Moet de verhuurder de oude cv-ketel vervangen?

Het zal je niet ontgaan zijn: de kosten van aardgas stijgen fors. Consumenten en bedrijven worden hierdoor hard in hun portemonnee geraakt. Het wordt nóg vervelender als de woning of het bedrijfspand, dat je huurt, een oude cv-ketel heeft. Dan lopen de kosten alleen nog maar verder op.

Cv-ketels die ouder dan 15 jaar zijn, zijn juridisch gezien oude ketels. Dat blijkt uit diverse arresten van het gerechtshof in Den Bosch. Als jouw bedrijfspand wordt verwarmd met zo’n oude ketel, is sprake van een gebrek. In dat geval kun je de verhuurder verzoeken een nieuwe ketel te installeren. Hij is namelijk wettelijk verplicht dit gebrek te verhelpen. Doet hij dat niet, dan kun je zelf een nieuwe ketel laten installeren en de daarvoor gemaakte kosten verhalen, bijvoorbeeld door die af te trekken van de huurprijs. Daarnaast kun je bij de kantonrechter een vordering instellen tot huurvermindering. Die verminderde huurprijs geldt totdat de verhuurder een nieuwe Cv-ketel heeft geïnstalleerd. Behalve herstel van het gebrek, kun je ook vorderen dat de verhuurder de schade (in de vorm van te hoge stookkosten) vergoedt.

De wet kent nog een actie, die uitsluitend bedoeld is voor huurders van woonruimte. Zij kunnen vorderen dat de verhuurder energiebesparende maatregelen neemt. Bijvoorbeeld door een Hr-ketel te plaatsen als de bestaande verwarmingsketel tenminste 10 jaar oud is. Kortom, je hoeft hoge stookkosten vanwege een oude CV-ketel in jouw huurpand dus niet te accepteren. De wet biedt je diverse mogelijkheden om hieraan een einde te maken.

Peter Pijpelink is advocaat bij Partner Advocaten in Terneuzen. Hij kan je verder informeren. Meer weten? Kijk op

.

 
 
Bekijk alle weekvragen
Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement