Eric de Ruijsscher, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Zeeland, spreekt zijn zorg uit over de aangekondigde stop op nieuwe of zwaardere zakelijke aansluitingen op het Zeeuwse elektriciteitsnet. De stop vormt een grote belemmering voor de doorontwikkeling van het Zeeuwse bedrijfsleven, zeker voor de industrie en voor middelgrote maakbedrijven. Verduurzaming, groei en vernieuwing van het Zeeuwse bedrijfsleven komen hierdoor in veel gevallen in de knel en vertroebelen zo de toekomstplannen. Deze ontwikkeling zet het vestigingsklimaat van Zeeland onder druk.
Congestiemanagement via samenwerking in energy hubs
De Ruijscher: “De stop komt niet geheel onverwacht, maar dat deze nu al voor Zeeland wordt aangekondigd heeft ons toch verrast. Er had eigenlijk al veel eerder moeten worden ingezet op congestiemanagement en uitbreiding van het net. Netverzwaring is niet een-twee-drie geregeld, dat begrijpen we en kan vele jaren duren. De netbeheerder en de overheid moeten daarom alles op alles zetten om dit proces te versnellen. Dat de energietransitie eraan zat te komen was bekend en juist nu bedrijven hier grote stappen in gaan zetten worden ze op deze manier belemmerd. Ondertussen moet via congestiemanagement toch nog wat ruimte op het elektriciteitsnet worden gemaakt.”
VNO-NCW Zeeland wil daarvoor de handen ineenslaan met Stedin en wellicht ook met lokale bedrijvenverenigingen. Via lokale energy hubs waar tussen bedrijven stroom kan worden uitgewisseld kan dit worden georganiseerd. Om dit te faciliteren is mogelijk nieuwe, passende regelgeving nodig. VNO-NCW Zeeland is elders in de regio al betrokken bij het optuigen van dergelijke energy hubs op bedrijventerreinen.
Het 'filemanagement’ idee van netbeheerders moet worden bekeken maar is onvoldoende. Het actief sturen op energieverbruik is voor veel productiebedrijven nauwelijks uitvoerbaar en levert bij lange na niet de benodigde extra capaciteit op', aldus de voorzitter van VNO-NCW Zeeland.
Energieonafhankelijkheid Zeeuwse bedrijfsleven
Het succes van de energietransitie hangt volgens VNO-NCW Brabant Zeeland af van de betrokkenheid van ondernemers. De Ruijsscher: “Ondernemers hebben de kennis en de kunde om deze problemen lokaal op te lossen. Help hen dan ook met bijvoorbeeld het opzetten van deze energy hubs en met investeringen in lokale energienetten. Dat zijn oplossingen die bijdragen aan het klimaat en de energieonafhankelijkheid van het Zeeuwse bedrijfsleven. Grote investeringen, zoals uitbreiding van het hoogspanningsnet, kunnen dan m.n. ingezet worden voor het verduurzamen van de grote industrie, woningen en mobiliteit.”