Eenzaamheid de baas op het werk

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

Eenzaamheid is een veel voorkomend probleem. Onderzoek wijst uit dat maar liefst vier op de tien werknemers kampen met gevoelens van eenzaamheid. Met alle gevolgen van dien. Medewerkers die zich eenzaam voelen, presteren minder op de werkvloer. Bovendien liggen allerlei medische problemen op de loer. Mariette Straver is Specialist Eenzaamheid. In de Week van de Eenzaamheid pleit zij voor meer bewustwording voor dit probleem en daagt werkgevers uit dit onderwerp bespreekbaar te maken.

We voelen ons allemaal wel eens alleen. Dat hoort bij het leven. Het verlies van een dierbare, maar ook een verhuizing of het verlies van werk, kan tijdelijk leiden tot eenzame gevoelens. De meeste mensen weten zich tijdig te herpakken. Dat lukt niet iedereen. Als iemand na negen tot twaalf maanden nog eenzaamheid ervaart, is sprake van chronische eenzaamheid. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er dan een ‘eenzaam brein’ ontstaat. Er is met andere woorden sprake van een verandering in de hersenen. Hierdoor zijn mensen bijvoorbeeld minder goed in het aflezen van gezichten of het inschatten van stemmingen bij de ander. Eenzame mensen veranderen hierdoor. Ze worden een minder leuke uitgave van zichzelf en hebben geen zin meer in contact met anderen. Ze trekken zich meer en meer terug.

Ga in gesprek!
Ook werknemers kunnen met deze eenzame gevoelens kampen. Ze hebben problemen thuis of ervaren narigheid op werkvloer. Pestgedrag of bondjes tegen een collega of leidinggevende; het komt allemaal voor. Het bespreken ervan is nog te vaak een taboe. Bovendien het durven herkennen en erkennen, vergt moed. Mariette adviseert werkgevers hierover een open gesprek met hun werknemers aan te gaan, want signaleren van eenzaamheid is lastig. Soms melden eenzame collega’s zich wat vaker ziek met vage klachten, maar het is misschien ook de collega die je nooit hoort tijdens een vergadering? Je weet het niet, veel eenzaamheid is onzichtbaar. In plaats van één op één in gesprek te gaan is het ook mogelijk om te kiezen voor een voorlichting van alle medewerkers.

Aan de slag
Wie zijn eenzaamheid de baas wil worden, kan ervoor kiezen samen met Mariette stappen te zetten op weg naar een blijer leven! Met een bewezen effectieve methodiek komt het brein weer los, ervaar je meer zelfvertrouwen en voel je je positiever, sta je steviger op je benen, krijg je regie over je eigen leven en word je je gevoelens van eenzaamheid de baas.

Meer info?
www.deblijebovenkamer.nl

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement