wijzijnzeelandzakelijk

Het Badhuis in Middelburg

Nog één bureau voor een creatief ondernemer

Steeds meer ZZP’ers kiezen voor een collectieve werkplek. Want alleen is toch maar alleen. In Middelburg is een stel gedreven freelancers een nieuw samenwerkingsverband gestart, in een voormalige galerie. Ze hebben daar tien betaalbare werkplekken gerealiseerd waarvan nog één bureau beschikbaar is. Voor de snelle beslisser, want het pand van twee verdiepingen vulde zich rap. Het was er namelijk nog niet echt in Zeeland: een combinatie van een kantoor en een creatieve broedplaats. Maak kennis met Het Badhuis Middelburg.

Betaalbaar werken

Begin 2016 kwamen ze samen: vormgever Anne van Riet, fotograaf Marcel Kentin en webdeveloper Thomas Filius. Ze noemden zich ‘De Compagnie’ en vormden een creatief collectief. Ieder met zijn eigen zaak, maar door samen te werken en kennis te delen konden ze groeien als ondernemer. Ze begonnen in een kantoor in de Lange Geere en vestigden zich al snel een paar meter verderop, in een voormalige lunchroom aan het begin van de Geerepassage. Destijds een vrij desolaat stuk Middelburg, nu een levendig overdekt winkelstraatje. De ruimte werd snel te klein dus schoof het collectief in november 2017 weer een paar meter op in de stad, naar een kantoor in de Zusterstraat. Ze vormden een stichting en betrokken meer gelijkgestemde ZZP’ers bij hun plan: het realiseren van betaalbare werkplekken in hartje Middelburg, speciaal voor creatieve ondernemers.

Toegepaste kunst en innovatie

Badhuis Middelburg 1960De nieuwe naam werd Het Badhuis, want in de naoorlogse Zusterstraat was onderin de straat een openbaar badhuis gevestigd. Daarna werden het woningen, die samengevoegd werden tot de Walcherse redactieruimte van de PZC. In 1998 volgde De Vleeshal, die op nummer 7 extra tentoonstellingsruimte en kantoren had. Van hedendaagse kunst ligt de focus nu op toegepaste kunst en innovatie. Met veel creatieve disciplines in huis: fotografie, vormgeving, webdesign, branding, copywriting, content creation en diverse slimme toepassingen van IT. Tweehonderd vierkante meter aan kantoor én creatieve broedplaats, dankzij een multifunctionele ruimte/studio en open werkplekken.

Gelijkgestemden

Tien in totaal, en daar is bewust voor gekozen. Tekstschrijver Marloes Matthijssen, die ook toetrad: “een initiatief als Dok41 is heel mooi maar ook grootschalig. Wij hebben bewust gekozen voor een persoonlijke sfeer. Met werkplaatsen voor gelijkgestemden, voor een langere termijn. En dus niet voor flexplekken. Want een belangrijk doel van Het Badhuis is het delen van kennis en ervaring. Saamhorigheid, maar toch je eigen koers kunnen varen.

Matthijssen: “Als ZZP’er ben je vaak maar alleen. Acht jaar geleden leek het me super, een eigen werkplek op zolder. Geen reistijd, zelf je werktijden bepalen. Een ideale situatie voor als je kinderen hebt. Toch bleek ik na een paar jaar freelancen simpele dingen te missen: een praatje bij het koffiezetapparaat, eigenzinnige mensen om ideeën mee uit te wisselen. Als zelfstandige moet je er zelf voor zorgen dat je creativiteit geprikkeld wordt. En dat je je ontwikkelt in je vakgebied. Thuis zat ik soms dingen uit te stellen. Nu in het Badhuis werk ik veel effectiever: ik kom om te werken en kan ook de deur weer achter me dicht trekken. Het gaf me rust maar ook inspiratie: je kunt altijd even vragen hoe de andere freelancers dingen aanpakken. En al die creatieve breinen bij elkaar, daar gaat je eigen verbeeldingskracht ook harder van stromen”.

Liefde voor het vak

Badhuis MiddelburgDe kracht van het collectief werd meteen duidelijk: samen hebben ze de oude galerie opgeknapt, ramen teruggebracht op de bovenverdieping, alles fris gewit en aangekleed met oversized planten van overbuur Plantaardig. In de maanden dat het Badhuis open is zijn er al diverse samenwerkingsprojecten gestart. Samen met andere ZZP’ers is er ook een nieuw Zeeuws broodfonds opgericht, Zuunig op Mekaar.

Het Badhuis is nu het thuishonk voor negen ondernemers en biedt tweehonderd vierkante meter aan werkruimte, over twee verdiepingen. Met een keukentje, vergaderruimtes, een zonnig balkon en een studio. Ook is er rekening gehouden met ruimte voor stagiairs, om de liefde voor het vak te delen en over te kunnen dragen aan een volgende generatie. Er is nog één werkplek beschikbaar voor een eigenzinnige Zeeuwse ZZP’er. Iemand die gelooft in de kracht van samenwerking en blij wordt van een betaalbare werkplek in hartje Middelburg. Wil je meer weten over dit nieuwe initiatief? Kijk dan op www.badhuismiddelburg.nl voor alle informatie.

Stichting Badhuis Middelburg
Zusterstraat 7
4331 KG Middelburg
0118 – 79 45 11
info@badhuismiddelburg.nl

Tags

Related Articles

Geef een reactie