbeeld een nieuw product te geven.
* het kortstondig promoten van aanbiedingen of winacties kun je op een leuke manier brengen.

Voor een betere vindbaarheid is Snapchat niet zozeer geschikt, maar voor het creëren van een persoonlijke band en het bereiken van een jongere doelgroep bijvoorbeeld wel. Daarnaast laat je door het gebruik ervan zien dat je hip en actueel bent. Voor mij is Snapchat een platform om creatief bezig te zijn en om te experimenteren. Dat maakt het naar mijn mening… leuk!

EricEEric Eversdijk wil zijn passie voor én over Social Media graag op u overbrengen. “Het is veel meer dan alleen een mediakanaal. Door eigen ervaringen heb ik dat wel ingezien. Zelf werk ik graag visueel en hou van het goede leven.”

Tags

Related Articles

Geef een reactie