Kijk eens verder dan alleen financieel gewin

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

“Wil je mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven, dan moet je niet enkel in termen van financieel gewin denken, iets wat ondernemers natuurlijk snel geneigd zijn te doen. Lukt het je om anders te kijken, dan brengt het je heel veel. Ikzelf bijvoorbeeld vind het, vanuit een maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel, superbevredigend dat Anthonie door zijn baan bij Coremans een volwaardig en zelfstandig bestaan heeft weten op te bouwen.”

Sam Louwerse is Operations Manager bij Coremans in Rilland. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de ISBM-matrijzenbouw (Injectie Stretch Blow Molding), matrijzen voor thermoform machines,  spuitgietmatrijzenbouw en de toelevering van, vaak complexe, machinedelen. “Dit betekent dat we complete tools leveren voor het blazen van PET-flessen en thermoform matrijzen waarmee verpakkingen uit folie worden vervaardigd. Naast de verpakkingsindustrie zijn we onder andere actief als toeleverancier van, vaak complexe, machinedelen voor bijvoorbeeld de lucht- en ruimtevaart.”

Functieprofiel magazijnmedewerker
Zo’n zes jaar geleden vatte Sam het idee op om iemand met een achterstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven in het bedrijf. Hij herinnert zich dat dit was kort voordat de Participatiewet in werking trad. “Via het UWV kwam ik in contact met Gors en Reintegratie Zeeland. Op basis van een functieprofiel voor magazijnmedewerker kreeg ik enkele kandidaten op gesprek. Anthonie triggerde me direct. Hij had alle vragen goed voorbereid en voerde een prettig gesprek. Dat was de start van een dienstverband, dat tot op heden bij iedereen bevalt.”

Magazijn- en chauffeurswerk
De start van Anthonie had Sam goed voorbereid. Zo wisten de medewerkers van zijn komst en wisten zij ook dat hun hulp noodzakelijk was. “Ik heb duidelijk gemaakt dat in zijn geval soms wat meer geduld en aandacht nodig is. Ik ben er trots op dat iedereen dat goed heeft opgepakt.” Natuurlijk heeft het Sam zelf de nodige tijd, aandacht en energie gekost om alles in goede banen te leiden. “We hebben steeds gekeken in hoeverre we een stapje verder konden komen met Anthonie. Cijfers lezen en begrijpen was bijvoorbeeld best moeilijk voor hem. Gors heeft Anthonie daarvoor een training gegeven. Nu kan hij in de werkplaats veel van de voorbereiding doen, bijvoorbeeld door het aluminium en staal op de millimeter nauwkeurig te zagen. Zijn grote passie is echter het chauffeurswerk. Dat doet hij enorm goed. Aanvankelijk kon hij echt alleen van A naar B rijden, maar inmiddels maakt hij enorme routes door het land, tot voor kort zonder ooit enige schade te rijden.”

Werken tot op de millimeter nauwkeurig
Anthonie zelf is blij met de baan die hij bij Coremans heeft. “Ik vind het werk leuk en de onderlinge sfeer is goed”, vertelt hij. “Ik wou als kind al chauffeur worden. Vrachtwagenchauffeur is iets te hoog gegrepen, maar dit bevalt heel goed. Ik heb zo mijn vaste adresjes, de mensen daar kennen me. De matrijzen en onderdelen probeer ik zo goed mogelijk te vervoeren. Ik behandel het als porselein.” Voor zijn werk in het magazijn en het in- en uitladen van producten heeft Anthonie een heftruckcertificaat behaald. Verder weet hij dat hij heel nauwkeurig moet werken. “Een timmerman werkt met centimeters, in de metaalindustrie gaat het om millimeters”, weet hij. 

Zelfstandig leven
Terugkijkend is Anthonie enorm blij met de kans die hij bij Coremans kreeg. Inmiddels heeft hij zijn eigen leven op orde. Hij verdient zijn eigen inkomsten, heeft een huis in Goes en komt iedere dag met zijn eigen auto naar het werk. “Ik maak deel uit van dit bedrijf en doe daardoor actief mee in de samenleving.” Voor Sam en zijn collega’s is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld dat Anthonie deel uit maakt van het team. “In onze ogen heb je geen beperking of achterstand”, vertelt hij Anthonie. “Je bent wie je bent en dat is goed.”

www.reintegratiezeeland.nl

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement