Vers van de pers

Koningin Emma is terug in Zeeland

Koningin Emma is terug in Zeeland

De voormalige PSD-boot Koningin Emma is aangekomen in Vlissingen-Oost. Rond kwart voor vier passeerde het schip Vlissingen. Het schip, bouwjaar 1933, was vanochtend uit Scheveningen vertrokken met als bestemming Scheepswerf Reimerswaal in Vlissingen-Oost waar het zal worden gerestaureerd en gerenoveerd.

Lees meer...
Bij Meliefste knalt de champagnekurk

Bij Meliefste knalt de champagnekurk

Een feestje in een gesloten restaurant. Het mag maandag in Wolphaartsdijk waar Thijs en Anuschka Meliefste van restaurant Meliefste de champagnekurk laten knallen nu de langverwachte eerste Michelinster binnen is.  ,,Dit is echt een kroon op ons werk. Nu op naar de volgende ster.”

Lees meer...
Q-Aviation wint Zeeuwse PioniersPrijs 2021

Q-Aviation wint Zeeuwse PioniersPrijs 2021

Martijn van Eerden & Jermo de Lange van Q-Aviation in Middelburg hebben vrijdagmiddag de Zeeuwse PioniersPrijs gewonnen. Zij winnen daarmee E5.000,-, een oorkonde en een uniek kunstwerk van kunstenaar Henk Vierveijzer. De prijs werd zoals elk jaar uitgereikt tijdens het Jaarevent van netwerk De Zeeuwse Connectie, dat vanwege corona dit jaar online werd gehouden.

Lees meer...

Agenda
bekijk alles

HR Netwerk Zeeland organiseert 11 mei een kennismakingsevent

HR Netwerk Zeeland organiseert 11 mei een kennismakingsevent

HR Netwerk Zeeland ging vorig jaar live met haar online kennis-platform om Zeeuwse HR- betrokkenen met elkaar te verbinden en kennis uit te wisselen. Inmiddels hebben al ruim 300 leden zich aangesloten. Daarom vindt de organisatie het tijd om die leden nader met elkaar te laten kennismaken, tijdens een speciaal HR Netwerk Zeeland-event op dinsdagmiddag 11 mei.

Lees meer...

Onderwaterlift in de Oosterschelde

Een kijkje in de unieke onderwaterwereld van de Oosterschelde is tot nu toe alleen weggelegd voor duikers. Met de bouw van een onderwaterlift willen de initiatiefnemers van Duik in Zeeland daar verandering in brengen. ,,Elon Musk bouwt een raket om mensen naar Mars brengen, wij een gondel om ze de flora en fauna van de Oosterschelde te laten zien."

Het idee komt van Roel Jansen uit Burgh-Haamstede, ondernemer en watersporter in hart en nieren. Enkele jaren geleden stuitte hij op de Tauchgondel, een attractie in de Oostzee die jaarlijks meer dan 150.000 bezoekers trekt. ,,Dat is een duikgondel aan de Noord-Duitse kust, een soort donut die langs een verticale paal op en neer pendelt. Ik was flabbergasted. Mensen betalen 10 euro voor een duikervaring van een kwartier en met een beetje geluk zie je een kwal die voorbijfietst in een groene plas water. Dat moet in Zeeland veel beter kunnen, dacht ik. Hier is onder water zoveel moois te zien."

Met zijn compaan Hans Visser werkte Jansen het idee verder uit en noemde het Duik in Zeeland. Hij stuurde een mailtje naar Walhout Civil, een Middelburgs ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in waterbouw. Binnen twintig minuten werd hij gebeld door Jan Walhout, een van de eigenaren. ,,Dit is zo'n vet plan", zegt hij. ,,Wij weten hoeveel moeite en energie het kost om überhaupt iets te zien onder water. Hiermee kunnen we 25 tot 30 man in één keer vijf meter onder de waterlijn brengen. Dat gaat een thrill zijn. Wij hebben megaprojecten gedaan over de hele wereld. Het is heel leuk om iets als dit juist in Zeeland te doen."

Ook de HZ en het daaraan verbonden Kenniscentrum Kusttoerisme zijn enthousiast. ,,Hun mond viel open", zegt Jansen. ,,We willen graag dat toeristen ook in november en februari naar Zeeland komen. Hiermee kun je een groot publiek 52 weken per jaar het verhaal vertellen van een onderwaterlocatie die uniek is in West-Europa. Het design is zo dat ook ouderen en minder validen in de gondel meekunnen. Ze hoeven niet eerst 300 traptreden te beklimmen of over dijkjes te klauteren. We willen dat iedereen de Oosterschelde onder water kan bekijken.” 

Onderzoeks aan de slag
Niet alleen toeristen, ook onderzoekers kunnen ervan profiteren. De initiatiefnemers, inmiddels verenigd in de onderneming Aquabusiness Development, willen rondom de gondel een kunstmatig rif aanleggen - afbreekbaar, dus natuurvriendelijk - om de diversiteit van de voor de Oosterschelde kenmerkende flora en fauna te kunnen etaleren. Liefst zou er ook nog een Experience Centre bij moeten komen voor onderzoek naar en exposities over klimaatverandering en duurzaamheid. Dat zou het voorlichtingscentrum kunnen worden van Nationaal Park Oosterschelde. Jansen: ,,En denk eens aan het toekomstige Joint Research Center en het Delta Kenniscentrum. Dit is een field lab met een levende biotoop waar onderzoekers aan de slag kunnen."

De bedoeling is dat Zeeuwse bedrijven de gondel gaan bouwen, voegt Walhout toe. ,,Dat wordt een innovatie voor verschillende constructiebedrijven.” Het concept kan bovendien worden geëxporteerd.

Enthousiasme en vrolijkheid
Deze week heeft het dagelijks provinciebestuur 50.000 euro beschikbaar gesteld voor een haalbaarheidsstudie. Die is vooral bedoeld om de exacte locatie te bepalen. ,,Technisch is het een haalbare kaart", legt Walhout uit. ,,Het heeft zich al bewezen in de Oostzee, al moeten wij vanwege stromingen, getij en golfslag een ander type ontwikkelen.” Vanwege de windrichting en het getij gaat de voorkeur uit naar beschutte locaties in de Oosterschelde. Daarvoor is ook bestuurlijke medewerking nodig. Jansen: ,,Gelukkig ontmoeten we tot dusver alleen maar enthousiasme en vrolijkheid over dit project.”

Onverkende plek
,,Het grootste risico is het niet vinden van een locatie", besluit Walhout. ,,Onze streefdatum is om eind 2022 operationeel te worden. We gaan echt iets nieuws doen in Zeeland. Elon Musk bouwt een raket om mensen naar Mars brengen, wij een gondel om ze de flora en fauna van de Oosterschelde te laten zien. Dat is ook een unieke, nog bijna onverkende plek."
Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
Zeeland Zakelijk is een onderdeel van LMG strategie + creatie