Nieuws

Minder vacatures in Zeeland, maar techniek, bouw en zorg schreeuwen nog steeds om personeel

Er zijn veel minder vacatures in Zeeland dan in dezelfde periode in 2019. Vorig jaar werden er tussen 1 mei en medio juli 17.000 banen aangeboden tegen 11.000 nu. Niettemin schreeuwt een aantal sectoren nog steeds om personeel: de techniek, bouw, zorg en welzijn. Ook in horeca en de schoonmaak zijn (tijdelijk) veel handen nodig.

Dat blijkt uit een analyse van uitzendbureau Randstad Nederland. Het aanbod van vacatures is in alle vakgebieden gedaald, maar bovengemiddeld hard in de commerciële dienstverlening en verkoop. Winkelpersoneel bijvoorbeeld. De krimp is het gevolg van de corona-crisis.

WW

Vorig jaar waren er in Zeeland meer vacatures dan werkzoekenden. De pandemie heeft dat beeld veranderd. Toen de corona-maatregelen medio maart ingingen, belandden plots meer mensen in de WW. Inmiddels daalt de werkloosheid weer, zij het heel licht. Eind juni hadden 5.190 Zeeuwen een WW-uitkering, 30 minder dan in mei.

De techniek, bouw, zorg en welzijn vragen nog steeds om mensen, met name om personeel dat met pensioen gaat te vervangen. Ook in horeca en de schoonmaakbranche is behoefte aan arbeidskrachten. Door het toerisme wijkt Zeeland af van het landelijke beeld.

Klantencontact

Flexwerkers maar ook zelfstandigen zoals kappers, schoonheidsspecialisten en daarnaast personeel uit de reisbranche en de detailhandel kloppen nu bij uitzendbureaus zoals Randstad Nederland om zich te laten her- en omscholen. Een deel wil aan de slag als medewerker klantencontact. Ook een baan als productiemedewerker in de voedingsindustrie is gewild.

Omscholing

Sandra de Kort, regiodirecteur Zeeland bij Randstad Nederland, zegt dat het uitzendbureau met het programma Randstad Boost vol inzet op (om)scholing en online trainingen van werkzoekenden.  ,,Dat betreft onder meer werk- en leertrajecten in vakgebieden waar veel vraag is naar personeel, ook in Zeeland. Denk aan vakopleidingen in onder meer de zorg, techniek, onderwijs. Maar ook kortere, online trajecten om mensen snel weer naar werk te begeleiden. We willen uiteraard mensen snel aan het werk helpen, maar ze ook een perspectief voor de lange termijn bieden. Daarom voeren we ontwikkelgesprekken met werkzoekenden. Landelijk hebben we al met 14.000 mensen zo’n gesprek gevoerd.”

De corona-crisis is vervelend, onderkent De Kort. ,, Corona heeft hard toegeslagen in sectoren als cultuur, recreatie, horeca en detailhandel. Tegelijkertijd versnelt deze crisis de behoefte van mensen om zich te scholen. Je ziet dat werkzoekenden nu vaker en bewuster onderzoeken of een baan in een andere sector bij hen past.”

Bron: www.pzc.nl

Tags

Related Articles

Geef een reactie

Check Also

Close