Auto van de week

Kia e-Niro DynamicLine 64kWh Btw auto, 8% bijtelling, 3-fasen laden

2020
pk (KW)
Automaat
19421 km
Elektriciteit
SUV

€ 37995,-

Bekijk deze auto op www.autozeeland.nl
chevron

SMART is een voorstelling over en voor ons allemaal

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

Een dag als alle andere, tot dat ene bericht. SMART is een voorstelling over en voor ons allemaal. Schrijver Peter de Graef belicht het perspectief van een gewoon mens die in een onbewaakt ogenblik het ergste veroorzaakt. Indringend, aangrijpend en scherp, maar ook humorvol. Theatergezelschap MATZER voert deze voorstelling viermaal in Zeeland uit op verzoek van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ). Het doet je realiseren dat een ongeluk bij elk van ons in een klein hoekje kan zitten.

Madeleine Matzer, artistiek leider van MATZER Theaterproducties, vertelt dat SMART ontstond naar aanleiding van een gesprek met de ouders van Yannick Frijns. “Yannick, 21 jaar jong, overleed in maart 2016 na een aanrijding. De automobiliste die het ongeluk veroorzaakte, was volgens het OM afgeleid door het gebruik van haar smartphone. Na Yannicks zinloze dood richtten haar ouders Stichting Yannick op, waarmee ze actief zijn op het gebied van bewustwording, preventie en wet- en regelgeving rond de risico’s van het gebruik van smartphones in het verkeer. Ze willen op deze manier voorkomen dat andere ouders overkomt wat hen is overkomen. Hun verhaal vormde de aanleiding voor het maken van de voorstelling SMART.” Madeleine beschouwde de vraag van Stichting Yannick als eervol, maar ook als spannend. “Het gaat om het allerdierbaarste wat je als mens hebt.”

Perspectief van de automobilist
Madeleine legt uit dat de voorstelling niet over Yannick gaat. Er is gekozen voor een andere invalshoek. “Samen met schrijver Peter de Graef hebben we besloten om het verhaal niet te vertellen vanuit het perspectief van het slachtoffer, maar vanuit het perspectief van de automobilist. Dat wilde ik doen, omdat ik bij wijze van spreken voelde dat ik die dader zou kunnen zijn. Net als heel veel anderen gebruik ik mijn telefoon dagelijks. Je smartphone helpt je zelfs navigeren in het verkeer, terwijl er ondertussen tal van apps binnenkomen, die je afleiden. Het is dat gegeven waarmee we aan de slag zijn gegaan.”

Zeeuws decor
Madeleine is enthousiast over het resultaat. “Peter is één van de beste schrijvers van Nederland. Hij heeft het waanzinnig goed gedaan. Verder ben ik blij dat we Gürkan Küçüksentürk hebben kunnen aantrekken. Hij is een fantastische acteur en bovendien iemand waarmee je je kunt identificeren en verbinden. Daarbij werken we ook nog eens met een heel mooi decor.” Bijzonder voor Zeeuwse bezoekers is dat het verhaal zich afspeelt in Zeeland. “Het werkelijke ongeluk vond plaats op Texel. Peter heeft gekozen voor Zeeland. Ook hier heb je van die lange, rechte wegen, waar nauwelijks verkeer rijdt.”

Daadwerkelijk impact
De voorstelling SMART heeft al een seizoen met veel succes gedraaid, zowel in theaters als bij bedrijven. Bijzonder is dat elke voorstelling afsluit met een interactief gesprek met het publiek, uiteraard over hetzelfde thema: afleiding in het verkeer. “We hebben impactonderzoek gedaan en daaruit blijkt dat 84% van de bezoekers bewust anders omgaat met hun smartphone en 65% wijzigt zijn of haar gedrag in het verkeer. Dat zijn cijfers om heel blij mee te zijn. Daar doen we het voor.”

SMART in Zeeland
In Zeeland wordt SMART de komende periode uitgevoerd in Vlissingen, Terneuzen, Goes en Zierikzee. Belangstellenden kunnen zich kosteloos inschrijven. Wat Madeleine betreft is dat een echte aanrader voor iedereen die zelf regelmatig op de weg zit of medewerkers in dienst heeft, die veel kilometers maken. “Voor iedereen die veiligheid hoog in het vaandel heeft staan, is de voorstelling eigenlijk ‘verplicht’. Het heeft impact, doordat je je identificeert met de verteller. Vervolgens kun je naar aanleiding van de voorstelling op een goede manier met elkaar in gesprek gaan. Ik hoop dat het er uiteindelijk toe zal leiden, dat je elkaar kunt aanspreken op het gebruik van je smartphone in het verkeer. Autogordels vinden we inmiddels normaal, net als niet drinken als je de weg op gaat. Wij hopen dat ook het gebruik van je smartphone in het verkeer iets wordt wat je eenvoudigweg niet doet.”

Kom naar één van de voorstellingen in Zeeland

  • 7 februari 2023 15:30 – 17:00, Scheldehof Filmtheater in Vlissingen
  • 14 februari 2023 19:30 – 21:00, Scheldetheater in Terneuzen
  • 28 februari 2023 19:30 – 21:00, ’t Beest in Goes
  • 2 maart 2023 19:30 – 21:00, Filmtheater (FiZi) in Zierikzee

Schrijf je in via www.rovz.nl/smart

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement