wijzijnzeelandzakelijk

Gooische vrouw vs. Zeeuwse nuchterheid

De Zeeuwse familierecht-specialist Sarah Köller is sinds december ook werkzaam in Het Gooi. Haar partner ter plaatse is psychologe Kelly Weekers (voormalig Miss Nederland). Na een paar maanden samenwerken is het tijd dat de dames elkaar beter leren kennen. Ga maar eens goed zitten voor dit vermakelijke duo-interview…

Sarah: Wat wilde je later worden toen je nog een klein meisje was?

Kelly1Kelly: Dolfijnentemmer! Maar ik heb uiteindelijk nooit met dolfijnen gezwommen want ik realiseerde me, toen ik eenmaal ouder werd, dat dolfijnen eigenlijk enkel in gevangenschap met mensen zwemmen. Ik heb één keer het geluk gehad in Egypte met wilde dolfijnen te zwemmen. Ik werd overvallen tijdens het snorkelen en ze zijn 45 minuten bij mij gebleven, zo gaaf!

De overeenkomst met psychologie is misschien dat ik nu mensen probeer te temmen. Ik heb me altijd geïnteresseerd in de psychologie en hier veel over gelezen. Toch twijfelde ik tussen rechten en psychologie. Psychologie vond ik eigenlijk een beetje geitenwollensokkenachtig. In de praktijk bleek ik rechten juist heel saai te vinden. Ik viel in slaap boven mijn boeken.

Ik heb gestudeerd aan de universiteit van Maastricht en ben ook lid geweest van een dispuut. Een ontgroening hoorde erbij. Hard werken, maar het was het waard! Terugkijkend is de studententijd wel een hele mooie periode. Wel de zelfstandigheid, maar niet de verantwoordelijkheid van het volwassen leven. Daarna krijg je dat niet meer terug!

Kelly: Wilde je altijd al familierecht advocaat en mediator worden?

Sarah: Vroeger wilde ik journalist of archeoloog worden omdat ik er van houd om dingen te onderzoeken en de geschiedenis van zaken te weten. Toen ik eenmaal ging studeren besloot ik toch voor rechten te kiezen, omdat ik het belangrijk vind om een vak uit te oefenen waarmee ik in mijn eigen onderhoud kan voorzien. Ik heb gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Ik ben nooit bij een vereniging gegaan. Vroeger was ik bang dat een ontgroening verplicht was als je zou studeren. Gelukkig bleek dit niet het geval. Het idee dat je moet toestaan dat mensen je afzeiken om ergens bij te mogen horen staat mij heel erg tegen. Wel leuk om van jou te horen dat er ook positieve ontgroeningen bestaan. Ik ben wel bij de Wetwinkel aangesloten geweest. Dat is een groep studenten die gratis rechtshulp verstrekt. Verder heb ik stage gelopen bij de Gemeente Amsterdam, om wat meer te leren over bestuursrecht en de advocatuur. De advocatuur heeft mij toen gegrepen en ik wilde eigenlijk niks anders dan advocaat worden hetgeen ook is gebeurd. De keuze voor familierecht heeft denk ik met de echtscheiding van mijn ouders te maken.

,,De modellenwereld heeft me alleen nog maar duidelijker laten inzien dat het innerlijk zó veel belangrijker is dan het uiterlijk. De oppervlakkigheid van het modewereldje ging me na verloop van tijd enorm tegenstaan!” • [Kelly Weekers]

Sarah: Je bent Miss Nederland geweest, hoe is dat zo gekomen?

Sarah1Kelly: Naast mijn opleiding heb ik eigenlijk altijd modellenwerk gedaan. Ik ben op mijn vijftiende hiermee begonnen. Ik ben 1.80 meter lang, dus met een beetje make up zag je niet dat ik nog maar vijftien jaar oud was. Toen ik een jaar of twintig was zag ik een oproep voor verkiezing van Miss Nederland. Hierbij werd gezegd dat het bijna de Miss Randstad verkiezing was, omdat er geen meiden uit de provincie meededen. Ik heb me toen als ‘trotse’ Limburgse aangemeld en ben na Miss Limburg, Miss Nederland Universe geworden en heb meegedaan aan de Miss Universe verkiezing in Brazilië. Daar zat ik als vertegenwoordiger van Nederland voor het eerst in 20 jaar bij de top 15, best bijzonder natuurlijk! Mijn bachelor Psychologie had ik toen net afgerond en ik heb er voor gekozen om een jaar lang alleen maar modellenwerk/Miss Nederland werk te doen. Het is een harde wereld en je leert er veel van. Ik ben in deze periode echt zelfstandig geworden, je moet het grotendeels toch maar alleen uitzoeken omdat je veel aan het reizen bent. Ook in mijn huidige vak als psycholoog heb ik veel aan deze ervaring gehad. Ik heb veel mensenkennis opgedaan, ik ben in een rap tempo volwassen geworden en heb veel geleerd over zelfbeeld, de kracht en ook de kwetsbaarheid hiervan. En daarbij heeft het me alleen nog maar duidelijker laten inzien dat het innerlijk zó veel belangrijker is dan het uiterlijk. De oppervlakkigheid van het modewereldje ging me na verloop van tijd enorm tegenstaan!

Kelly: Je hebt twee boeken geschreven “Scheiden” en “Trouwen”. De reden van het boek “Scheiden” ligt wat meer voor de hand maar waarom heb jij een boek over “Trouwen” geschreven?

Sarah: Bij de scheiding van mijn ouders zag ik dat, ondanks de beste bedoelingen, het mensen vaak veel moeite kost om tot afspraken te komen en dat er over en weer veel spanning en stress is. Om deze reden heb ik het boek ‘Scheiden’ geschreven. Mensen in stress luisteren niet goed. Daarom is het goed dat ze het boek hebben. Alles wat de mediator vertelt, alles wat ze zouden moeten weten in hun situatie staat erin. Mensen kunnen het in hun eigen tijd in hapklare blokken nalezen.

Veel ongenoegen en spanning wordt veroorzaakt doordat mensen eigenlijk niet goed weten op welke wijze ze zijn getrouwd. Dit is eerder regel dan uitzondering. Mensen hebben geen houvast aan de regeling die ze dachten te hebben. Om deze reden heb ik het boek ‘Trouwen’ geschreven.

Voor sommige mensen kan het goed zijn onder huwelijksvoorwaarden te trouwen terwijl voor andere mensen een gemeenschap van goederen meer voor de hand ligt. Het is dan wel van belang dat mensen weten wat het inhoudt. Ik wilde eigenlijk zowel het onderwerp ‘scheiden’ als het onderwerp ‘juridisch regelen van je huwelijk’ bespreekbaar maken.

Sarah: Jij gaat ook trouwen! Weet je al wanneer en welke andere spannende dingen er voor jou in het verschiet liggen?

KellyKelly: Wanneer de grote dag is weten we nog niet. Het lijkt mij ook leuk om lang verloofd te zijn. Een van mijn filosofieën is dat je je hoogtepunten moet spreiden. Ik ga lekker genieten van het verloofd zijn en als dat weer een beetje gewoon wordt dan is het tijd voor het huwelijk. En maak je geen zorgen, wij zullen je boek ‘Trouwen’ van te voren goed lezen.

Verder wil ik bezig blijven in de praktijk, schrijven en zorgen dat er meer aandacht komt voor psychologie. Ik wil psychologie uit de taboesfeer halen. Mensen denken vaak dat ze een perfect leven moeten hebben. Dit wordt via social media alleen maar meer versterkt, omdat mensen eigenlijk alleen posten wat er allemaal super geweldig is en op welke prachtige plekken ze zijn geweest. De realiteit is dat het leven niet perfect is en dat psychologische hulpverlening goed van pas kan komen om zaken even bij te sturen als het nodig is.

,,Als we uit elkaar gaan, weten we in ieder geval allebei op welke wijze bepaalde zaken dan geregeld zullen moeten gaan worden. Het zou veel leed schelen als meer mensen hierover van te voren beter durven na te denken.” • [Sarah Köller]

Kelly: Jij bent de hele dag bezig om mensen te helpen die gaan scheiden. Ben je zelf getrouwd?

Sarah: Ja, ik ben zelf getrouwd en voordat ik ging trouwen heb ik goed nagedacht over de wijze waarop dat zou moeten gaan gebeuren. Hier hebben wij, mijn man en ik, een bewuste keuze in gemaakt. Hierbij geldt dat we van te voren inderdaad na hebben gedacht over de mogelijkheid dat we mogelijk in de toekomst uit elkaar zouden kunnen gaan. Nou hoop ik niet dat dat ooit gebeurt maar als dat gebeurt weten we in ieder geval allebei op welke wijze bepaalde zaken dan geregeld zullen moeten gaan worden. Het zou veel leed schelen als meer mensen hierover van te voren beter durven na te denken. Hierin zit een overeenkomst tussen onze missies, jij wil psychologische problemen uit de taboesfeer halen. Ik wil hetzelfde doen voor openheid en aandacht voor de juridische gevolgen van het huwelijk.

Sarah: Ik kom vaak vrouwen tegen die na hun huwelijk hun academische opleiding in de wilgen hangen om thuis te blijven voor de kinderen. Blijf jij een zelfstandige vrouw als je straks trouwt en misschien kinderen krijgt?

