Columns

Moment van rust kan je toekomst bepalen

Nog een week. Nog zeven hele dagen en dan gaan we ook hier in het zuiden genieten van een poosje rust. Jij misschien niet direct. Je moet nog een week, of misschien wel twee of drie. Nog een week en de scholen sluiten weer voor zes weken. Gedurende die zes weken gaat de productiviteit ook in het zuiden van Nederland even naar beneden. Sommige ondernemingen sluiten de deuren. Anderen houden al of niet met behulp van vakantiekrachten de onderneming open.

Terugkijken maar vooral vooruit zien

Menig ondernemer zal de komende weken een moment voor zichzelf vinden. Een moment om terug te kijken op de eerste helft van 2015 en vooruit te zien op de tweede helft. Niet alleen ondernemers zullen vooruit zien. Schoolverlaters, op zoek naar hun eerste baan, zien hoopvol uit naar hun eerste werkgever. Medewerkers hebben belangrijke beslissingen genomen om na de vakantie iets anders te gaan doen. Verwachtingsvol gaan we allemaal de vakantie in en zien uit naar een nieuw begin. En voor haast allen geldt hetzelfde: Ondanks wat er op dit moment in Europa en de wereld gebeurt, je droomt dat het beter wordt.

JWWwitstrandNa de vakantie wordt alles beter

Je gelooft dat het na de vakantie beter wordt. Je bent ervan overtuigd dat je het na de vakantie anders gaat doen. Je zal na je vakantie de ander overtuigen dat jij de beste bent. Jij gaat na de vakantie ook profiteren van het aanwezige economische herstel. Je gaat, in je nieuwe functie of gewoon in je huidige baan, een boost geven aan je carrière. En met die gedachte dommel je weg op je bedje onder wuivende palmen aan een sneeuwwit strand of in je luie stoel op het terras van je vakantievilla met zwembad. Je droomt van een toekomst waarin het gemakkelijker gaat. Een toekomst waarin je minder kosten maakt en tegelijkertijd nog betere resultaten boekt. Een toekomst met positieve aandacht voor anderen: je personeel, je klanten en je collega’s.

Voorkomen van een kater vereist echt ondernemerschap

Is het een droom als van dronkenschap waaruit je straks, op je eerste werkdag, ontwaakt? Een kater die je snel weer brengt in de sleur van alle dag? Is het een droom van één van de vele tienduizenden starters die dit najaar uit elkaar spat? Goed voorbereid maar toch mislukt? Financiering gekregen maar toch problemen met de liquiditeit? Een goed marketingplan maar toch te weinig klanten? Voldoende personeel maar de ‘spirit’ ontbreekt? Je bent samen niet in staat om vorm te geven aan de noodzakelijke aanpassingen die op jullie afkomende trends en ontwikkelingen elke keer weer van je vragen.

Het is vaak niet je voorbereiding. Het gaat bij ondernemerschap om meer dan een weliswaar noodzakelijk businessplan en het benodigde geld. Het gaat erom wat jou drijft. Wat zijn jouw drijfveren en wat zijn jouw persoonlijkheidskenmerken. De tegenslagen die je moet overwinnen en met name hoe je die overwint zijn volgens mij de bepalende factoren die bepalen of je een succesvol ondernemer wordt/bent of niet.

WebinarVoorkom een kater volg dit gratis webinar

Ik heb er een webinar aan gewijd. Een online seminar dat ik gratis ter beschikking stel aan iedereen die wil werken aan succesvol ondernemerschap. Het is, in tegenstelling tot alle succesverhalen, een eerlijke spiegel om te werken aan de voorwaarden voor succesvol ondernemerschap. Doe je voordeel er mee!

Stof tot nadenken

Ik ben zelf al volop in voorbereiding op de tweede helft van het jaar. Op 1 september begint het trainingsseizoen weer. Programma’s, inzichten etc. krijgen weer een update naar de laatste trends en ontwikkelingen. Deze en volgende week worden de laatste puntjes op de i gezet en dan sta ik weer een na- en voorjaar klaar voor MKB-Ondernemers, de medewerkers en nu ook met een speciaal programma om meer resultaten uit je ZZP’erschap te halen. Ik zou je willen vragen tijdens je vakantie, liggend op je strandbed, cultuur snuivend in binnen- of buitenland, wandelend of fietsend, werkend aan je gezondheid: “Reserveer gedurende al die weken vakantie in ieder geval 5 minuten om na te denken over de volgende mogelijkheden die komend najaar ook tot jouw mogelijkheden behoren.”

Voor de ondernemer:

 • Verhoging van de productiviteit in mijn onderneming;
 • 100% Professioneel gedrag binnen mijn onderneming;
 • Mijn mensen vereisen minder management;
 • Hoge mate van medewerker tevredenheid;
 • Minder verloop onder mijn personeel;
 • Hoge servicegraad en beleving van service voor mijn klanten;
 • Lagere kosten inhuren/werving/selectie/opleiding medewerkers;
 • Meer omzet en een beter resultaat;
 • Meer werkplezier en een lager ziekteverzuim.

Voor de medewerker:

 • Meer en betere kansen op de arbeidsmarkt;
 • Hogere marktwaarde voor de werkgever;
 • Gemakkelijke omgaan met de trends en ontwikkelingen die steeds sneller op je af komen (flexibiliteit);
 • Onafhankelijkheid daardoor meer ruimte voor jouw creativiteit en innovatie;
 • Een gezonde dosis doorzettingsvermogen;
 • Meer en betere sociale contacten;
 • Meer werkplezier met persoonlijk betere resultaten;
 • Boost voor je carrière.

MKBpakketWil je hier na je vakantie aan gaan werken? Vraag dan hier een eerste kennismaking met het Opleidingspakket MKB aan. Geef aan of je ondernemer, leidinggevende, medewerker of ZZP’er bent.

Tags

Related Articles

Geef een reactie