Auto van de week

Kia Niro 1.6 GDi Hybrid DynamicLine

2017
pk (KW)
Automaat
54459 km
Hybride benzine
SUV

€ 21945,-

Bekijk deze auto op www.autozeeland.nl
chevron

We vormen ‘legers’ van zwaluwen, baarzen en vleermuizen

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

“Traas Nature Care is de jongste activiteit binnen ons bedrijf. Met deze afdeling zetten we in op een milieuvriendelijke vorm van bestrijding met behulp van planten en dieren. Daar ligt mijn hart. Inspiratie haal ik onder andere uit het gedrag van de ruim driehonderd dieren die we thuis opvangen. Daar doe ik veel kennis op die in het werk van pas komt. Wat zeg ik, werk? Voor mij voelt dat niet zo.”

Komende oktober is het 25 jaar geleden dat Peter Traas zijn bedrijf, gericht op ongediertebestrijding, startte. Het was destijds een stap in het ongewisse, maar wel één die hij met veel plezier maakte. “Ik werkte bij een supermarkt in Kwadendamme en daar liep natuurlijk weleens een muis. Ook zag ik in de oude boerenschuur van mijn oma houtworm zitten. Dat fascineerde me. Ik besloot minder voor mijn baas te gaan werken en te starten met een eigen bedrijf. Dat deed ik aanvankelijk met een brede focus, namelijk als onderhoudsbedrijf. De familie Traas staat niet voor niets bekend als bomenzagers. Gaandeweg richtte ik me steeds meer op ongediertebestrijding.”

Diplomering was boost voor het bedrijf
De bestrijding van ongedierte nam een vlucht toen in 2001 een diploma wettelijk verplicht werd. Peter investeerde ruim zeven duizend gulden voor dat papiertje en daarmee gaf hij een boost aan zijn bedrijf. “We konden ons profileren als gecertificeerd bedrijf.” Helaas was 2001 ook het jaar waarin hij bijna letterlijk geveld werd door een vallende boom. “Ik zat maanden in de lappenmand. Het was in die periode erop of eronder. Ik besloot twee jonge jongens aan te nemen om het bedrijf draaiende te houden. Toen ik eenmaal weer op de been was, was groei noodzakelijk om iedereen aan het werk te kunnen houden. Dat lukte! Leuk is dat één van die jongens nog steeds bij ons werkt, inmiddels als bedrijfsleider.”

Franchiseorganisatie
Toen gaandeweg ook landelijke aanvragen binnendruppelden, besloot Traas een franchiseorganisatie op te zetten. “Doordat we op iedere klantvraag ‘ja’ antwoordden, hadden we behoefte aan expansie. Uiteindelijk hadden we in iedere provincie een franchisenemer en deden grote landelijke bedrijven, zoals supermarkten een beroep op ons. Toch heb ik besloten dit weer af te bouwen. Met onze ‘soft franchise’ was er teveel ruimte voor discussie. Dat werkte niet. Ik heb daarop een bedrijf in Hoorn gekocht, van waaruit we Noord-Nederland bedienen. Daarnaast zijn er nog twee franchisenemers in het zuiden van het land.”

Bedrijfsactiviteiten
Momenteel telt Traas Ongediertebestrijding circa 76 medewerkers. Zij werken binnen drie afdelingen. “Traas Ongediertebestrijding houdt zich bezig met het voorkomen, bestrijden en weren van alle soorten ongedierte. We doen dit hoofdzakelijk bij bedrijven, maar ook voor particulieren. Het opstellen van hygiëne- en ongediertepreventieplannen is een belangrijk aspect binnen deze afdeling”, legt Peter uit. “Met de afdeling Building Care richten we ons op gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan vogelwering op gebouwen of het bestrijden van houtworm. Heel specifiek valt onder deze afdeling ook het repareren van verrotte balken. Dat doen we momenteel bijvoorbeeld bij de molen van Goes.”

Nature Care  
Zoals gezegd richt Nature Care zich op milieuvriendelijke bestrijding. Peter vertelt over een vakantiepark in Nieuwvliet waar veel overlast van spinnen was. “Er was daar een vijver met stilstaand water en geen vissen. Dit trok muggen aan en dat is uitstekend voedsel voor spinnen. Wij hebben geadviseerd vissen uit te zetten en voorzieningen op te hangen voor vleermuizen en gierzwaluwen. Het is bijna een compleet leger waarover je nadenkt, inclusief marine en luchtmacht”, vertelt Peter lachend. “Zo hebben we ook oplossingen voor de eikenprocessierups en de buxusmot. Daarbij gebruiken we ook planten en zetmeel.”

Toekomst
Nu de eerste 25 jaar bijna zijn afgetikt, kijkt Peter vooral vol vertrouwen vooruit. “We groeien nog steeds, maar ik vind het belangrijk om ons weer even te bezinnen. Ik zie dat automatisering zijn intrede doet, óók in de bestrijding. We werken bijvoorbeeld met slimme camera’s die muizen herkennen en vangmethoden op afstand. Die ontwikkeling gaat verder en daar gaan we mee. Ik prijs me gelukkig met de medewerkers die we hebben. We vormen samen een ijzersterk team en zijn klaar voor de toekomst.”

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement