Honderden kerstdiners voor thuis

Honderden kerstdiners voor thuis

Restaurants mogen dan gesloten zijn, in de keukens staat deze week druk op de ketel. De keukenbrigades bereiden sinds maandag honderden bestellingen voor. Met kerst willen veel Zeeuwen zich niet uitsloven, maar wel iets lekkers op tafel zetten. Talloze restaurants bieden uitkomst met luxe afhaal kerstdiners.

Bij Alexander's Restaurant in Kerkwerve heeft chef-kok Alwin Steijger maandag de schort al voorgebonden. Hij prepareert een deel van de menu's, die vijf, zes en zeven gangen tellen. Patisserie en sous vide gegaard en vervolgens geseald vlees kan al ruim van te voren worden gemaakt. Met zestig bestellingen wordt het de hele week aanpoten, zegt eigenaresse Ingrid Tsakonis-Ettema.

Betsellingen boven verwachting
,,Die zestig orders zijn boven verwachting. Zo'n luxe kerstbox is ook nieuw voor ons. Afhalen past niet echt bij ons restaurant. Daarvoor zijn de gerechten net wat te complex en is ons menu te uitgebreid. Maar het is leuk om met de kerst wel iets voor je vaste gasten te doen.” En niet alleen dat. Voor elke dinerbox die wordt besteld, doneert Alexander's Restaurant een driegangenmenu aan de Voedselbank Schouwen-Duiveland. ,,Dat doen we samen met Spelt Bakkers in Bruinisse en World of Drinks in Middelburg. Ik vind dat je met kerst ook iets voor anderen mag doen. Als je als restaurant aan het eind van het jaar geen 200 tot 300 euro kunt missen, doe je waarschijnlijk iets niet goed.”

Zwijnhaas
Tsakonis gaat zelfs een stapje verder, want 60 menu's zijn onvoldoende om alle klanten van de voedselbank een likkebaardend kerstmaal te bezorgen. ,,Nee, daarom zijn het er in totaal 115. Je kunt toch moeilijk de helft wel en de andere helft geen menu schenken.” De mensen met een smalle beurs krijgen iets moois op het bord. Vooraf een pasteitje met kipragout, als hoofdgerecht zwijnhaas (van wild zwijn) en als toetje sorbetijs én appelbollen van Spelt Bakkers. World of Drinks levert per pakket een fles wijn. Tsakonis: ,,Ze gaan een heerlijk kerstdiner tegemoet.”

Het is minder luxe dan de reguliere kerstbox van Alexander's Restaurant, maar daar moet dan ook 79,50 tot 99,50 per persoon voor worden betaald. Echt veel gaat Tsakonis er niet aan verdienen. ,,Je doet dit voor je gasten en ook voor je zelf. Het is ontzettend leuk om weer met het restaurant bezig te zijn. Dat mis ik enorm.”

Kerstgeschenk
Het restaurant stopt de gangen in een box die oogt als een kerstgeschenk. ,,Het is kerst hè, het moet er feestelijk uitzien.” Ook de inhoud mag er zijn. Prachtige, exquise producten, onderstreept Tsakonis. Van truffelroomsoep, hertenrugfilet tot een cocotte met drie soorten kaas, een compote van cranberries en crumble van noten. Klanten krijgen er een duidelijke handleiding bij. Ook kan de eigenaresse een instructievideo mailen. ,,Thuis hoeven klanten het alleen af te maken. Het kost een paar minuten per gerecht. In de pan of in de oven.” Maak er een feestje van, adviseert Tsakonis. ,,Dek een mooie tafel en trek feestelijke kleding aan.”

De Cleenne Mossel
Twintig kilometer oostwaarts is het keukenteam van De Cleenne Mossel in Bruinisse bezig met wat chef-kok Nando van As omschrijft als een ‘militaire operatie’. Negentig bestellingen voor de kerstbox zijn er toe nu toe binnengekomen. Van lokale inwoners tot toeristen die in een vakantiehuis op Aqua Delta vertoeven. Boven verwachting, glundert Van As. ,,Kijk, we zijn dit voorjaar tijdens de horecasluiting al begonnen met bezorgen en afhalen. Maar zo'n uitgebreid kerstmenu is nieuw voor ons. Dat vraagt een gedegen voorbereiding. Maar ik hou wel van die druk. Lekker gas geven. En dit is ook het enige wat we nu voor klanten kunnen doen. Het is een lichtpuntje in de corona-duisternis.”

Afgelopen maandag zijn de koks al aan de slag gegaan met het zes gangen tellende menu (47,50 euro). Van As: ,,Je begint met de patisserie, want die kun je invriezen. Daarna maak je de groente en de coquilles schoon. Verder hebben we al de kalfsrib sous vide gegaard en in porties verdeeld. Thuis hoef je het vlees alleen kort aan te bakken. Het is een kwestie van een kleurtje geven en de kalfsrib kan op tafel.” Kan het thuis misgaan? Van As denkt van niet. ,,We leveren er een duidelijke beschrijving bij hoe gerechten moeten worden afgemaakt. Bijvoorbeeld vlees moet je altijd laten rusten. Dan blijft het mals. Neem je tijd ervoor, is mijn advies. Ik hoop dat onze gasten gaan smullen.” 

Bron: bekijk de video op www.pzc.nl

Zeeland Zakelijk is een onderdeel van LMG strategie + creatie