Innovatie

Studio KvK: Vrouwelijk ondernemerschap

Verslag Studio KvK: Vrouwelijk Ondernemerschap
[04-11-2015 Contacta Goes]

‘Mannen en vrouwen gelijk als het om zakendoen gaat’

“VROUWELIJK ONDERNEMERSCHAP BESTAAT NIET”

“Als ondernemer heb je een goed verhaal en je bent overtuigd van jezelf. Man en vrouw zijn gelijk als het op ondernemerschap aankomt”, zegt Scarlett Kwekkeboom-Janse, directeur-eigenaar van organisatie adviesbureau Janse & Janse. “Maar ondernemende vrouwen hebben last van beeldvorming. Dat maakt het moeilijker om de financiering rond te krijgen”, zegt Lara Ploeg stellig tijdens contacta.nl 2015. Ploeg is bedrijfsadviseur met haar bureau Arada Advies.

Kwekkeboom en Ploeg wijzen er op dat je zakelijk moet zijn. “Niet te bescheiden, geloof in je concept, zet het krachtig neer”, aldus Ploeg. “Ook ondernemende mannen moeten zich bewijzen, maar mannen hebben meer lef en bluffen eerder. Een vrouw is voorzichtiger met prognoses, reëler eigenlijk. Als je het zo bekijkt zou een ondernemende vrouw juist sneller voet aan de grond moeten krijgen bij de financiering”, zegt Silvia Bal, eigenaar van adviesbureau Ascenso.

Meer ondernemende vrouwen
De auteur Robert Blom, van onder andere ‘Vrouw in Zaken’ publiceerde een analyse van 1379 faillissementen. Hieruit bleek dat 14,6 procent van de faillissementen een ondernemende vrouw was en 85,4 procent een mannelijke, terwijl op het moment van onderzoek 25 procent van de ondernemers vrouw was. Zo’n dertig jaar geleden was landelijk gezien slechts 10 procent van de ondernemers een vrouw. Nu ligt dat op 35 procent en voor Zeeland zelfs op 40 procent. Bal: “De vrouwelijke ondernemer sluit goed aan. In Zeeland zie ik geen belemmeringen om als vrouw te ondernemen”.

Bescheidenheid
Een probleem waar de ondernemende vrouw tegen aanloopt, is haar eigen bescheidenheid. Kwekkeboom is er kort over: “Beslissingen moet je nemen met het oog op het ondernemerschap. Het zakelijk belang moet altijd voorop staan. Als je het als ondernemer goed doet dan komt de rest vanzelf ook goed”. Zeventig procent van de startende vrouwelijke ondernemers doet dat parttime blijkt uit een promotieonderzoek uit 2005 van Ingrid Verheul. Kwekkeboom: “Dan denk ik… wat zijn dat voor ondernemers? Je kan niet half ondernemen, je doet het of je doet het niet”.

Dealen met dubbele taakbelasting
Christina Elenbaas-Acda, marketingadviseur met haar bureau Shinemark en eigenaar van social media coffeebar Shine: “Ook vrouwen kunnen geld verdienen, de kostwinner zijn. Man en vrouw zijn gewoon gelijk. Punt”. Een dubbele taakbelasting kan je mee dealen vindt Elenbaas: “Kinderen is een kwestie van je planning, de kinderopvang en dergelijke op orde te hebben. Je bedrijf draait door, je moet er zijn. Bal: ” Mijn man en ik hadden allebei een succesvolle carrière. Toen er kinderen kwamen, gaf na overleg mijn man de zijne op. Je moet daarbij niet afwachtend naar de overheid kijken, waar een wil is, is een weg”.

Netwerken
Vrouwen
Elly Hilgers van de Stichting ZigZag vertelt dat ze vanaf 2015 extra aandacht besteden aan het vrouwelijk ondernemerschap. Er wordt vooral naar vrouwen gezocht die al gestart zijn en willen doorgroeien. Hiervoor is onder andere een coachingstraject ontwikkeld. Meer informatie: www.zigzagzoekt.nl. Er zijn speciale netwerken en bijeenkomsten voor vrouwelijke ondernemers, zoals o.a. Het Ondernemersnetwerk voor Vrouwen Zeeland en Powerwuuf. Ook de KvK informatie- en advieslijn, 088 585 222, kan verder helpen.

Deze sessie is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van:

KvKvrouwen

Tags

Related Articles

Geef een reactie