Een bakkie vol verhalenwijzijnzeelandzakelijk

Zeeuwse IT-ondernemer slaat vleugels uit in Dubai

Vanuit Bergen op Zoom biedt Harald Lavooij met zijn bedrijf UnitIT First Class ICT aan, een IT-oplossing die ‘wereldwijd inzetbaar is’. De inwoner van Koudekerke is momenteel dan ook druk bezig om stappen te zetten in het buitenland. In Dubai om precies te zijn. Dat begon per toeval, toen hij daar op bezoek was bij een vriend. ,,Er kwam een Arabier om de koffie en zo raakten we aan de praat over onze dienstverlening. Hij nodigde me uit voor een zakelijke afspraak en adviseerde me om het liefst morgen al van start te gaan in Dubai.”

tekst Menno Kole • foto’s LMBV.NL

UnitIT_Harald

,,Dubai is een zeer Westerse stad in een zandbak, met een enorm snel groeiende economie.”

,,Dubai is een zandbak, waar ze 44 jaar geleden de koppen bij elkaar hebben gestoken”, doelt Lavooij op het ontstaan van de Verenigd Arabische Emiraten. ,,Een sjeik met een behoorlijke zakelijke visie is toen aan het hoofd gezet. Er geldt ‘gewoon’ Islamitische wetgeving (shariah), maar ze staan wel open voor Westerse invloeden. Dat heeft z’n vruchten afgeworpen en er heerst nu een zeer gunstig economisch klimaat, waar veel buitenlandse bedrijven zich willen vestigen. Dubai is een zeer Westerse stad in een zandbak, met een enorm snel groeiende economie.”

,,Als ze zeggen dat ze vanmiddag langskomen, kan dat ook over drie dagen in de middag zijn.”

,,Buitenlandse bedrijven zijn er veelal afhankelijk van de lokale dienstverlening, meestal uitgevoerd door technici uit India en Pakistan”, vervolgt Lavooij. ,,Dat geldt ook op het gebied van IT. Qua techniek verstaat men uitstekend hun vak, echter de dienstverlening is, vanuit hun cultuur, niet-Westers. Daar waar bij UnitIT de lijfspreuk is ‘kwaliteit is je afspraken nakomen’, komt men in die cultuur wat minder vaak de afspraken na. Wij kunnen ons in Dubai dan ook onderscheiden met ‘Westerse’ dienstverlening, iets waar een enorme behoefte aan is onder de ‘buitenlandse’ bedrijven.”

In eerste instantie zou UnitIT in Dubai eenzelfde bedrijf opzetten als in Nederland. ,,Een aantal weken geleden hebben we een datacenter bezocht”, blikt Lavooij terug. ,,Toen bleek dat de internetverbinding daar ca. twintig keer zo duur is. Op termijn kun je dat wel doorberekenen, maar voor een startende onderneming zonder vaste klandizie is dat niet op te brengen. Dus hebben we bedacht om de apparatuur in Nederland neer te zetten en van daaruit aan de Emiraten te leveren.”

,,Onze oplossing is zo eenvoudig, dat we heel de wereld kunnen bedienen vanuit Nederland.”

,,De volgende uitdaging was om te controleren of die afstand een belemmering zou vormen? Als je vanuit Dubai via een Nederlandse lijn werkt moet je toch zo’n 11.000 KM overbruggen. Maar via glasvezel gaat dat met de snelheid van het licht, wat neerkomt op een vertraging van een fractie van een seconde.” Daarom vloog Lavooij vorige week met een collega opnieuw naar Dubai om die theorie in de praktijk te testen. ,,We hebben op alle mogelijke manieren de verbinding getest. 3G/4G via diverse providers, WiFi en bekabelde bedrijfsnetwerken. Van vliegvelden tot aan krakkemikkige hotels. De First Class ICT werkt overal vlekkeloos. Onze oplossing is zo eenvoudig, dat we heel de wereld kunnen bedienen vanuit Nederland.”

,,Het is geen risicovolle operatie, maar eigenlijk een hele logische stap om mondiaal je vleugels uit te slaan.”

,,Nu is het een kwestie van de juiste mensen vinden, om onze dienstverlening daar aan de man te brengen. Afhankelijk daarvan zal het project al dan niet succesvol worden”, denkt Lavooij. ,,Mocht dat niet het geval zijn, dan hebben we geen onverantwoorde investering gedaan. Het is geen risicovolle operatie, maar eigenlijk een hele logische stap om mondiaal je vleugels uit te slaan.”

Lees ook het artikel over First Class ICT
Meer over UnitIT

FBTWIN

 

UnitITDubai

Tags

Related Articles

Geef een reactie