Sarah2Kelly: Ja! Vooropgesteld vind ik dat ieder dat zelf moet weten. Als je thuis wilt blijven voor de kinderen of waarvoor dan ook, moet je dat vooral doen en als je 80 uur per week wilt werken, ook prima. Ik zie het meer in een combinatie, want 80 uur werken is niets voor mij maar 80 uur moederen is ook niks voor mij. Ik houd van mijn vak en ik vind het belangrijk om een passie en een doel te hebben buiten mijn relatie. Het is tevens een fijn idee dat ik zelfstandig ben en dat ik het ook in mijn eentje zou kunnen rooien als dat ooit zou moeten. Niet omdat ik zo feministisch ben, maar omdat ik geen reden kan bedenken waarom ik maar de hele dag thuis zou gaan zitten terend op de zak van mijn verloofde. Voor mijn gevoel wordt mijn wereld dan zo klein, daar krijg ik de kriebels van. De sleutel tot een gelukkig leven is voor mij een goede combinatie tussen werken en gezin. Je ziet dat depressie vaak gekoppeld is aan werkeloosheid. Mensen die geen doel hebben, geen plichten, geen plek waar ze worden verwacht en worden gemist als ze er niet zijn, worden sneller depressief dan mensen die een plek hebben binnen de maatschappij waar zij hun bijdrage leveren.

Kelly: Jouw kantoor is gevestigd op Walcheren in Zeeland en nu ook in Laren Noord-Holland. Waarom de stap naar het Gooi?

Sarah: De stap naar het Gooi heb ik gezet om meer zichtbaar te worden. Ik zou graag in heel Nederland op willen treden als mediator. Hiervoor heb ik een centrale plek nodig. Verder ben ik bezig met het ontwikkelen van opleidingen met Jaantje Thiadens, ACT therapeut uit Amersfoort. Ook hiervoor is het fijn om vanuit Laren een uitvalsbasis te hebben.

Verder vond ik de samenwerking met jou als psycholoog een belangrijke pré voor mijn keuze om ook in Laren een vestiging te openen. De advocatuur en zeker in het familierecht is niet een strikt juridische bezigheid. Emoties spelen een zeer grote rol en goede begeleiding hierbij kan het juridische proces veel soepeler laten verlopen. En niet onbelangrijk ik houd ervan om de boel af en toe eens lekken op te schudden en het anders te doen.

,,Het wordt echt tijd dat psychologische hulp als heel gewoon wordt gezien, als deel van een gezond leven.” • [Kelly Weekers]

Sarah: Wat is je visie voor de psychologenpraktijk? Jij bent geen doorsnee psycholoog en houd denk ik ook wel van wat reuring, toch?

SarahKelly1Kelly: Zeker, ik ben met hele spannende dingen voor tv bezig maar daarover mag ik nu helaas nog niets vertellen. Ik wil mijn praktijk blijven combineren met mijn schrijfwerk en tevens ben ik bezig met het schrijven van trainingen voor kinderen, jongeren, ouders en leerkrachten. Ik heb een duidelijke visie over hoe faalangst, depressie en een laag zelfbeeld meer preventief kunnen worden aangepakt. Onder andere door middel van het geven van voorlichting over (het herkennen van) negatieve groepsdynamieken en de gevaren van social media. Ik zit nu aan de andere kant, als het ‘kwaad al is geschied’ en het lijkt mij mooi om deze kennis in te zetten ter preventie van dergelijke problemen.

Het wordt echt tijd dat psychologische hulp als heel gewoon wordt gezien, als deel van een gezond leven. Ik werk veel met de cognitieve gedragstherapie en de oplossingsgerichte therapie. Ik vind het belangrijk dat ik mensen een prettige plek bied waar ze zich thuis voelen en privacy ervaren. Mijn visie is dat persoonlijke aandacht en het hebben van een goede vertrouwensband bepalend is voor de resultaten van een coachingstraject en daarmee het geluk van de persoon die bij je op je bank zit. Ik merk dat wij hiermee als Weekers & Broekhuizen iets bieden wat niet gangbaar is, cliënten ervaren onze trajecten echt als een verademing. Kwaliteit boven kwantiteit vind ik een must, zeker wanneer het gaat om geestelijk welzijn en ik ben dan ook zeer trots dat wij dit kunnen bieden!

Kelly: Wat is de visie voor de toekomst van jouw kantoor?

Sarah: Mijn eigen werkwijze in het kader van de scheidingsbemiddeling verder ontwikkelen. Ik vertelde al dat ik hierover opleiding geef aan andere advocaten. Dit gaat over een nieuwe manier van bemiddelen in scheidingszaken. Wij zijn nu bezig om deze techniek verder te ontwikkelen. In de toekomst misschien een boek…, een bloeiende praktijk op Walcheren en in het Gooi. Het beste uit beide werelden.

Sarah: Wat zie jij als de meerwaarde van onze samenwerking?

Kelly: Het beste uit beide werelden geldt niet alleen geografisch. Onze vakgebieden liggen in het verlengde van elkaar. Wij vullen elkaar mooi aan, kunnen elkaar ondersteunen waar nodig! Ik zoek naar samenwerkingen die niet voor de hand liggen en toch een meerwaarde bieden. Het is het mooist, zowel zakelijk als privé, als je samen meer bent dan twee.

Meer weten of Sarah of Kelly? 

Volg Sarah Köller 

INTWFB

Volg Kelly Weekers

INTWFB

Tags

Related Articles

Geef een reactie