Nieuws

Fusie versterkt Zeeuwse foodcluster

 

Stichting FoodDelta Zeeland is de nieuwe netwerkorganisatie die voortkomt uit de samenvoeging van de stichtingen Foodport Zeeland en Lekker Regionaal Product. Met bijna driehonderd aangesloten bedrijven vertegenwoordigt de nieuwe stichting vanaf 1 april het Zeeuwse foodcluster en zal als één krachtige speler de economische potenties van de foodsector op de kaart zetten. De fusie en de ambities van de nieuwe stichting werden tijdens een bijeenkomst donderdag in Kamperland bekend gemaakt. Volgens gedeputeerde Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van Economische Zaken, sluiten de fusie en plannen van het nieuwe cluster goed aan bij het beleid van de provincie Zeeland.

“In de Zeeuwse economie vertegenwoordigen deze sectoren samen ruim vijftien procent van de werkgelegenheid. Driekwart van alle grond in Zeeland is voor de voedselproductie.” aldus De Bat die de krachtenbundeling in de sector van harte toejuicht. “In het Zeeuwse collegeprogramma ‘Krachten Bundelen’ staan landbouw en visserij in de top drie van belangrijkste economische sectoren waarop het provinciebestuur gaat inzetten. Naast de primaire productie is Zeeland ook sterk in voedselverwerking en -verwaarding. Het bijzondere van de Zeeuwse foodsector is dat die breed opgezet is. We hebben hier zowel grote industriële voedselverwerkende bedrijven als kleine producenten van streekproducten. Allebei bieden ze op hun eigen manier toegevoegde waarde aan het Zeeuwse product.”

De nieuwe stichting wil verdere groei in productie, verwerking, handel en consumptie van foodproducten bevorderen. Volgens het foodcluster neemt Zeeland met de keten van “Uit de zee en van de grond tot in de mond “ een unieke positie in Nederland in. Met een productiewaarde van 1,7 miljard Euro en toegevoegde waarde van 800 miljoen euro is de Zeeuwse foodsector een belangrijke factor voor Zeeuwse economie en internationale positionering. Volgens FoodDelta Zeeland biedt dit kansen in tijden dat de vitaliteit van de Zeeuwse economie onder druk staat.

Stichting FoodDelta Zeeland bestaat uit ondernemers uit de agrarische, schaal- en schelpdier, logistieke, voedselverwerkende, retail- en horecasectoren. Intensieve samenwerking met onderwijs en kennisinstellingen en de brancheorganisaties biedt kansen voor verdere ontwikkeling van de keten.

“Food, foodproductie, verwerking en handel hoort van oudsher bij het Zeeuwse DNA. De laatste jaren zijn aan dat Zeeuwse DNA de culinaire sterren en de innovaties in de sector toegevoegd. We willen de opgaven voor de versterking van de regionale economie aan de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van voeding, gezondheid en duurzaamheid met een excellente branding van Zeeland koppelen.” aldus coördinator Sabine Verburg.

.

Tags

Related Articles

Geef een reactie