Houd in het verkeer een beetje rekening met elkaar

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

Wie zaait… moet oogsten. Onder deze noemer voert het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) een oogstcampagne uit om zowel agrariërs, loonwerkers als alle andere weggebruikers bewust te maken van een veilige verkeersdeelname. Dat dat nodig is, merkt ook Jeroen Boonman. Hij heeft samen met zijn ouders een agrarisch bedrijf in Heinkenszand. “Ik zie regelmatig verkeersituaties waarvan ik denk: dat is niet veilig.”

Op het bedrijf van Jeroen worden hoofdzakelijk pootaardappelen, uien, suikerbieten en tarwe geteeld. Daarnaast telen ze snijbloemen. Naast het agrarisch bedrijf is Jeroen actief in de jongerenraad van Cosun en bestuurslid bij ZLTO, afdeling Borsele. “ROVZ benaderde onze ZLTO-afdeling met de vraag of we iemand kenden, die zou willen meewerken aan de campagne. Daardoor sta ik, als één van de deelnemende agrariërs, op de posters die bij deze campagne horen.”

Doel: 100% verkeersveiligheid
Tot en met november is het oogsttijd in Zeeland. Dat betekent dat ons eten weer van het land gehaald wordt. Zoals elk jaar is dat terug te zien in het verkeer. Op polderwegen bijvoorbeeld gaat het vaak genoeg maar nét goed. Daarom voert het ROVZ samen met ZLTO en Cumela een bewustzijnscampagne met als doel 100% verkeersveiligheid.

Levensgevaarlijk
Jeroen vertelt dat zijn bedrijf verschillende percelen heeft, waartussen hij regelmatig heen en weer rijdt. Veel verkeersbewegingen dus en daarbij signaleert hij regelmatig dat het beter kan en beter moet. “Mijn grootste ergernis is wel dat automobilisten enorm weinig geduld hebben. We rijden met trekkers, kiepers en plant- en zaaimachines en dat gaat nooit harder dan 40 kilometer per uur. Als je ziet hoe automobilisten je soms voorbij gaan, soms zelfs in een bocht of op een kruispunt, dan is dat echt levensgevaarlijk”, legt Jeroen uit.

Even laten passeren
Gevaarlijk is het in zijn ogen ook op de vaak smalle, kleine polderwegen. Zéker nu het daar, mede door het toenemende toerisme, alsmaar drukker wordt. “Ik vermoed dat weggebruikers denken dat ik makkelijk de berm in kan. Onze voertuigen zien er immers imposant uit. Maar vergis je niet, ik rijd soms met een brede spuit op een combinatie met dunne banden. Dan kan ik echt niet zomaar de berm in”, aldus Jeroen. “Ook met fietsers gaat het soms bijna mis. Zij blijven dan maar op het randje van de weg rijden met mij achter ze aan. Dat is erg gevaarlijk. Ze hoeven maar de macht over het stuur te verliezen en ze liggen voor me, met alle mogelijke gevolgen van dien. Mijn advies: stop even, laat me passeren en vervolg dan je weg.”

Bietenoogst
De oogst van de suikerbieten, tussen september en half november, is een periode met meer modder op de weg dan normaal. Modder of klei en regen zijn dé ingrediënten voor een verraderlijk glad wegdek, dat ongevallen kan veroorzaken. Bij oogstwerkzaamheden is het onvermijdelijk dat er modder op de weg komt. “We proberen vervuiling zoveel mogelijk te voorkomen, onder andere door de wegen schoon te maken. Automobilisten op hun beurt doen er goed aan vaart te minderen, want modderige wegen kunnen nu eenmaal gevaarlijk glad zijn.”

 Oog voor elkaar
In de ogen van Jeroen is het belangrijk om oog te hebben voor elkaar. Soms bijna letterlijk, vertelt hij. “Als ik een kieper achter de trekker heb hangen, heb ik – net als vrachtwagens- een dode hoek. Ik vind het belangrijk om dan even oogcontact te hebben: zie jij mij – zie ik jou? Probeer dat af te stemmen in plaats van er automatisch van uit te gaan, dat ik je wel zie.” Jeroen vertelt dat hij op zijn beurt ook rekening houdt met andere weggebruikers. “Natuurlijk weet ik dat sommige weggebruikers harder willen. Daarom probeer ik waar mogelijk aan de kant te gaan, zodat de auto’s achter me even kunnen passeren. Rekening houden met elkaar en begrip hebben voor elkaar, daar draait het om in het verkeer.”

Meer weten over ‘Wie zaait.. moet oogsten’?
De oogstcampagne maakt zowel agrariërs en loonwerkers als alle andere weggebruikers bewust van een veilige verkeersdeelname. De campagne bestaat uit vijf afleveringen die op landingspagina’s van de ROVZ website staan en korte video’s op Facebook en Instagram.
Kijk voor meer informatie op: www.rovz.nl/campagnes/wie-zaait-moet-oogsten

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement