Vers van de pers Vers van de pers

Auto van de week

Kia Ceed 1.4 T-GDi DynamicLine

2020
141pk (104KW)
Automaat
27368 km
Benzine
Hatchback

€ 24945,-

Bekijk deze auto op www.autozeeland.nl
chevron

Syrische Ahmad leerde snel Nederlands en vond een baan

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

De 33-jarige Ahmad Al Taleb vluchtte drie jaar geleden voor de oorlog in Syrië naar Nederland. Hij woont nu met zijn gezin in Yerseke. Inmiddels werkt hij al bijna een jaar als beveiliger bij het stadskantoor in Goes. Dat een vluchteling zo snel een baan vindt, is bijzonder volgens Vluchtelingenwerk.

Vaak zit een taalbarrière in de weg als vluchtelingen een baan zoeken. Ahmad pakte het Nederlands snel op. "Ik ben naar de taalschool geweest, maar dat alleen is niet genoeg. Je moet veel met Nederlandse mensen praten."

Geschiedenisleraar
In Syrië was Ahmad geschiedenisleraar, maar de weg om hier aan de slag te gaan in die functie was lang. "Dan had ik nog jaren terug naar school gemoeten. Ik heb een gezin en wilde snel financieel onafhankelijk worden."

En dus koos Ahmad voor wat anders. "Ik hoorde van een vriend dat beveiliger een goed beroep was en ook haalbaar. Inmiddels heb ik mijn theorie-examen gehaald en ben ik nu bezig met de praktijk. Veel mensen hebben mij geholpen om mijn doel te bereiken."

Jobcoach
Eén van die mensen is Irene Fierloos. Ze is jobcoach bij Vluchtelingenwerk De Bevelanden. "Ik ben eerst met Ahmad in gesprek gegaan over zijn achtergrond. Gelukkig wist hij goed wat hij wilde. Daardoor kon hij al snel starten met de opleiding tot beveiliger."

Ahmad kon aan de slag bij Elie Beveiliging in Goes. Via dat bedrijf werkt hij nu in het stadskantoor van Goes waar hij ook veel facilitaire werkzaamheden doet. "Ik ben heel blij, dit werk past goed bij mij. Ik hou ervan om mensen te helpen."

Voorbeeld voor anderen
Beveiliger Sander Elderhorst is een collega van Ahmad. Hij werkt ook op het stadskantoor in Goes. "Ik vind dat hij het heel goed doet. Ahmad pakt alles snel op en is behulpzaam. Hij is een voorbeeld voor andere vluchtelingen die in Nederland iets willen bereiken."

Irene Fierloos van Vluchtelingenwerk vindt Ahmad ook een inspiratie voor anderen. "Het is erg knap hoe snel hij de taal heeft geleerd. Hij wil heel graag en neemt zelf initiatieven. Op die manier is hij al ver gekomen."

Tachtig vrijwilligers tekort
Vluchtelingenwerk De Bevelanden heeft een groot tekort aan vrijwilligers die mensen als Ahmad kunnen bijstaan. "We hebben alleen al op de Bevelanden tachtig mensen nodig. De instroom van vluchtelingen is afgelopen jaren groot geweest. Mensen die deze mensen willen helpen bij het leren van de taal of het vinden van werk, zijn dus van harte welkom."

Bron en foto's afkomstig van Omroep Zeeland. 

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement