Columns

Ook medailles ophalen in Rio?

Wie wordt de beste?

De beste worden, de beste zijn. Of misschien de meest succesvolle? Praten over een succesvolle carrière heeft in Nederland vaak een nare bijsmaak. Behalve als het om sport gaat, dan zijn we onbeschaamd opportunistisch. De Spelen van Rio zijn nog maanden ver maar medailles voor Dumoulin, Schippers, zwemmers, ruiters, volley- en handballers zijn in onze gedachten al zekerheden. Het Nederlands elftal was voor velen al voor de komende toernooien afgeschreven maar na de triomf op Wembley hebben we ineens weer kansen. We smullen van het lijden voor de overwinning. We hangen aan de lippen van de meedogenloze trainer. En toch wordt tegelijkertijd aan de andere kant van de tafel het waarschuwende domineesvingertje geheven tegen alles wat indruist tegen het in Nederland overheersende calvinistische gedachtegoed.

Ga werken aan je succes

Ik mis dit opportune gedrag inclusief het opgeheven vingertje elke dag. Zowel bij de aanpak van de malaise in de detailhandel als bij het vaak lakse commercieel gedrag binnen veel ondernemingen. Ik mis de onverzettelijke wil om de beste te willen zijn, maar ook de ongezouten kritiek bij het falen. Elke dag weer willen leren van meer genuanceerde feedback dan alleen het vingertje. Feedback die mij helpt in het proces. Niet die mij alleen bekritiseert op mijn resultaten, maar feedback die mij leert elke keer weer betere stappen te zetten op weg naar een succesvol resultaat. Sleutelen aan mijn gespreksopening moet zijn als oefenen bij de start. Steeds beter in het startschot vallen, is werken aan mijn ‘aerodynamische houding’ oftewel mijn non-verbale houding bij de klant. Samenwerken met klantrelaties is spelpatronen oefenen om beter te zijn dan de concurrentie. Als eerste over de finish komen is niet weglopen bij bezwaren, maar weerleggen zodat ik alsnog de order scoor.

Geen excuses, wel vertrouwen

Dan sta je al dat gelanterfant in de winkel niet toe. Dan aanvaard je geen excuses als dat het aan de klant ligt. Dan treffen je collega’s van de binnendienst geen blaam. Dan ga je met jezelf aan de slag. Dan ga je op zoek naar oorzaken van het lanterfanten. Je zoekt oorzaken van falen en het waarom van het afschuiven op de ander. Dan kom je uit bij wat sporters benoemen als het goede gevoel; het vertrouwen. Geen overschatting of onderschatting. Wel zelfvertrouwen gebaseerd op de unieke persoonlijkheidskenmerken die mensen in staat stellen schijnbaar onbereikbare doelen te behalen.

 • onafhankelijk i.p.v. afhankelijk;
 • vragen i.p.v. aannames;
 • ervaren i.p.v. vooroordelen;
 • creativiteit i.p.v. standaard;
 • durf, lef en moed i.p.v. angstgedrag;
 • verantwoordelijkheid nemen i.p.v. verschuilen achter anderen;
 • doorzettingsvermogen i.p.v. laten lopen;
 • het ligt aan mij i.p.v. vingerwijzen;
 • enthousiast i.p.v. gereserveerd;
 • energiek i.p.v. moe en apathisch;
 • invloedrijk i.p.v. afwachtend;
 • betrokken i.p.v afstandelijk.

Er is altijd een mogelijkheid

Zo gaan we aan de slag in onze trainingen. Als je jezelf wilt spiegelen aan een topsporter, begint het met de mindset en vervolgens ga je oefenen. Je leert en oefent een communicatiestructuur waaruit anderen de topper, met wie ze graag samen willen werken, kunnen herkennen. Dit voorjaar zijn er nog mogelijkheden voor de Open Trainingen Sales B2B en Verkooptraining Retail. Tevens is er een gratis masterclass wanneer je eerst kennis wilt maken met de noodzakelijke persoonlijkheidskenmerken en drijfveren voor commercieel verantwoordelijken. We hebben dit voorjaar sterk gereduceerde tarieven (-50% tot -65%) voor onze trainingen omdat wij iedereen de mogelijkheid willen geven om te werken aan een droom en een medaille op te halen.

 

JanWillemJan-Willem Wisse werkt elke dag met ondernemers, management-, sales en ontwikkelteams aan betere resultaten en helpt bij het implementeren van de hedendaagse en toekomstige ontwikkelingen in het strategische beleid binnen MKB en Retail. Hij is ervan overtuigd dat leren in de meest brede zin van het woord een wezenlijke bijdrage levert aan het succes van ondernemingen. Voor MKB en Retail ondernemingen heeft hij tools ontwikkeld waarbinnen ook kleine ondernemingen betaalbaar antwoord kunnen geven op wereldwijde trends en daarmee kunnen werken aan hun onderscheidende waarde ten opzichte van de concurrentie. Hij is actief bij het daadwerkelijk ontwikkelen en realiseren van totaaloplossingen als antwoorden op wereldwijde trends voor overheden, winkelcentra, Retail ondernemingen en het MKB. Als interim-directeur bij een particulier onderwijsinstituut gaf hij vorm aan een nieuwe focus en doelstelling op het snijvlak van innovatie, onderwijs, arbeidsmarkt en ondernemerschap.

Tags

Related Articles

Geef een reactie