Columns

“Sterk ondernemersklimaat?”

.
Ben bijzonder!

Ik wil de discussie op gang krijgen. Ik wil mensen uitdagen om het beste wat in hen zit naar boven te halen. Ik haal mensen uit hun comfortzone en wil hen laten kennismaken met de kansen van deze tijd. Ik wil mensen aanzetten om hun hoofd juist wel boven het maaiveld uit te steken. Ik wil dat mensen zich met hun onderscheidende kenmerken laten zien. Ik wil dat mensen over hun eigen grenzen heen stappen en daardoor meer kansen creëren dan ooit te voren. Ik wil ze daartoe uitlokken. Ik wil af van de veilige zekerheden en ben op zoek naar mensen met een uitdaging.

Bovenstaande is steeds mijn uitgangspunt geweest bij het schrijven van mijn columns, bij het houden van lezingen en het trainen van ondernemers en verkopers.

Bijdrage ZZP aan Ondernemerschap

In mijn column van 23 september 2013 stelde ik mij, naar aanleiding van een opinieartikel van ZZP voorman Jerry Helmers in de Gelderlander, de vraag of de “klagende” ZZP’er wel ondernemer genoemd mag worden? De ZZP’er die denkt nog steeds dezelfde rechten te hebben als was hij of zij een werknemer. Is dat een ondernemer? Jerry Helmer stelde indertijd terecht, dat in het licht van de alles eisende ZZP’er het faliekant onjuist zou zijn deze groep ondernemers als “de economische slagkracht van de toekomst” of “de zogenaamde bron van innovatie” te benoemen. Ik oogstte weinig lof met deze column.

In december van dat jaar haalde ik nogmaals de woede van veel ZZP’ers op mijn hals door in een interview te zeggen dat de gemiddelde ZZP’er geen ondernemer is en dat het verboden moet worden ZZP’ers en ondernemers, vandaag de dag, over één kam te scheren. Ik vind namelijk het kenmerkende resultaat van ondernemerschap de grote invloed op de economische groei in termen van innovatie en werkgelegenheid. Je kan vandaag niet met droge ogen beweren dat de grote massa onder de ZZP’ers een bijzondere bijdrage levert aan die economische groei in de vorm van innovatie en, afgezien dat ze voorzien in hun eigen werkgelegenheid, hun steentje bijdragen aan het aantal banen. Dat vond ik toen en dat vind ik nog steeds en kreeg daar deze week, anderhalf jaar later vanuit onverwachte hoek, bijval: Het World Economic Forum.

De werkelijkheid: Zwak ondernemersklimaat

Onlangs publiceerde het WEF het rapport: Leveraging Entrepreneurial Ambition and Innovation: A Global Perspective on Entrepreneurship 2015. In dit rapport wordt de relatie tussen ondernemerschap en de competitiviteit van economieën onderzocht. Met dit rapport hebben we enigszins duidelijkheid in de verhouding van aantal zogenaamde “starters” in Nederland t.o.v. andere economieën maar belangrijker; we hebben nu inzicht in de mate van ambitie en innovatie van die starters. Kortom dit rapport geeft objectief antwoord op mijn opvattingen over de waarde van ZZP’ers voor onze economie. Ik was blij met de publicatie van de Rotterdam School of Management Erasmus University waarin, in voor iedereen begrijpelijke taal, wordt aangegeven dat ondernemerschap in Nederland achterblijft maar ook hoe het komt dat we in Nederland niet kunnen spreken van een sterk ondernemersklimaat.

Schrikbarende bevindingen

  • • We hebben het te goed. Zoals ZZP’ers blijven verlangen naar de zekerheden van de werknemer blijkt dat juist die hang naar status, zekerheid en aversie tegen risico’s belangrijke redenen zijn om niet te kiezen voor ondernemerschap. Het decennia lang pamperen door de Nederlandse overheid heeft onze bevolking lui gemaakt. We gaan de moeite niet nemen.
  • • Het rapport is voorzichtig en geeft aan dat grote ondernemingen haar medewerkers niet weten te motiveren tot ondernemerschap. Ik durf te beweren dat ook al bieden ondernemingen de ruimte aan hun werknemers dan worden de kansen onvoldoende gegrepen. We hebben er geen zin. We willen niet opvallen. We ondernemen niets extra’s want we denken dat we sowieso worden gestraft.
  • • Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlandse starter niet start met de overtuiging iets neer te zetten, groei te realiseren en werkgelegenheid te scheppen. Het is meer uit noodzaak geboren en als ik nu zelf mijn inkomen kan verdienen vind ik het goed. (dit is mijn eigen invullingJ)
  • • Een verkeerde stimulering van ondernemerschap in Nederland. Nederland heeft weliswaar ondernemerschap gestimuleerd maar heeft de rol van met name groeiers en innovators niet beloond en bevorderd. De noodzaak om te groeien en te innoveren was in Nederland schijnbaar beduidend minder groot. Althans volgens de stimulerende maatregelen.

Het is jammer om na anderhalf jaar bevestiging te krijgen van je opvattingen. Vele Euro’s en Dollars later je gelijk halen is niet leuk. Het heeft mij niets gekost. Het was in september 2013 een gratis advies. Ik blijf je uitdagen!

Gooi het roer om!

We kunnen het tij nog keren! Er zullen zich mensen gaan onderscheiden. Door omstandigheden gedwongen zullen ze veranderen in ondernemers die voorop gaan. De tijd van gepamperd worden is voorbij. De tijd van jezelf pamperen is aangebroken. Zelf de handdoek oppakken en vechten voor je bestaan. Creatief zelf oplossingen bedenken voor de problemen die je tegenkomt. Zelf de verantwoordelijkheid nemen voor een succesvolle toekomst. Dit niet af laten hangen van maatregelen van de overheid. Zelfbewust sturen naar een klimaat van innovatie en met enthousiasme, energiek het voorbeeld geven van succesvol ondernemerschap!

 

JWWzk150x150NB: Jan-Willem Wisse adviseert, begeleidt en traint ondernemingen, teams en personen naar een succesvolle toekomst. Hij mag zich specialist noemen op het gebied van veranderingen binnen commerciële ondernemingen. Menig gerenommeerde onderneming doet vandaag de dag een beroep op hem om een positieve verandering binnen de onderneming tot stand te brengen. Zijn uitgangspunt is dat alleen met de juiste attitude van zowel leidinggevenden als medewerkers een succesvolle futureproof onderneming kan worden gewaarborgd. Leer hoe je je klanten en medewerkers kunt delighten. Met de juiste attitude behoud je de focus, neem je de verantwoordelijkheid, creëer je een lerende organisatie waar innovaties vanzelfsprekend zijn. Kortom, dan maak je het onderscheid. Dan ben je futureproof.

Tags

Related Articles

Geef een reactie