Een bakkie vol verhalenwijzijnzeelandzakelijk

‘Een bakkie vol verhalen’ met Marijana Pajovic

Over voormalig Joegoslavië, topsport en een vrouw met een missie

In deze nieuwe rubriek ‘Een bakkie vol verhalen’ gaat hoofdredacteur Menno Kole op bezoek bij bijzondere en ondernemende Zeeuwen met een verhaal. Deze week dronk hij een bakkie met business-fotografe Marijana Pajovic van FotoGENic.

Marijana Pajovic

Terwijl mijn cappuccino net wordt opgediend arriveert ook mijn koffiedate voor vandaag. Tegenover me neemt een sterke, zelfverzekerde en elegante vrouw plaats. Ze lacht vriendelijk en bestelt een espresso. ‘Een sterk bakkie voor een sterke vrouw’, is de eerste gedachte die door me heen gaat in de pittoreske brasserie van Katoen Goes. Ik ken haar nauwelijks, maar ik weet wel dat Marijana vol met verhalen zit. Bovendien is ze continue op zoek naar verhalen van anderen en dus moet ik me deze middag ook een beetje bloot geven. Het is haar nieuwsgierigheid en natuurlijke drive om te weten te komen wat er achter het masker, dat we bijna allemaal dragen, schuil gaat. Dat is ook haar kwaliteit, waarmee ze zich onderscheidt als business-fotografe. Door haar lens zoekt ze naar het verhaal achter jouw bedrijf. Door te observeren en vooral door te vragen.

Geluk zit hem juist in die kleine momenten

Haar eigen verhaal begint in voormalig Joegoslavië. Gedwongen door de politieke situatie verliet Marijana op 21-jarige leeftijd haar geboorteland. Met één koffertje en tot haar grote spijt zonder foto’s. ,,Toen is me duidelijk geworden dat ik grote momenten, maar ook juist die kleine momenten in het leven vast wil leggen en bewaren. Want geluk zit hem juist in die kleine momenten”, zegt Marijana over de essentie van fotografie.

Topsport

Plots pakt Marijana een groot plakboek uit haar tas. ,,Deze wilde je toch graag zien?”, zegt ze met een aanstekelijke lach. Ze heeft gelijk. Bij een eerdere ontmoeting trokken de verhalen over haar topsportcarrière als volleybalster direct mijn onverdeelde aandacht. Ik ben nieuwsgierig vanuit mijn sporthart, maar het is vooral ook de parallel tussen topsport en ondernemerschap die me blijft fascineren. Marijana is daar het ‘zoveelste’ prachtige voorbeeld van.

Marijana3

In Sarajevo kon Marijana haar studie en sport prima combineren en werd ze als jonge, talentvolle speelster overal in gefaciliteerd. Dat veranderde toen ze naar Nederland kwam, maar volleybal bleef wel de rode draad in haar leven. Ze ging spelen bij Mytilus in Goes, waar ze vanwege haar niveau al snel letterlijk en figuurlijk boven alles en iedereen uitstak. Maar de sport was voor haar vooral een belangrijke vorm van integratie. Het leverde haar sociale contacten en zelfs haar uiteindelijke echtgenoot op. Als sterspeelster met een bijzonder achtergrondverhaal werd ze bovendien al snel een geliefd object voor de media. Ook in de hogere regionen van de Nederlandse volleybalwereld bleef Marijana niet onopgemerkt, met als resultaat een transfer naar eredivisionist TDK Brevok in Breda. Ook daar wist ze het publiek en de media naar behoren te bekoren.

Ik laat mensen vertellen, stel vragen en zoek door mijn lens naar de essentie van het verhaal

Na een aantal jaar op het hoogste niveau gespeeld te hebben, besloot Marijana een stapje terug te doen en een klasse lager in Roosendaal te gaan spelen. Mede dankzij haar kwaliteitsimpuls behaalde Roosendaal het kampioenschap en maakte de club de stap naar de eredivisie. Aan de hand van foto’s en krantenartikelen komen al die verhalen grotendeels samen in het plakboek dat hier voor me op tafel ligt. Het is slechts een simpel boek, maar het maakt herinneringen een stuk concreter. Het is wellicht ook het antwoord op de vraag waarom Marijana met zoveel passie verhalen door haar lens kan vastleggen.

Marijana Pajovic 4

Mede dankzij de nodige inspiratie van o.a. Michael Pilarczyk (de man ik tot voor kort alleen kende als plaatjesdraaier op de radio en TMF) doet Marijana nu ook echt wat ze leuk vindt. Ze leeft zogezegd haar mooiste leven. En haar zakelijke uitdaging is duidelijk: ,,Ik wil het karakter van een bedrijf vertalen naar beeld, door mensen met passie voor hun werk te fotograferen. Ik laat mensen vertellen, stel vragen en zoek door mijn lens naar de essentie van het verhaal.” Dat alles draagt ze nu ook op overtuigende wijze uit met haar nieuwe bedrijfsnaam FotoGENic en een prachtige zelfgemaakte bedrijfswebsite.

Missie in Bosnië

Bosniereis,jpgDat Marijana haar hart op de juiste plek heeft en ook durft te leven vanuit haar hart, blijkt eens te meer wanneer ze vertelt over haar missie naar Bosnië. ,,Ik kies ieder jaar als ondernemer en als mens een goed doel uit, het liefste waar ik actief aan bij kan dragen.” Dit jaar zal Marijana samen met Esther van Halteren afreizen naar Bosnië. Daar zullen ze in woord en beeld een reportage maken over Make Sense, een stichting die ieder jaar met vrijwilligers een huis bouwt voor een arm gezin in Bosnië. Je kunt uiteraard doneren om bij te dragen aan deze bijzondere missie.

Marijana Pajovic

Nog leuker is het wellicht om deel te nemen aan één van de fotoworkshops die Marijana organiseert. Op zondag 25 maart (van 10.30-13.00 uur) krijg je eerst kort uitleg over de basisprincipes van fotografie. Daarna volgt een wandeling door Goes met opdrachten onderweg. Ervaring en materiaal (smartphone of spiegelreflexcamera), dat maakt niet uit. Aanmelden kan via info@fotogenic.nl. De kosten bedragen €40,- voor de workshop (incl. koffie/thee) en met die bijdrage sponsor je de reis met Make Sense. De foto’s die Marijana daar gaat maken worden gebruikt door Make Sense voor de website en de werving van sponsorgelden voor het project van 2019.

Afscheid

Nadat we ons laatste bakkie van deze namiddag achterover hebben geslagen nemen we afscheid. Het was een inspirerend bakkie vol verhalen, waarmee direct een nieuwe rubriek voor Zeeland Zakelijk is geboren. Wat Marijana doet door haar lens, wil ik met mijn pen doen. Een dag later besluit ik uit nieuwsgierigheid ook het boek Master your Mindset | Leef je mooiste Leven van die ouwe plaatjesdraaier te bestellen. Waar ik in eerste instantie nogal sceptisch tegenover dergelijke ‘titels’ sta, moet ik bekennen dat dit een absolute trigger is om bewust(er) met je persoonlijke (en zakelijke) ontwikkeling aan de slag gaan. En natuurlijk meld ik me aan voor de foto-workshop op 25 maart. Omdat ik nieuwsgierig ben naar mijn eigen (laagdrempelige) mogelijkheden op het gebied van fotografie, om haar missie naar Bosnië te steunen én om gewoon nog eens een lekker bakkie met Marijana te doen.

Tekst: Menno Kole
Tags

Related Articles

Geef een reactie