Nieuws

Officiële Opening Oosterscheldekreeftenseizoen 2018

Donderdag 29 maart werd het nieuwe seizoen van de Oosterscheldekreeft opnieuw voor geopend verklaard. Zoals elk jaar, konden de gasten wederom op een heerlijk weertje rekenen. Ondanks dat de voorgaande dagen regenachtig waren, werd de opening met een mooi zonnetje gevierd. Als eerste aan het woord was de heer Luit Ezinga, voorzitter van de stichting Promotie Oosterschelde Kreeft, die dit jaar een uiterst opgewekte houding aannam. Hij inviteerde alle belangrijke genodigden van de dag op het podium voor een klein woordje.

Zierikzee | tekst: Fleur Feijen | foto's: Limit fotografie
image002
Luit Ezinga en Claudia Brevet

Als eerste werden de eregasten van dit jaar naar voren gevraagd, Claudia en Jannis Brevet van het dit jaar bekroonde 3-sterren Michelin restaurant Inter Scaldes uit Kruiningen. Een ware promotie op culinair gebied voor de provincie Zeeland en dus een logische keuze als gerenommeerde genodigden voor de dag. ,,Wij werken al jaren graag met de Oosterscheldekreeft in onze keuken”, verteld Claudia Brevet, ,,en omdat wij zo trots zijn op dit mooie streekproduct organiseren wij ook regelmatig een speciale kreeften tour. Hierdoor bieden wij zowel Nederlandse mensen als buitenlanders de mogelijkheid om de Oosterscheldekreeft echt te leren kennen. We nemen ze op zo’n dag mee op een boot en laten ze de echte beleving van het kreeftenvissen ervaren. Zo wordt het ook duidelijk dat dit beroep veel ervaring, kennis en zwaar werk verreisd.”

Zelf bied ik mijn Oosterscheldekreeft het liefste met een combinatie van sinaasappelazijn en witte wijn aan – (Jannis Brevet)

image004
Sfeerbeeld Oosterscheldekreeft en Kreeftenwijn van 2018

Mevrouw Brevet maakt vervolgens meteen van de gelegenheid gebruik om de vissers te bedanken en geeft het woord vervolgens aan haar man Jannis Brevet. Deze restaurateur van hoogstaande klasse weet altijd op een zeer mooie manier de grenzen van smaak, presentatie en beleving te weerleggen en was daarom de uitgelezen persoon om de overige gasten nog enkele mooie tips mee te geven: ,,Er zijn oneindig veel bereidings- en serveermethodes, maar zelf bied ik mijn Oosterscheldekreeft het liefste met een combinatie van sinaasappelazijn en witte wijn aan. Hierbij kook ik het product in een bouillon op 80◦C. Vervolgens laat ik de kreeft een kwartier rusten, zodat het vlees mooi ontspant, verzadigd en licht van smaak wordt. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om dit prachtige artikel mee te ‘pairen’, maar zelf vind ik een lekkere asperge bijvoorbeeld erg goed samen gaan.”

Oosterscheldekreeften-koningin

image003
Kroning Marianne Bout door Dhr. Han Polman

Vervolgens neemt de heer Ezinga de microfoon weer over om de Oosterscheldekreeften-koningin van dit jaar te introduceren, mejuffrouw Marianne Bout en telg van de bekende firma mosselhandel Bout te Bruinisse, die wordt geïnaugureerd door de commissaris van de Koning van de provincie Zeeland, dhr. Han Polman. ,,Wat een eer om hier aan te komen met een limousine en om ontvangen te worden door deze mooie heren. Ik vond het natuurlijk al een ontzettende eer toen ik voor deze functie gevraagd werd en ik wil daarom de organisatie bedanken. Daarnaast wil ik jullie allen, op deze prachtige dag van harte welkom heten op de officiële opening van het Oosterscheldekreeftenseizoen 2018. Naast mijn studie accountancy ben ik in mijn vrije tijd altijd op ons familiebedrijf te vinden en ga ik graag mee met mijn vader om te vissen. De kreeft vind ik het mooiste wat de Oosterschelde te bieden heeft en daarom ben ik nogmaals zeer vereerd met deze titel!”, zo speecht de koningin trots. Overigens ging er ook speciaal bedankje uit naar de firma Krijn Verwijs uit Yerseke die jaren lang een trouwe sponsor is geweest.

image006
v.l.n.r. Kreeftenkoningin Marianne Bout, Dhr. Han Polman (cvk), Edwin Vinke, Luit Ezinga, Claudia & Jannis Brevet

Aansluitend wordt de kreeftenwijn van het jaar voorgesteld. Een mooie frisse Chardonnay, van het Franse wijnhuis Cave de Pomérols, met een soepel botertje in de afdronk. Deze witte wijn met een licht droog en zacht karakter toont tevens noten van: rijpe perzik, ananas en lichte hout aroma’s. Het kunstwerk voor het etiket van de fles werd dit jaar ontworpen door de negentienjarige Nouria Verhage uit Zierikzee.

Deze vangst lijkt in verhouding wellicht iets minder dan de voorgaande jaren, maar dat is met name te wijten aan de wat koudere temperaturen

Aan boord van kreeftenvisser Gerrie van de Hoek van de vissersboot MS3, die zoals vorig jaar het binnenhalen van de eerste kreeft verzorgde, waren dit jaar de volgende notabelen gevraagd om hierbij te assisteren: Anne-France Jamart, Raad en Consul van België, Frans Bijvoet, Consulaat-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden uit Antwerpen en Dhr. Han Polman, commissaris van de Koning van de provincie Zeeland. Samen visten zij de eerste Oosterscheldekreeft (1,3 kilo) van dit jaar uit het water. Deze vangst lijkt in verhouding wellicht iets minder dan de voorgaande jaren, maar dat is met name te wijten aan de wat koudere temperaturen, die we de laatste periode hebben ervaren.

Goede doel

Deze kreeft werd samen met een door de kreeftenkoningin gesigneerde fles kreeftenwijn, op de veiling geveild ter behoefte van het goede doel, War Child. De veiling werd dit jaar geleid door Edwin Vinke, eigenaar van 2 sterren restaurant De Kromme Watergang te Hoofdplaat. Dit jaar had de koper Simonis van Viswinkel en -restaurant Simonis uit Scheveningen, het hoogste bod met € 22.500,-.

image005
Overhandiging eerste Oosterscheldekreeft van 2018 met veel persaandacht.
Tags

Related Articles

Geef een reactie