Vers van de pers Ondernemer van de Week

LI sports werpt nieuw licht op sportaccommodaties

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

“Het klinkt misschien vreemd uit de mond van een eigenaar van een verlichtingsbedrijf, maar mijn missie is dat het wel wat donkerder mag worden in Nederland. Dat kán ook, door op een andere manier te verlichten, met minder impact op de omgeving. Daar maak ik me hard voor. LI sports heeft genoeg innovatiekracht om dat te verwezenlijken.”

Joran de Witte is directeur-eigenaar van LI sports. Dit bedrijf verhuisde onlangs van Kruiningen, waar het een bedrijfspand deelde met LuxImprove, naar een eigen pand aan Klein Frankrijk in Goes. Daar heeft het bedrijf weer volop ruimte voor groei.  “Ik ben gestart bij LuxExcel , een 3D printbedrijf dat destijds onder andere lenzen en optieken voor de verlichtingsmarkt ontwikkelde. Toen we daar begonnen met led-verlichtingsarmaturen ging ik letterlijk van deur tot deur om dit aan de man te brengen. Zo ontstond LuxImprove. Gaandeweg groeide het bedrijf. Die groei betekende dat ik uiteindelijk meer in vergaderkamers zat dan bij klanten. Niets voor mij, want ik wil voorop gaan in de strijd en buiten de deur het verschil maken. Ik ontdekte dat ik goed ben in starten, opbouwen en met een klein team samenwerken. Dat geeft me energie en voldoening. LuxImprove deed mondjesmaat iets met sportveldverlichting, maar ik zag kansen. Zo hebben we samen de afspraak kunnen maken dat ik me daarop richt. LI sports is gespecialiseerd in het verlichten vanaf grotere hoogtes en dan met name sportaccommodaties.”

Gelijkmatig licht verspreiden
Grotere hoogtes? Dat kun je wel zeggen. Gemiddeld zijn de verlichtingsmasten 12 meter, 15 meter of zelfs nóg hoger. Het spreekt voor zich dat er een specialist nodig is om daar de juiste verlichting bij te kiezen. “Voor het aanlichten van sportvelden gelden de strenge normen die de verschillende sportbonden stellen. Met speciale software maken wij een compleet lichtplan. Daarin berekenen we nauwkeurig hoeveel vermogen nodig is voor het juiste lichtniveau, maar ook wat de impact is op de woningen in de omgeving. Om je een indruk te geven van de lampen waarmee wij werken: een gemiddeld kantoorarmatuur heeft een vermogen van 30W. Bij ons begint het bij 600W, maar eerder nog 1000W. Naast de kracht van de ledverlichting is het ook belangrijk om gebruik te maken van specifieke lenzen en optieken om de verlichting zo gelijkmatig mogelijk te verspreiden, zodat er geen schaduwen vallen.”

Vrijwel alle Zeeuwse sportvelden
De kracht van LI sports is dat het bedrijf alles in eigen beheer verzorgt; vanaf het lichtplan en de besparingsberekeningen tot en met het installeren en onderhouden. “Dit betekent dat wij de lichtmasten zelf plaatsen, al het installatiewerk doen en nadien ook het onderhoud voor ons rekening nemen. Als relatief nieuwe speler in deze markt kunnen we ons daarmee onderscheiden. En dat lukt aardig”, lacht Joran. “Wat Zeeland betreft, durf ik met een gerust hart te stellen dat circa 90% van alle velden, die met led verlicht worden, door ons zijn voorzien. We zijn momenteel hoofdzakelijk in Nederland actief, maar stiekem kijk ik al met een half oog richting België. We hebben nu een team van acht man. Dat is alweer een forse club bij elkaar, terwijl groei op zich voor mij geen doel is.”

Innovatief beperken van lichthinder
Met aanlichten van grote hoogte is Li sports actief bij onder andere voetbalclubs, hockeyvelden, maar ook golfterreinen en mountainbikeparcours. Ook een klein stadion staat inmiddels op de planning. Momenteel timmert LI sports flink aan de weg met de nieuwe, innovatieve Dark Light-armatuur, die afgelopen juli is gelanceerd. “Vooral in een stedelijke omgeving kunnen grote lichtmasten lichtoverlast veroorzaken. Ze zetten bij wijze van spreken de hele omgeving in lichterlaaie. Met onze Dark Light-armatuur kunnen we de velden, maar ook terreinen, op een prachtige manier verlichten, terwijl door de horizontale afstelling en unieke reflectortechniek geen lichthinder wordt veroorzaakt.” Dit nieuwe armatuur sluit perfect aan bij de missie van Joran om het wat donkerder te maken in Nederland. “Duurzaamheid is een belangrijk thema. Deze ledverlichting is energiebesparend, gaat lang mee en zorgt voor minder hinderlijk strooilicht. Op deze manier kunnen we met ons product daadwerkelijk het verschil maken.”

Meer informatie?
Kijk op www.li-sports.com

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement