Auto van de week


2017
pk (KW)
Automaat
54459 km
Hybride benzine
SUV

€ 21945,-

Bekijk deze auto op www.autozeeland.nl
chevron

Een duurzame vakantie vieren in een dijk?

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

De vraag naar bijzondere en duurzame vakantie-accommodaties in Zeeland wordt de laatste jaren steeds groter. Recreatieondernemers bedenken daarom telkens nieuwe woonvormen waar gasten milieuvriendelijk vakantie kunnen vieren. Op Camping de Paardekreek in Kortgene hebben ze nu 'Zeeuwse dijksuites' gebouwd. Niet op de dijk, maar ín de dijk.

De woningen zijn ontwikkeld in samenwerking met Impuls Zeeland, HZ University of Applied Sciences en Provincie Zeeland. Het gaat om huisjes die compleet energieneutraal zijn. Bovendien zijn er alleen maar gebruikte of herbruikbare materialen toegepast.

In de dijk
Volgens eigenaren Marijke en Arjen Brinkman zijn de suites niet alleen bijzonder vanwege het feit dat alle materialen gerecycled kunnen worden. De woningen zijn namelijk niet op een dijk, maar in een dijk gebouwd. "Van de 30.000 kubieke meter grond die we over hadden toen we op ons park een kreek groeven, hebben we jaren geleden een dijk gemaakt. En samen met de architect hebben we bedacht dat het leuk zou zijn om de suites in de dijk te realiseren."

Wensen veranderen
Brinkman merkt dat de wensen van de vakantieganger de laatste jaren aan het veranderen zijn. "Veel mensen gaan op zoek naar een andere, nieuwe, bijzondere invulling van hun vakantie. Slapen in een oude vuurtoren of een strandhuis. Duurzaamheid wordt ook steeds belangrijker. Met deze dijksuites komen we dus aan die vraag tegemoet." Brinkman vond het zelf belangrijk dat er alleen maar gebruikte of herbruikbare materialen zouden worden gebruikt. "Het hardhout van de kozijnen is duurzaam, dat hoeft niet te worden geschilderd. Bovenop het dak liggen zonnepanelen die de verwarming, de boiler en de kookplaat voeden. De tafels zijn gemaakt van een oude gymnastiekvloer uit een sporthal in Middelburg. Je ziet de belijning er nog op staan."

Afbreken en weer opbouwen
Er is ook niet geheid in de dijk. De woningen rusten op betonplaten, waardoor de gehele constructie eenvoudig af te breken is wanneer er geen animo meer is voor de suites. "De levensduur van vakantiewoningen is ook tientallen jaren korter dan van een gewoon huis of appartement. Gemiddeld is een vakantiewoning na vijftien tot twintig jaar verouderd." Door deze werkwijze kan Brinkman de huisjes ook makkelijk op een andere plek op de camping neerzetten. Brinkman is tijdens de bouw van de dijksuites ondersteund door Impuls Zeeland, die organisatie probeert al jaren om ondernemers aan te sporen om bouwmateriaal te hergebruiken. Projectmanager Helen Roskam vindt dat het de hoogste tijd is dat ondernemers rekening houden met de toekomst, kijkend naar alle regels en eisen die straks gaan gelden vanuit de overheid.

Vouchers verstrekken
Volgens Roskam kan Impuls Zeeland hierbij een grote rol vervullen. "We kunnen ondernemers op verschillende manieren helpen om het roer om te gooien. We kunnen ons netwerk aanspreken om ondernemers te ondersteunen. Er zijn ook regelmatig inspiratiesessies waar ondernemers aan deel kunnen nemen. We stellen vouchers van 10.000 euro beschikbaar aan ondernemers die willen verduurzamen en externe expertise willen inhuren.

Volgens Roskam is het belang van dit soort projecten voor Zeeland erg groot. "We proberen Zeeuwse ondernemers in de vrijetijdssector echt een boost te geven. En dan moet je niet alleen denken aan materiaalhergebruik, maar juist door ook te kijken naar hoe je het aan de voorkant anders kan inrichten. Bijvoorbeeld door jezelf af te vragen of je die grondstof nodig hebt of wilt gebruiken."

Mooi voorbeeld
Wat er op De Paardekreek is gerealiseerd is volgens Roskam echt een voorbeeld van zo'n samenwerking tussen allerlei partijen, zowel nationaal als internationaal. "Kennis en ervaring zijn gedeeld door enerzijds de ondernemers en anderzijds de kennisinstellingen en overheden. En dan krijg je dit als eindresultaat. En hopelijk kunnen we hier in de toekomst op voortborduren."

Europese subsidie
Brinkman had het geluk dat hij drie ton Europese subsidie kon krijgen via het Interreg 2 Zeeën project FACET . "Daarvoor moet ik wel de opgedane kennis delen met andere ondernemers. Maar dat vind ik totaal geen probleem."

Bron: www.omroepzeeland.nl

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement