Een bakkie vol verhalenwijzijnzeelandzakelijk

Viola Poppe: ‘De natuur als metafoor’

Een bakkie vol verhalen bij BinnenBuiten Advies

BinnenBuiten Advies: ‘de natuur als metafoor’

Consultant coach in change management. Het is een mond vol, maar wanneer je het drie keer hardop uitspreekt en goed op je in laat werken weet je in grote lijnen wel wat Viola Poppe van BinnenBuiten Advies kan betekenen voor organisaties en personen.

Tekst: Menno Kole | Foto's: Leon van der Flier

Als organisatieadviseur en wandelcoach helpt de immer kleurrijk geklede inwoonster van Terneuzen bijvoorbeeld bedrijven en organisaties die in een veranderingssituatie zitten, zoals bijvoorbeeld een groeiproces. ,,Wanneer processen en leiderschapsstijlen veranderen, gebeurt er ook iets met de cultuur binnen een bedrijf. Afdelingen die door elkaar worden gehaald, nieuwe collega’s, nieuwe leidinggevenden, een nieuw gebouw. Al die veranderingen kunnen voor stagnatie zorgen.’’

Na een jaar komen dan vaak de klachten dat er zoveel gedoe op die afdeling is

‘Harde processen’ om van A naar B te komen, zo noemt Viola het. ,,Daarbij is het de kunst om alle mensen mee te krijgen. Bij veranderingen wordt vaak de focus gelegd op technologie en van de mensen wordt dan verwacht dat ze daar maar even in meegaan. Na een jaar komen dan vaak de klachten dat er zoveel gedoe op die afdeling is. Dat ligt doorgaans niet alleen aan de betreffende mensen, maar kan ook in de bedrijfscultuur zitten. Hoe gaan we binnen het bedrijf met elkaar om?”

611357_72dpiDe mens centraal

,,Denk maar aan bedrijf waar steeds meer technologie binnen komt. Waar mensen gewend waren om handwerk te verrichten en persoonlijke dienstverlening te bieden. En waar alles nu wordt geautomatiseerd. Vaak zie je dat de techniek centraal wordt gesteld, waarbij de mensen die het moeten uitvoeren nog weleens ‘vergeten’ worden. Maar de mens gaat niet altijd vlekkeloos mee met de techniek, terwijl het eindresultaat wel van hen afhangt. Je kunt bijvoorbeeld nog zulke mooie ICT hebben, maar als de docent het niet uit kan leggen schiet je er niets mee op. Als het verkeerd gaat haken mensen af, worden ze cynisch of worden ze ontslagen. Als ze het goed oppakken kunnen ze groeien.”

Een ander voorbeeld dat Viola noemt zijn autonome, zelfsturende teams. ,,Dat lijkt fantastisch, maar in de praktijk blijkt dat het niet altijd zo fijn gaat. Dat kunnen vervelende processen zijn om mee aan de slag te gaan, want je houdt mensen dan een spiegel voor. Dat kan heel confronterend zijn, maar het is soms nodig om te kunnen leren en groeien.”

Spiegel

Die spiegel staat centraal bij de werkwijze van Viola. En als het even kan schotelt ze die voor tijdens een stevige wandeling in de natuur. Haar kwaliteiten als wandelcoach komen daarbij maar al te goed van pas. ,,In de eerste fase is het vooral luisteren en kijken of ik ook kan achterhalen wat er niet gezegd wordt. Inschatten of wat er gezegd wordt ook echt het probleem is, want in de praktijk zie je soms dat het echte probleem nog wel eens verlegd wordt. Ik ben de ‘critical friend’ die een spiegel voorhoudt. En dan is het mooi als je met iemand naar buiten kunt, waarbij je de natuur als metafoor kunt gebruiken. Dat werkt echt heel goed, zelfs bij de meest oernuchtere mensen.”

En wat als dat niet blijkt te kunnen? Ben je dan bereid om van koers te veranderen of hou je halsstarrig vast?

,,Uiteindelijk gaat het wel om het resultaat. De vraag is natuurlijk ook altijd waar men naartoe wil. En wat als dat niet blijkt te kunnen? Ben je dan bereid om van koers te veranderen of hou je halsstarrig vast? Dat zijn cruciale zaken, want je weet van te voren nooit waar het op uit gaat draaien. Ik hou wel van die verandering. Sterker nog, ik zoek het ook bewust op”, zegt Viola met een knipoog naar haar privé-leven, waarin ze graag verre reizen naar onbekende oorden maakt.

Lees ook: 12 maart inspiratiedag ‘Helemaal in je element zijn’ voor vrouwelijke ondernemers »

binnenbuiten-advies

Wil je weten wat Viola voor jou of jouw bedrijf kan betekenen?

ViolaPoppe300x300Viola Poppe MBA | BinnenBuiten Advies
Change consultant/coach
T. 06 537 052 13
info@binnenbuitenadvies.com
www.binnenbuitenadvies.com

#wijzijnzeelandzakelijk
Tags

Related Articles

Geef een reactie