Fun wordt onderschat

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

Een leuke sfeer op de werkvloer merk je aan alles. Medewerkers zijn productiever en initiatiefrijker en teams werken beter en succesvoller samen. Dat wil toch iedereen? Toch wordt het belang van fun flink onderschat, zegt Karin van Oosten van LEV.

“Teams die onderling plezier hebben, doen het veel beter”, stelt Karin. Ze ziet het in de praktijk als HR- en organisatieadviseur. “Maar het samen leuk hebben is geen vanzelfsprekendheid, alles behalve. Je werkt namelijk met allemaal verschillende typen mensen samen. Mensen die elkaar niet uitgekozen hebben. Dus dan is het niet gek als het niet altijd met iedereen heel goed klikt.”

Fun begint met elkaar begrijpen
Toch kun je daar wat aan doen, weet Karin. “Elkaar begrijpen, daar begint het mee. Of nee, eigenlijk begint het bij jezelf: begrijpen hoe je zelf in elkaar steekt, wat jouw talenten zijn en waarom je van de ene taak/collega meer energie krijgt dan van de andere. Als je dat van jezelf weet en vervolgens ook van je collega’s, begrijp je veel beter hoe je optimaal kunt samenwerken.”

Dominant versus ondergesneeuwd
Nog een beetje vaag, Karin. Kan het iets concreter? “Ja, natuurlijk. Stel dat je in jouw team een echte ‘doener’ hebt zitten die snel van de kant wil en daar redelijk dominant in is. Hup, vooruit, jij doet dit, ik doe dat, oké en door. Dan kan het zijn dat bijvoorbeeld de meer introverte ‘visionair’ en ‘analist’ wat ondergesneeuwd raken, terwijl die juist het talent hebben om met goed doordachte toekomstgerichte ideeën te komen en structuur aan te brengen. In zo’n team zullen veel collega’s zich minder waardevol en gewaardeerd voelen.”

In je element met je talent
En hoe past fun in dit geheel? “Je bent meer in je element als je je talent kan inzetten. Dat geldt voor iedereen. Dus als je van elkaar weet wat ieders talent is, dat waardeert en elkaar de ruimte geeft om dit te benutten, krijg je een veel betere flow in het team. Je krijgt met z’n allen veel meer plezier in je werk en automatisch ook meer plezier met elkaar. Bij LEV hebben we een Inspiratie & Actie dag die juist op deze ontwikkeling en fun gericht is. Het is echt mooi om te zien wat het met mensen en teams doet.”

Meer weten over de LEV Inspiratie & Actie dag? Lees hier meer. 

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement