Bekende Zeeuwen in het buitenland

Agenda
bekijk alles

HR Netwerk Zeeland organiseert 11 mei een kennismakingsevent

HR Netwerk Zeeland organiseert 11 mei een kennismakingsevent

HR Netwerk Zeeland ging vorig jaar live met haar online kennis-platform om Zeeuwse HR- betrokkenen met elkaar te verbinden en kennis uit te wisselen. Inmiddels hebben al ruim 300 leden zich aangesloten. Daarom vindt de organisatie het tijd om die leden nader met elkaar te laten kennismaken, tijdens een speciaal HR Netwerk Zeeland-event op dinsdagmiddag 11 mei.

Lees meer...

Ons Oostenrijkse leven? Hard werken en veel vrije tijd

De naam Johnny Hoogerland zullen de meeste Zeeuwen niet snel vergeten. Tien jaar geleden maakte hij als stoere Zeeuw naam tijdens de Tour de France van 2011. Fietsen doet hij nog steeds, maar nu in Oostenrijk. Pension Hoogerland biedt hem en zijn vrouw Gerda de ruimte om te leven zoals zij dat willen: veel tijd voor de kinderen en elkaar, prachtige natuur en genoeg mogelijkheden om sportief bezig te zijn. Natuurlijk, tussen al die bergen missen ze de zee weleens. “In dat geval pakken we de auto en zitten we in praktisch twee uur aan de Adriatische Zee.” Het leven is goed, daar in Karinthië.

Pension Hoogerland ligt in Karinthië, om precies te zijn in Velden am Wörthersee. Een naam die veel Nederlanders weinig zegt, maar voor Oostenrijkers dezelfde associatie heeft als bijvoorbeeld Scheveningen voor Nederlanders. Een plek dus voor vakantie en vertier. Dat bleek goed vorige zomer, toen Oostenrijkers door de lockdown vooral in eigen land vakantie vierden. Johnny: “Het was hier zo druk: we hadden iedere kamer wel drie keer kunnen verhuren.”

Zonnige zuiden
Even terug naar het begin. Of het einde, zo je wilt. Want toen Johnny zijn wielerloopbaan beëindigde, rees onherroepelijk de vraag: wat nu? Gerda: “Zelf werkte ik destijds bij een mediabedrijf. Johnny ging aan de slag bij wielerploeg Roompot, maar de functie paste niet echt bij hem. Langzaam groeide het idee dat we iets samen wilden doen. Omdat je in Nederland altijd afhankelijk bent van het weer, besloten we over de grens te kijken. Oostenrijk was voor mij bekend terrein. Ik kom uit een schaatsfamilie; de Weissensee bezochten we vroeger ongeveer ieder jaar. Om die reden zijn Johnny en ik in Karinthië gaan kijken. Eerst in de winter en daarna, tijdens onze huwelijksreis, in de zomer. Het beviel ons. Deze regio, met twee fantastische seizoenen, hoef je niet te verkopen. Het is het zonnige zuiden van Oostenrijk en een ontzettend populaire vakantiebestemming.”

‘Ik Vertrek’
Natuurlijk kennen Johnny en Gerda het populaire televisieprogramma ‘Ik Vertrek’. Deels herkennen zij zich erin, maar de problemen die zich bij veel van deze buitenlandse avonturen voordoen, hebben zij niet gehad. “We hebben een ontbijtpension met 13 kamers. We hebben alleen de opening iets moeten uitstellen omdat ons eigen woonhuis in het pension nog niet gereed was, maar dat was eigenlijk de enige tegenvaller”, vertelt Gerda. Op de vraag hoe het Oostenrijkse leven hen bevalt antwoordt Gerda dat ze nu, drie jaar na de start van hun avontuur, hun leven op de rit hebben. “Het duurt echt even voor je je draai hebt gevonden in een nieuw land. Maar nu zijn we zover. Onze dochters gaan natuurlijk hier naar school, spreken haast beter Duits dan Nederlands, en wij hebben een sociaal leven kunnen opbouwen.” Johnny: “Het is natuurlijk fantastisch dat we zoveel samen kunnen doen. We eten drie keer per dag met het gezin; dat had in Nederland nooit gekund. Natuurlijk, zeven maanden per jaar is het hard werken, maar ook dan zijn we samen. We hebben daarnaast alle ruimte om dingen te doen die we leuk vinden.”

Sport als rode draad
Leuk blijft natuurlijk het fietsen. En wat dat betreft is de omgeving van Velden am Wörthersee fantastisch. “Ik heb een boek gemaakt met 45 routes in de omgeving, van 40 tot 150 kilometer. De beginnende fietser kan in het dal fraaie ritten maken. Wie wil zwoegen en hoogtemeters wil maken, komt hier ook aan zijn trekken. We ontvangen om die reden veel fietsgroepen. Desgewenst maken we routes op maat. Waar mogelijk fiets ik mee”, aldus Johnny. Komend jaar wil hij het fietsen ook in Oostenrijk nadrukkelijker op de kaart zetten. Hij heeft hiervoor een community opgezet, samen met de lokale VVV. Dat sport als rode draad door hun leven loopt, blijkt ook uit hun plannen voor de komende winter. “We gaan dan themaweken organiseren met daarin opgenomen één of meerdere skitours. Dat betekent dat je samen de berg oploopt, een tocht van circa twee uur, en daarna op de ski’s weer afdaalt. Fantastisch!”, aldus Gerda. “En als het weer het toelaat, kunnen we ’s winters ook zeker ergens gaan schaatsen. We hebben hier drie meren in de buurt die allemaal op minder dan 30 minuten rijden liggen. ’s Winters schaatsen, ’s zomers zwemmen; wat wil je nog meer?”

Pension Hoogerland

www.pensionhoogerland.com
https://www.woerthersee.com/it/dc/dettaglio/artikel-gravelbike-and-lost-places-am-woerthersee

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
Zeeland Zakelijk is een onderdeel van LMG strategie + creatie