Hoe blijft de thuiswerker gemotiveerd?

Organiseer eens een digitale rondleiding door je huis. Of houd een quiz over de thuissituatie. Kortom, doe iets meer dan alleen een functioneel werkoverleg. Vergaderingen via Teams of Zoom zijn inmiddels uitgegroeid tot knappe staaltjes efficiency. Iedereen krijgt netjes het woord en houdt zich keurig aan de agenda. Zodra de meeting klaar is, gaan de schermen op zwart. Super efficiënt, maar het gemis aan informeel contact op de werkvloer wordt hiermee niet opgelost.
Met een rondleiding of quiz als afronding van een overleg bied je medewerkers de ruimte om te praten over hun ergernissen of ongemakken. In plaats van de gesprekjes bij de koffieautomaat kunnen medewerkers op deze manier wat ‘wissewasjes’ uitwisselen en gelijktijdig houd je vinger aan de pols.

Thuiswerken doet een beroep op het organisatievermogen en de zelfstandigheid van je medewerkers. Niet iedereen is daarin even sterk. De een heeft moeite met prioriteren, de ander vergeet te pauzeren en weer een ander werkt al maanden op een krakkemikkig krukje aan een kleine keukentafel. Maak je medewerkers ervan bewust dat thuiswerken andere competenties vergt en stel bepaalde thuiswerk-leerdoelen om ze hierin te ontwikkelen.

Bij de een gaat het langer goed dan bij de ander, maar thuiswerken vergt nu eenmaal wat extra aandacht. Wees je daarvan bewust en voorkom dat mensen afhaken. Blijf inzetten op de motivatie om aan de slag te gaan. Dat is goed voor hun gezondheid; je medewerkers zitten daardoor beter in hun vel.

Rob Commandeur
Sigma Personeelsdiensten
www.sigmapersoneel.nl

Bekijk alle weekvragen
Zeeland Zakelijk is een onderdeel van LMG strategie + creatie