Nieuws

Een Bunder Letteren

Kistboeken  in Bibliothent tijdens Bunder Kunst in landschapstuin ’s-Heer Arendskerke

De grote witte tent in het hart van landschapstuin te ’s-Heer Arendskerke doet de komende weken dienst als bijzondere bibliotheek. De Bibliothent, zoals het onderkomen voor deze gelegenheid is gedoopt, herbergt dan een collectie van meer dan 55 ‘kistboeken’: kunstwerken in de vorm van een kistje, met de eigenschappen van een boek.

De Bibliothent is onderdeel van Een bunder Kunst, de jaarlijkse beeldenmanifestatie in de landschapstuin tussen de Oude Rijksweg en de Panhoeveweg in ’s-Heer Arendskerke. Dit jaar vindt die plaats, onder de werktitel een Bunder Letteren,  in de weekenden van vrijdag 27 augustus tot en met zondag 18 september.

Speciaal voor de Bibliothent hebben meer dan 55 kunstenaars, schrijvers en andere creatievelingen elk een kistboek gemaakt. Het resultaat is een curieuze collectie kunstwerkjes, allemaal even groot, maar met een veelheid aan invalshoeken, zowel wat betreft uiterlijk als inhoud. Ieder kistboek heeft een eigen, origineel vormgegeven ‘kaft’. Wie die omslaat treft in het ‘boek’ (formaat A4) bijzondere voorwerpen, kunstwerkjes, tekeningen, teksten of complete maquettes aan.

De Goese Bonnie Paanakker ontwierp voor haar kistboek zelfs een geheel nieuw schrift: letters in de vorm van geheimzinnige tekeningetjes. Behalve teksten in dit ‘geheimschrift’ herbergt haar ‘boek’ tekeningen en een sleutel voor het ontcijferen van de inhoud. Haar zoon, de historicus Caspar Mulder, haakt daar op in met een kistboek vol tastbare verwijzingen naar methodes waarmee in oude culturen gedachten werden vastgelegd. ,,Daarin”, zegt hij, ,,zit een wonderlijke magie. Want in tijden dat vrijwel niemand kan lezen of schrijven, schuilt in het schrift een machtig geheim.”

De meer dan 55 kistboeken worden in de Bibliothent keurig op ooghoogte gerangschikt tegen de wanden geplaatst. Niet dat iedere bezoeker zomaar met zo’n boek naar de leestafel mag lopen. Wie er eentje wil inzien, kan terecht bij de bibliothecaris. Die draagt er zorg voor dat ieder kistboek met zijden handschoenen wordt vastgepakt. ,,Het gaat tenslotte om waardevolle kunstvoorwerpen. We moeten niet hebben dat die worden aangetast”, zegt bestuurslid Gerard Marinus Verkerke.

Zorgvuldigheid is vooral vereist met kistboeken als dat van keramiste Marian van Garsel uit Heinkenszand. ,,Ik heb daar”, zegt ze, ,,bijzonder dun aardewerk in verwerkt. Als iemand het laat vallen, dan klapt het meteen kapot.” Aan de diversiteit draagt ook Ginni Rentmeester bij. De interieurarchitecte uit Eindewege springt met haar bijdrage enigszins uit de box. Haar ‘boek’ bevat maquettes, deels weggestopt in ‘verborgen lagen’. Om dat te realiseren bedacht ze een constructie die haar kistje drie keer dikker maakt dan het origineel.

Van een heel andere orde is de bijdrage van schilder Mathisse Arendsen. Hij maakte een van kleuren zinderende ‘kaft’. Wie die omslaat bevindt zich plotseling in een heel andere,  ingetogen sfeer met als aansporing ‘Help het leed de wereld uit!’.

Het kistboekenproject geeft mede gestalte aan het motto dat de jaarlijkse beeldentenexpositie in de landschapstuin deze keer uitdraagt: Een Bunder Letteren. Behalve in de Kistboeken krijgt dat thema vorm in een tiental nieuwe, pakkende beelden die verspreid in de tuin komen te staan. Ze hebben allemaal iets van doen met literatuur, poëzie of letters. De manifestatie omvat verder nog twee andere groepsprojecten. Vier kunstenaars brengen op een schutting de geschiedenis in beeld van graffiti, evoluerend van geschreven naar figuratieve en abstracte beelden. Leerlingen van de vier middelbare scholen in Goes zetten ‘Peperbussen’ in de landschapstuin neer: op elkaar gelaste olievaten, aangekleed met een grote diversiteit aan artistieke uitingen.

De nieuwe tuinbeelden zijn van de hand van Paul en Menno de Nooijer, Marieke van der Perk en Martijn Kluijfhout. Ernst Norbert, Johnny Boonman, Ron Chiers, Kianoosh Gerami, Hein Verwer en Ramon de Nennie. Sommigen van hen zijn ook present met een kistboek. Zoals beeldend kunstenaar en tekstperformer Ernst Norbert uit Middelburg. Hij dompelt de bezoekers onder in een zee van geschreven en voorgedragen woorden, zowel bij de entree als tussen de bedrijven door.

De beeldententoonstelling is van 27 augustus tot en met 18 september gratis toegankelijk, steeds op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De ingang is aan de Panhoeveweg. Ieder weekend zijn er speciale activiteiten. Zo belooft de officiële openingsmiddag, op zaterdag 28 augustus, muziek, performances en poëzie. Voor sommige activiteiten moeten kaarten worden gekocht: op zaterdag 3 september voor een maaltijd met streekproducten, bereid op open vuur, muziek en poëzie inbegrepen (er is plaats voor veertig bezoekers, kosten 25 euro). Op zondagmiddag 11 september is er een Ierse middag met muziek, liederen en verhalen. Daar kunnen maximaal zeventig bezoekers bij terecht (entree 10 euro).

En dan is er, wel weer vrij toegankelijk, op zondag 4 september een speciale poëziemiddag van de Stichting Een Nieuwe Wind, een organisatie van mensen met een beperking. Het publiek krijgt dan handvaten aangereikt om mee te doen. Eén van de deelnemers is Rik Meijers uit Goes. Hij draagt eigen gedichten voor. In de Bibliothent is hij ook vertegenwoordigd. Zijn kistboek geeft letterlijk vorm aan één van zijn nieuwste gedichten: Vissen naar woorden!

.

Tags

Related Articles

Geef een reactie