Innovatie

Kickstart met impact voor Zeeuwse social enterprises

Op 29 maart vond de kick-off van het Impact Kickstart programma van DOK41, gericht op sociaal ondernemerschap plaats. Er zijn tal van mooie sociale innovaties in Zeeland en er is meer dan voldoende ambitie, maar elke ondernemer weet dat een sociale innovatie uitbouwen tot een sociale enterprise, die de impact weet te realiseren met een verdienmodel, geen eenvoudige opgave is. Met ondersteuning van diverse partners uit het netwerk ontwikkelde DOK41 daarom het Impact Kickstart programma.

De komende 3 maanden gaan 6 sociale ondernemingen in een hoog tempo aan de slag met het uitbouwen van hun sociale innovatie tot een social enterprise. Tijdens het programma werken de ondernemers toe naar een gevalideerd businessmodel, met het meten van een positieve impact en maatschappelijke meerwaarde als speerpunt.

De groep sociaal ondernemers varieert van initiatieven in de zorg, leefbaarheid en arbeidsparticipatie die innovatief zijn op het gebied van dienstverlening, toepassen van applicaties of zelfs de nieuwste VR technologie. Zij trekken de komende periode intensief samen op, ondersteund door een poule van ervaren ondernemers, experts en coaches uit het netwerk.

De sociaal ondernemers gaan de komende 12 weken hun idee vanaf dag 1 toetsen en verrijken bij klanten, wekelijks hun business model daarop aanpassen en eerste prototypes testen in de markt. De periode wordt afgesloten met een groot event: Impact Stage Summit, waar zij letterlijk het podium krijgen.

DOK41

Het initiatief komt van DOK41, de broedplaats voor innovatieve (tech) startups en creatieve bedrijven in Zeeland. Met het initiatief willen zij bijdragen aan de eerste fase, die voor de meeste social enterprises vaak het moeilijkste is. Het prototype is klaar, maar investeerders willen eerst zien dat het werkt en er voldoende markt voor is. Aan dat bewijs gaan de social enterprises de komende maanden werken.

DOK41 wordt daarin ondersteund door een netwerk lokale en landelijke partners met een uiteenlopend aantal experts. Zij bieden de social enterprises bewezen methodieken en tools met de kennis en ondernemerservaring voor een kansrijke start. Financiële bijdrage komen van de ondernemers zelf, alsook van de Provincie Zeeland, Regionale Rabobank Walcheren/Noord-Beveland, Rabobank Foundation, HZ University of Applied Sciences, SWVO, Sociale Innovatie Zeeland, KNMH Participaties en het partnernetwerk aan bedrijven en intermediairs van DOK41.

Doel is een toenemend aantal social enterprises in Zeeland met een groeiambitie, om die vervolgens te laten uitgroeien tot duurzame, rendabele ondernemingen. Initiatieven die bijdragen aan de groei van banen en de economische stabiliteit en impact hebben op de leefbaarheid van Zeeland. Bouwen aan de toonaangevende bedrijven van morgen is dan ook de ambitie.

Tags

Related Articles

Geef een reactie

Check Also

Close