Pasen vieren met witte of bruine eieren?

Tussen witte en bruine eieren zit nauwelijks verschil. Dat vertelt Léon Jansen van EKOZ Pluimvee vof in Schore. “Er wordt gezegd dat witte eieren iets makkelijker te pellen zijn. Dat geldt trouwens ook voor eieren van een week oud. Die pellen beter dan verse eieren. Wil je eieren schilderen voor Pasen? Dan zijn de witte eieren natuurlijk een betere keuze!”

Op de vraag of de witte eieren dan ook door witte kippen worden gelegd, antwoordt Léon dat niet de kleur van de veren bepalend is, maar de kleur van de oorlel. “Zijn die wit, dan zijn de eieren wit. Zijn ze rood, dan zijn de eieren bruin. Overigens, wie denkt dat witte en bruine kippen alleen qua kleur verschillen, heeft het mis. Bruine kippen zijn vaak nieuwsgierig. Ze komen naar je toe. Witte kippen zijn wat schuw en lopen bij je weg. Ook opvallend: hoe meer ze buiten zijn, hoe roder hun kam.”

Buiten scharrelen
Bij EKOZ Pluimvee tref je alleen witte kippen met witte oorlellen. Momenteel lopen er 90.000 kippen rond die dus uitsluitend witte eieren leggen. Door de ophokplicht vanwege de vogelgriep, mogen de kippen niet buiten rondscharrelen. Om de kippen toch meer daglicht en buitenlucht te bieden, kunnen de kippen tegenwoordig in een overdekte buitentuin naast de stal scharrelen. “Normaal lopen onze kippen los. Lekker buiten, onder de bomen. Dat is echt een prachtig zicht, al die scharrelende witte kippen. Nu heb ik een soort overdekte scharrelruimte gemaakt, tegen de stal aan. Zo kunnen ze toch naar buiten. Dat vind ik belangrijk.”

Paasdrukte
De drukte rondom Pasen is in Schore niet direct voelbaar. Léon: “De kippen leggen het hele jaar door. De drukte zie je nu meer bij de pakstations voor de supermarkten en bij de kokerijen waar ze de gekookte en eventueel gekleurde Paaseieren maken.” Léon is blij dat eieren ieder jaar rond Pasen volop in de belangstelling staan. “We eten gemiddeld tweehonderd eieren per jaar. Dat aantal neemt toe, ook omdat steeds meer mensen minder vlees en vis eten. Eieren zijn gezond, relatief goedkoop en enorm veelzijdig. Ik vind het belangrijk dat mensen zich daarvan bewust zijn. Pasen is een goed moment om die ei-weetjes weer eens te delen. Zelf vind ik het belangrijk om het eerlijke verhaal van eieren te vertellen. Daarom hebben we hier ook een ei-automaat. Een vers ei is zoveel lekkerder. Dat ontdek je zodra je er één proeft.”

www.ekozpluimvee.nl

Bekijk alle weekvragen
Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement