Columns

Voor iedereen of juist niet zichtbaar?

In de vorige column heeft Eric een begin gemaakt rond het begrip privacy-instellingen. Hier willen we graag wat dieper op in gaan omdat het belangrijk is en eigenlijk steeds belangrijker wordt. Eén van de trends voor 2016 wordt dat privacywetgeving meer Europees geregeld gaat worden. Dit kan mogelijk zeer grote consequenties hebben voor de tot nu toe gebruikte platformen.

Facebook
EJB1Eentje die daarbij zeer zeker onder vuur ligt, is Facebook. Er is veelal veel te doen als het gaat over privacy en Facebook. Alleen privacy stel je zelf in en daarom willen we een paar zaken aanhalen die waardevol kunnen zijn.
Als je gebruik maakt van een persoonlijk profiel dan is één van de eerste zaken die je tegenkomt en wat je jezelf gaat afvragen, “wie kan alles zien bij mij?”. Facebook pakt dat in eerste instantie erg eenvoudig aan.
Elke keer kan je aangeven wie het ziet. Zo kan je een post hebben waarbij het gunstig kan zijn dat “Iedereen” die kan zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stukje persoonlijke promotie van een event. Maar zet je er meer persoonlijke zaken op dan adviseren wij om het alleen aan “Vrienden” te tonen. “Alleen ik” is dat het alleen in jouw eigen timeline naar voren komt. Wanneer je anderen jouw account laat zien, kunnen zij de post lezen.

Vrienden
Onderaan zie je meer opties. Hier kom je nog een aantal opties tegen. Standaard stond het vroeger op “Iedereen”. Later is dat gewijzigd in “Vrienden”. Wij adviseren je eens te gaan kijken waar deze op staat. Als je deze standaard op “Vrienden” wil hebben ga je naar je eigen instellingen. Klik eens op “Privacy” en zie de bovenste regel. Hier kan je bewerken waar deze standaard op moet staan bij jou.
Het is een eigen keuze waar je deze opzet. Als je deze op “Iedereen” wil zetten kan ook iedereen altijd alles zien van jou. Een probleem? Nee, zeer zeker niet, maar er komen situaties voor waarbij andere mensen jou gaan zoeken op het www. Dan kunnen ze posten tegenkomen welke voor hun misschien vreemd zijn. Maar het blijft persoonlijk.
Als jullie mij een advies vragen, zou ik deze instellen op “Vrienden”.

Google
Als we eens verder kijken op die pagina van de privacy-instellingen dan komen we nog een aantal belangrijke zaken tegen.

EJB2
Wie kan contact opnemen en wie kan me opzoeken zijn wel duidelijk. Alleen de laatste roept misschien wat extra vragen op. Facebook zelf is eigenlijk ook één grote zoekmachine. Je kan er erg veel mensen vinden. Alleen… vind je het goed (en leuk) dat bijvoorbeeld ook Google je weet te vinden op Facebook? Hier staat deze op Ja, wat inhoudt dat Google mij kan én mag vinden op Facebook. Facebook staat hier dus open voor de zoekresultaten van Google. Zet je deze op Nee (het vinkje niet plaatsen), dan vinden zoekmachines jouw profiel na verloop van tijd niet meer. Let wel, na verloop van tijd. Hier zit een addertje onder het gras. Het zal enige tijd duren voordat Google en andere zoekmachines je niet meer weten te vinden. Al het voorgaande staat mogelijk al bij anderen op een server of is al anderzijds bewaard. Hou daar dus wel rekening mee.

Heb je wat te verbergen?
Is het iets om bang van te worden? Nee hoor, zeer zeker niet. Het is een instelling die je tegenwoordig veel tegenkomt en het is logisch dat het even duurt voordat je niet meer gevonden wordt. En uiteindelijk moet je jezelf ook eens afvragen wat je te verbergen hebt.
We zullen nog meer instellingen van Facebook de revue laten passeren maar daarover de volgende keer meer.

EJBos150x1§50Ernst Jan Bos zet zich graag samen met u in om van Social een business generator te maken. “Ik adem en leef Social Media. En nu we toch persoonlijk worden… ik hou van een goed glas wijn en lekker wandelen.”

Tags

Related Articles

Geef een reactie