Hoe kun je je vakantiegeld het beste besteden?

De meeste werknemers hebben hun vakantiegeld al een tijdje ontvangen maar misschien nog niet uitgegeven. Weet jij al wat je ermee gaat doen? Experts geven advies en leggen uit waarom je het beter kunt besteden aan een vakantie, dan het op de bank te zetten.

Wie geen schulden hoeft af te betalen, kan z’n vakantiegeld een andere bestemming geven. Vorig jaar bleek dat maar liefst 40 procent van de Nederlanders zijn jaarlijkse vakantiegeld op de spaarrekening had gezet, 30 procent besteedde het vakantiegeld daadwerkelijk aan een vakantie.

Vakantie
Ap Dijksterhuis, hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en ‘geluksprofessor’ geeft het advies om je vakantiegeld te spenderen aan ervaringen. ,,Ga op vakantie, uit eten, of naar een concert. Het zijn vooral de dingen die je deelt met anderen, waar je gelukkig van wordt.”

Ook volgens Sandra Phlippen, hoofd Nederland bij het Economisch Bureau van ABN Amro, kan een vakantie een goede investering zijn. ,,Zeker als het ervoor zorgt dat je weer met gezonde energie je dagelijkse leven kunt oppakken.”

Sparen
Phlippen betwijfelt of sparen gunstig is. ,,Sparen heeft op dit moment niet zo’n zin, omdat de rente laag is. Als de rente laag is, kun je beter investeren in iets waar je later wat aan hebt, zoals een opleiding of een cursus. De vakantie is zo’n periode waarin je nadenkt of je nog wel blij bent met je carrière. Stel je wilt verandering, dan kun je het geld daarvoor gebruiken. Op den duur word je daar weer gelukkig van.”

Tijd
Naast geld uitgeven aan ervaringen, zijn er nog twee uitgaven die je kunt doen waar je gelukkig van wordt, zegt Dijksterhuis. Eén ding moet je niet doen: ,,Besteed je vakantiegeld vooral niét aan spullen of kleren”, zegt hij. ,,Daar hebben we al te veel van. Neem – als je hard werkt en voldoende geld hebt – in plaats daarvan een hulp in de huishouding. Geld dat je besteedt om vrije tijd te sparen, om de dingen te kunnen doen die je leuk vindt, maakt gelukkig.”

Schulden
Als derde kun je het vakantiegeld ook aan anderen uitgeven. ,,De beste manier om gelukkig te worden is om anderen gelukkig te maken. Je kunt hulp bieden aan mensen die het minder breed hebben”, zegt Dijksterhuis. ,,Het is het beste om vakantiegeld uit te geven aan dingen waar je gelukkig van wordt”, zegt ook Phlippen. Er is één maar. ,,Als je hoge schulden hebt, kun je beter het geld gebruiken om het verschuldigde bedrag af te lossen.”

In één keer
De meeste werknemers krijgen één keer per jaar, in de maand mei, hun vakantiegeld. Uit een recente poll van ING bleek dat 79 procent van de werknemers dat ook prefereert, 9 procent van de 30.000 respondenten wil elke maand een deel ontvangen. ,,Het is grappig, want voor je portemonnee is het eigenlijk gunstiger als je per maand een deel van je geld ontvangt, want dan kun je er rente over krijgen”, zegt Marten van Garderen, specialist consumentvoorkeuren van ING. ,,Ik denk dat mensen het prettig vinden als vakantiegeld apart wordt gezet, omdat je het dan niet tussentijds kunt uitgeven. Hetzelfde geldt voor je pensioen.’’

Bron: www.ad.nl

Bekijk alle weekvragen
Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement