Vers van de pers

PGA wedstrijd Monday Tour in Goes

PGA wedstrijd Monday Tour in Goes

Op maandag 2 augustus wordt er op De Goese Golf in samenwerking met de PGA Holland (De Professional Golfers Associatie Holland is een Nederlandse organisatie die de professionalisering van de golfsport nastreeft.) een golfwedstrijd gehouden. De wedstrijd  “Monday Tour” is een wedstrijd voor golfprofessionals en golfprofessionals in opleiding.

Lees meer...
Zeeuws Mobiliteitsteam helpt coronawerklozen weer aan een baan

Zeeuws Mobiliteitsteam helpt coronawerklozen weer aan een baan

Sinds 19 juli is het Zeeuws Mobiliteitsteam (ZMT) operationeel. Het heeft de opdracht om werknemers die als gevolg van de coronacrisis bedreigd worden met ontslag en werkzoekenden die vanaf 12 maart 2020 door de coronamaatregelen werkloos zijn geworden weer aan een baan te helpen. Dit door de inzet van coaching, training en scholing (waaronder Praktijkleren in het mbo).

Lees meer...
Zeilen in Zeeland? Dat doe je met SailForce!

Zeilen in Zeeland? Dat doe je met SailForce!

Niets is zo ontspannend als een frisse neus halen op de Oosterschelde. De zilte geur, de wind en de weidsheid van het water, het is iedere keer weer een belevenis. Schipper Marco van Dijke verzorgt met zijn bedrijf SailForce unieke zeiltochten, teamactiviteiten en groepsarrangementen in Zeeland. Met SailForce zeil je vanuit Wemeldinge zo de Oosterschelde op, met één of meerdere sportieve kajuitjachten. Zeilervaring is niet nodig, dus scheep in en stap aan boord.

Lees meer...

Agenda
bekijk alles

Medisea

Medisea

Medisea organiseert haar eerste congressenreeks voor academici in de zorg, in het mooie Zeeland. Op twee toplocaties in Zeeland zijn diverse interessante sprekers te zien op het gebied van complexe ouderenzorg vraagstukken. De accreditatie voor deelname aan het congres zal voor u geregeld worden.

Lees meer...
TZW’s Prinsjesdag

TZW’s Prinsjesdag

Ondernemersvereniging Terneuzen Zuidwest (TZW) gaat eraan beginnen: Prinsjesdag 2021!

Lees meer...

We zitten op de goede weg

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

Natuurlijk, AMZ Borssele de KLM van Zeeland noemen, streelt hem, maar directeur Ries Spruit zelf zal dat vergelijk nooit maken. “Wat wel klopt is dat we één van de toonaangevende touringcarbedrijven in Zeeland zijn. En inderdaad, onze 50 touringcars én medewerkers kun je beter vergelijken met de kwaliteit van de KLM dan met die van een prijsvechter. Corona heeft er serieus ingehakt. We hebben moeten reorganiseren en stappen moeten zetten, die je liever niet zet. Onze veelzijdigheid en wendbaarheid heeft ons er doorheen geholpen.”

Wie voor de eerste keer bij AMZ Borssele aankomt, staat versteld van de grootte van het bedrijf. Hier staan werkplaatsen vol met bussen, trucks, trailers en landbouwvoertuigen. Klaar voor onderhoud en/of reparatie, de industriële spuiterij, APK keuringsstation voor auto's, bussen en vrachtwagens of de gespecialiseerde aircoservice. Als je over het terrein loopt, is de liefde voor de techniek haast voelbaar.

Familiebedrijf
AMZ Borssele is een familiebedrijf. Jan de Muynck, Kees de Muynck en Ries Spruit vormen de tweede en derde generatie die in het bedrijf actief is. De vierde generatie dient zich aan. “Het bedrijf is in 1923 gestart met lijndiensten. Later kwam daar groeps-, taxivervoer en toeristisch vervoer bij. Om onze eigen vloot te kunnen onderhouden, werd een technisch bedrijf gestart. Inmiddels werkt De Muynck Techniek al lang niet meer uitsluitend voor het eigen touringcarbedrijf. Het bedrijf heeft een brede klantenkring. Deze veelzijdigheid heeft ons tijdens de coronapandemie enorm geholpen. Plus het feit dat we ons als familiebedrijf altijd hebben gefocust op continuïteit. Hierdoor konden we tegen een stootje.”

Slapeloze nachten
Corona hakte erin, plots stond vrijwel het hele wagenpark stil. Ries spreekt van een zware klap. De eerste weken, toen alles werd geannuleerd, waren er slapeloze nachten. “Pas toen we een goede liquiditeitsprognose konden maken, wisten we wat ons te doen stond”, blikt Ries terug. “Dat we er doorheen komen, heeft met een aantal factoren te maken. Allereerst, zoals gezegd, onze focus op continuïteit. Daarnaast is onze veelzijdigheid een enorme pre. Voor het touringcarbedrijf hebben we andere markten kunnen aanboren, zoals leerlingenvervoer, trein-vervangend vervoer en versterking van het openbaar vervoer. De Muynck Techniek hield een goede orderportefeuille. Verder zijn we natuurlijk blij met de coronasteunmaatregelen en de afspraken die we konden maken met financiers. Het belangrijkste is het personeel geweest. We konden er niet aan ontkomen het bedrijf in te krimpen. Dit had ingrijpende beslissingen tot gevolg. We zijn dankbaar dat onze medewerkers vertrouwen hebben gehouden, zich flexibel hebben opgesteld en begrip hadden voor de bijzondere situatie.”

Magere jaren
Inmiddels ziet Ries de aanvragen voor busvervoer weer langzaam toenemen. In die zin lijkt het bedrijf de draad weer te kunnen gaan oppakken. Op dit gebied is er veel mogelijk. AMZ Borssele biedt een eigen reisprogramma aan voor individuele reizen en groepsreizen, die onder andere zijn bestemd voor verenigingen en bedrijven. “Normaal gezien werken wij ook voor opdrachtgevers van buiten Europa. Ik verwacht dat die opdrachten pas in de loop 2022 zullen starten. Om die reden houd ik rekening met nog een paar magere jaren. In deze afgeslankte vorm kunnen we voorlopig verder en als de vraag aantrekt, zullen we weer kunnen opschalen.”

Veilig reizen
Ries hecht eraan om te wijzen op de veiligheid van busreizen. “Als iets duidelijk is geworden, is dat de touringcar nog steeds het veiligste vervoersmiddel op de weg is. De branche heeft steeds alles bijgehouden voor bron- en contactonderzoek en er is mij niet één geval bekend waarbij de touringcar de besmettingshaard was. Wat onze eigen touringcars betreft, het klimaatsysteem zorgt voor een continue, gefilterde luchtstroom. Ons eigen technisch bedrijf zorgt bovendien dat de airco en het ventilatiesysteem extra worden schoongehouden.”

Oude glorie herstellen
Terugkijkend concludeert Ries dat de coronapandemie een uitdagende crisis is in de bijna 100-jarige geschiedenis van het bedrijf. “Het bedrijf heeft ook de Tweede Wereldoorlog doorstaan. Heel eventjes zaten we nu qua werkvolume terug op het niveau van vóór de oorlog. Inmiddels durf ik te zeggen dat het enerverend en leerzaam is om te ervaren hoe ons bedrijf zich opnieuw weet op te richten. Het geeft energie om alles op alles te zetten om het bedrijf in de oude glorie te berstellen. We zitten wat dat betreft op de goede weg.”

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes